30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Какво ви е необходимо, за да карате мотоциклет в чужбина?

OT LINSON MOTO

Пътешествието извън пределите на страната с моторно превозно средство винаги е едно интересно приключение. А ако става дума за каране на мотоциклет в чужбина, то това е една истинска авантюра, за която трябва да бъдете добре подготвени. 

Какво ви е необходимо, за да карате мотоциклет в чужбина?

Източник на изображение: Canva

Какво трябва да подготвите преди мото пътешествието си в Европа?

Нито един детайл не бива да се подценява. А ето кои са основните точки, над които е необходимо да помислите преди мото пътешествие извън пределите на страната. 

Документи

Пътувайте с напълно изрядни документи. Проверете вашата шофьорска книжка - дали ще бъде валидна по време и до края на пътешествието.

Ако се отправяте някъде в Европа, то издаденото ви свидетелство за управление на двуколесно МПС отговаря на критериите и в другите страни, но все пак вижте дали е така за страните, които сте набелязали да посетите.

Личната карта и паспортът също не трябва да бъдат изтекли. Това са документите, с които ще преминавате държавни граници, така че хвърлете поглед дали всичко е наред при тях. И не забравяйте да ги вземете с вас.

Какво ви е необходимо, за да карате мотоциклет в чужбина?

Източник на изображение: Canva

А също така носете и документацията, която е необходима за каране на мотоциклет в чужбина. Задължително е да имате в себе си талона на МПС-то, но това си го знаете, защото същото условие важи и в рамките на България.

Добре е да имате документ за преминат успешно технически преглед, въпреки че това рядко се взема под внимание.

Застраховка

Силно препоръчително е да си направите застраховка за пътуване с мотор извън България. Става въпрос за Travel Insurance. Има ли смисъл да споменаваме задължителната Гражданска отговорност?

Направете си здравна застраховка за срока на пътуването, за да бъдете подготвени дори за най-безобидната ситуация, при която трябва да се поемат медицински разходи.

Екипировка

При по-продължително пътуване следва да сте отлично подготвени и екипирани. Убедени сме, че голяма част от вас подхождат отговорно и няма нужда да уточняваме задължението да управлявате мотора с каска

Силно препоръчително е да се използват ръкавици и протектори за лактите и коленете. Съобразете облеклото с конкретния сезон, като си пригответе достатъчно резервни дрехи, но без да заемат прекалено много място в багажа. Снабдете се със светлоотразителна жилетка, ако якето ви няма рефлекторни елементи.

Багаж

Оптимизирайте количеството на дрехите и преценете какво точно облекло ще ви трябва. Естествено, не бива да забравяте зарядно устройство за телефона, а ако има как да се зарежда от самия мотор - още по-добре, защото при използване на навигация батерията пада бързо. 

Не прекалявайте с личните хигиенни и козметични средства.

Вземете си вода и поне базови хранителни запаси, като се стремите да ги презареждате по пътя.

Инструменти

Щом ще предприемете мото пътешествие зад граница, вземете със себе си поне някои от най-важните инструменти, ако нямате място за всички. Това означава да държите подръка пълен комплект с гаечни ключове и набор от шестограми. Носете си поне два типа и размера отвертки. 

Силно препоръчително е да имате зарядно за акумулатор - продават се компактни варианти, които не заемат толкова място. Можете да вземете дори резервни кабели. 

В днешно време използването на GPS сякаш става по подразбиране. Можете да използвате навигация през телефона, но ако не сте в страна от ЕС, имайте предвид, че това може да ви излезе доста солено. 

В такъв случай е препоръчително да си изтеглите предварително картите на районите, през които ще преминавате, и да ги използвате в offline режим, ако карате в Сърбия и Западните Балкани, Турция или друга страна, в която роумингът е скъп.

Общо състояние на мотора

Още веднъж напомняме да направите поне базов check на състоянието на вашия мотоциклет. Знаем, че ще погледнете нивото на маслото и ще проверите набързо основните неща. 

Припомнете си все пак кога моторът е минавал по-обстоен преглед, а при най-малките съмнения за нередности се консултирайте със специалисти. 

Какво ви е необходимо, за да карате мотоциклет в чужбина?

Източник на изображение: Canva

Дребните притеснения могат да ви причинят стрес на пътя, а ако има съществени технически неизправности, не тръгвайте никъде, без да ги оправите. Носете си моторно масло и лубрикант за веригата, поне в малки количества.

Правила, с които трябва да се съобразите в различните страни на Европа

Документите, които посочихме по-рано, ще ви свършат работа генерално в страните от Европейския съюз.

Валидна шофьорска книжка за България по принцип важи навсякъде в Европа, но трябва се направи преценка за пътуването и правилата в отделните страни и според конкретната подкатегория, вписана в свидетелството за управление - А, А1 или А2. Тези неща обезателно се вземат предвид при пътуване зад граница.

Ето кои са част от спецификите в някои държави от ЕС.

Франция

Задължително е да носите не само каска, но и светлоотразителни елементи - по един отпред, отзад и от двете страни. Нужно е да имате яке с рефлекторни части по него, а ако не разполагате с такова, то ще се наложи да сложите рефлекторна жилетка. В противен случай рискувате да понесете глоба в размер от 11 до 135 евро.

Ограниченията за скоростта са следните - 50 км/ч в населено място, 90 км/ч по обикновено извънградско шосе и 130 км/ч по магистралата.

Спазвайте лимитите стриктно, защото дори минимално превишаване (под 5 км/ч над позволеното) може да донесе глоба от порядъка на 50 евро.

Разрешено е преминаването между коли при бавно движещ се трафик, но това трябва да се извършва с повишено внимание.

Испания

И тук е важно да се носи светлоотразителна жилетка или мото яке, като при спиране край пътя е задължително да е върху вас. 

Много е съществено да сте наясно с ограниченията на скоростта. Извън населени места ограничението е 90 км/ч, а на магистрала - 120 км/ч. Но при каране в град или село, внимавайте много – общоприетият лимит е 50 км/ч, в еднопосочните улички е само 20 км/ч, а на двупосочни улица с по една лента във всяка посока – 30 км/ч. 

Гърция

Това е една от двете най-близки ЕС дестинации за българските ездачи, и е далеч по-предпочитана от северната ни съседка. Но тук и глобите са доста сериозни, в случай че се нарушават правилата. 

Ако карате без каска (макар да знаем, че не сте такива хора), ще трябва да платите 350 евро. За преминаване на червен светофар или знак STOP пък санкцията скача до 700 евро. 

Какво ви е необходимо, за да карате мотоциклет в чужбина?

Източник на изображение: Canva

Ограниченията на скоростта са познатите и у нас - 50/90/130, но на много места има знаци с по-ниски лимити, така че внимавайте да не ги превишавате, защото контролът е постоянен. В случай че все пак ви глобят, плащането не се прави на място, а в полицейски участък или в банка в 10-дневен срок. Иначе няма толкова строги правила за носене на светлоотразителни елементи.

Германия

Въпреки че страната се слави с магистралите, по които няма ограничения на скоростта, всъщност това важи само за част от аутобаните. Приблизително за половината от дължината им е поставен лимит от 130 км/ч. Така че внимавайте за това, както и за зони в населените места, в които стандартните 50 км/ч са свалени до 30 км/ч. 

Имайте предвид, че в Германия съществуват строги ограничения и за шума, като в много райони изобщо не се допускат мотори, ако нивото на звука им превишава 80 децибела (а повечето туръри и чопъри ги надскачат, освен ако не карате супер бавно). 

Правилата трябва да се спазват стриктно, защото немците не си поплюват със санкциите.

Италия

Тук отново важат изискванията за използване на светлоотразителни елементи. Лимитите на скоростта са стандартните - 50 км/ч в населено място, 90 км/ч на шосе извън населено място и 130 км/ч на магистралата, но при дъжд ограничението скоростния път се сваля на 90/110 км/ч. 

Италия е известна с прекрасните си гледки, но и с лошата дисциплина на водачите като цяло. Затова, докато пътешествате из Апенините, бъдете много внимателни.

Великобритания

След Брекзит много неща се промениха, но на този етап няма проблем да се кара във Великобритания с шофьорска книжка от Европейския съюз.

Естествено, трябва да имате предвид, че на Острова движението е отляво. Ще се наложи да свикнете с това, както и с факта, че се използва имперската, а не метричната система. 

А ограниченията са различни в сравнение с останалата част на Европа. И ако 30 мили в час в населено място (48 км/ч) са близки до нормата, с която сме свикнали, то за магистрала лимитът е 112 км/ч (70 мили в час). 

На обикновено извънградско шосе обаче може да се кара с до 60 мили в час (96 км/ч). А за да стигнете до Великобритания с мотор, със сигурност ще трябва да използвате ферибот.

Навсякъде проверявайте и какви са таксите за използване на пътищата - изискват ли се винетки, плащат ли се тол такси за магистралите и т.н. 

Заключение

Мотористите имат репутацията на луди глави, които могат във всеки един момент да решат да поемат натам, накъдето ги отвее вятърът и вдъхновението.

Но всъщност не е реалистично просто да се качите на вашия турър и да потеглите към произволно място в Европа неподготвени. 

Преди това непременно се запознайте с особеностите на правилата в държавите, към които се отправяте. Направете щателна проверка и полагайте адекватна грижа за мото екипировката и мотора си, за да се насладите на свободата на две колела.

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар