Мото Екипировка

Богата гама продукти за вас и вашия мотор ➤ Поръчай мото екипировки от утвърдени марки, гарантиращи качество и сигурност с безплатна доставка над 149 лв.

Независимо дали сте опитен ездач или току-що сте закупили първия си мотоциклет, едно от нещата, за които трябва да се погрижите е да си осигурите пълната екипировка за мотор. 

Тя е изключително важна, тъй като може да ви осигури комфорт по време на езда и да предпази тялото ви в случай на инцидент.

Какво представлява мото екипировката?

Обяснено съвсем накратко, екипировката за мотор е съвкупност от специализирани облекла и аксесоари, специално проектирани и разработени да защитават моториста от възможни рискове по време на езда.

Какви видове има?

Разнообразието от мото екипировки е голямо, но основните елементи, с които е силно препоръчително да се оборудвате са няколко и от Linson Moto ще ви запознаем с тях накратко сега.

Мото каски

Каските за мотор са едни от най-важните елементи от мото екипировката, тъй като предпазват главата в случай на инцидент. 

На пазара се предлагат няколко вида каски според стила на каране:

 • Full Face: Този тип мото каски предлагат най-добра защита, тъй като покриват цялото лице, плюс брадичката. Поради тази причина се считат за най-безопасен и универсален избор.
 • Open Face: Каските “отворено лице” покриват горната част на главата, но оставят лицето и брадичката открити. Популярните са сред ездачите на скутери, крайцери и туръри.
 • Flip - Up: Модулните шлемове са комбинация между интегралните (Full Face) и Open Face. Най-ярката им отличителна характеристика е, че имат допълнителна панта, която позволява на долната част на каската да се обърне нагоре, за да отвори предната част на шлема. Предпочитани са от ездачите на турър и крайслер мотоциклети.
 • Половин каска: Мотоциклетните шлемове тип половин каска или “канче” покриват само горната част на главата, поради което не предлагат много голяма защита. Обикновено се предпочитат от ездачите на ретро мотори, скутери или крайслери.
 • Офоруд (мотокрос) каска: Този вид каски не са предназначени за каране по градските улици или по магистралата, а единствено на мотокрос пистата. Оборудвани са с по-изразена лента за брадичката за по-добър въздушен поток, не разполагат със защита на очите и са проектирани да предлагат максимална защита.
 • Dual Sport: Двойните спортни каски за комбинация между офроуд и Full Face. Чудесен избор са за каране по различни терени в един и същи ден.

Мото якета

Мото якетата покриват горната част на тялото и предпазват както в случай на инцидент, така и осигуряват удобно и комфорт по време на каране. 

Що се отнася до видовете мотоциклетни якета те са два основни според материала, от който са изработени:

 • Кожени: Кожата е предпочитан материал, тъй като облечен в кожено мотоциклетно яке, всеки моторист създава впечатление на класически рокер. Освен красива визия, якетата от естествена кожа са много дълготрайни, прилягат много добре на тялото и предпазват от абразия. Минусът им е, че са по-тежки и ако не са третирани предварително могат пропускат влагата, когато вали.
 • Текстилни: През последните години мото якетата от текстил набраха сериозна популярност и има защо. При изработката на якетата от текстил се използват висококачествени материали като Cordura, които са в състояние да издържат на абразия колкото кожата. Освен това разполагат с Gore-tex или други водоустойчиви мембрани, които предпазват тялото сухо при лошо време.

Мото панталони

Панталоните за мотор, също като мото якетата са задължителни елементи от мото екипировката, тъй като защитават долната част на тялото на моториста. Според материала, мотоцителните панталони се изработват като якетата от кожа или текстил.

Що се отнася до видовете според стила на каране, то панталоните се делят на няколко основни вида:

 • Cruiser Pants: Това е най-разпространения тип мото панталони. Те са удобни, могат да се регулират, прилягат добре. Изработват се както от кожа и текстил, така и в комбинация от двата вида материал.
 • Adventure Touring: Панталоните за приключенска езда са проектирани да бъдат издръжливи, удобни и да осигуряват комфорт и добра защита при всякакви климатични условия. Обикновено се изработват от текстилни материали.
 • Мотокрос панталони: Проектирани са да издържат на абразия и удари. Изработват се от естествена кожа и са извити предварително в краката. Повечето модели разполагат с вградена защита, а кройката им е прилепнала, за да осигури по-добра аеродинамична стойка на ездача.
 • Дънки за езда: Този вид мото панталони са предназначени за градска езда. Макар, че са подсилени с кевлар и други устойчиви на абразия материали, дънките за езда не осигуряват високо ниво на защита.

Ботуши за мотор

Краката на моториста са най-близко до пътната настилка, затова не е изненада, че 35% от всички нефатални мотоциклетни наранявания са именно в областта на краката. 

Ето защо е толкова важно да прибавите към мото екипировката и качествени ботуши за мотор. Видовете, които се предлагат на пазара делят както според стила на езда, така и според дължината и материала.

Според стила на езда ботушите могат да бъдат:

 • Мотокрос: Този вид ботуши за мотоциклет са с твърда защита на глезена, пръстите и стъпалата. Изработват се от висококачествени материали, устойчиви на абразия. Подходящи за използване единствено на пистата.
 • Спортни: Спортните мото ботуши обикновено са с висок профил и с подсилена защита. Предназначени са за каране по време на състезания.
 • Туринг: Туринг моделите залагат както на добрата защита, така и на комфорта. Повечето модели разполагат с отлична вентилация и са изработени от водоустойчиви материали.
 • Приключенски: Този вид ботуши спокойно могат да се нарекат универсални, тъй като са подходящи както за градско каране, така и дълга езда. Те съчетават елементи от различни стилове, могат да се изработват от различни като вид материали и могат да бъдат както къси (мото обувки), така и със средна и пълна дължина.

Що се отнася до дължината и материала, то ботушите за мотор могат да бъдат къси, със средна или пълна дължина и изработени от кожа, текстил или хибрид

Мото ръкавици

Ръцете са първата част от тялото, която докосва земята в случай на инцидент. Това е и причината, поради която мото ръкавиците са толкова важна част от мото екипировката. 

Те предпазват ръцете от абразия и ако са подбрани правилно и са висококачествени, могат да намалят значително травмите по ръцете.

Точно като останалите елементи от екипировката за мотор, и ръкавиците се делят както според стила на каране и сезона, така и според материала.

Според стила на каране са следните видове:

 • Туристически / ADV ръкавици: Този вид са с комфортен дизайн, който осигуряват удобство при дълга езда. Изработени са както кожа и текстил, така и в комбинация от двата вида материал. Могат да са или с къс, или с дълъг маншет и разполагат с допълнителна защита.
 • Състезателни: Състезателните мото ръкавици за създадени за използване на писта. Изработват се от кожа и разполагат с усъвършенствана защита и подсилени предпазителни на кокалчетата.
 • Улични: Както е видно и от името им, този вид са предназначени за градско каране. Обикновено се изработват от кожа, текстил или в комбинация от двата материала. Уличните модели не предлагат много голяма защита.

Според сезона мотоциклетните ръкавици биват летни и зимни, а според материала - кожени текстилни или хибрид. Освен това ръкавиците могат да бъдат с къс или дълъг маншет.

Как да я поддържаме и съхраняваме?

Поддържането на мотоциклетната екипировка е важно за продължителността и ефективността на защитата, която тя ви предлага. 

Така например, мото екипировката от кожа трябва редовно да се почиства и хидратира, за да не се напука кожата. Важно е също така кожените якета, панталони и ръкавици да не се перат в пералня, а само на химическо чистене.

Екипировката от текстил също трябва да се почиства много внимателно, а при пране да се спазват указанията на производителя.

Съхранявайте вашата мотоциклетна екипировка на сухо и проветриво място, далеч от пряка слънчева светлина. 

Избягвайте съхраняването на каската върху твърди повърхности, които могат да надраскат или повредят външната черупка или визьора.

Как да изберем подходяща екипировка за мотор?

Изборът на подходящата мотоциклетна екипировка зависи от множество фактори, включително:

 • стил на каране;
 • климатични условия;
 • бюджет;
 • личните предпочитания. 

Важно е да се спрете на екипировка за мотор, която на първо място ви е удобна и ви пасва добре. Преди покупката задължително обърнете внимание дали екипировката, на която сте се спрели е сертифициранаи отговаря на стандартите за качество и безопасност.

Какви марки и модели ще откриете при нас?

На страниците на нашия онлайн магазин Линсън Мото ще откриете широка гама от мото екипировка на достъпни цени от популярни марки.

Сред които:

 • ALPINESTARS;
 • DAINESE;
 • RST;
 • AKITO;
 • O‘NEAL;
 •  NITRO;
 • AGB;
 • A-PRO
 • ICON;
 • ADRENALINE;
 • BLACK BIKE и много други.

Защо да закупите мото екипировка от Linsonmoto?

Като един от водещите онлайн магазини за екипировка, мото аксесоари и мото части, ние можем да ви предложим богат асортимент от модели, размери и марки мъжка, дамска и детска мотоциклетна екипировка.

При нас ще откриете разнообразие от мото каски, якета, панталони, ботуши и ръкавици, така и широка гама от мото аксесоари, протектори и мото очила на достъпни цени.

Всички мото артикули, които предлагаме са с гарантирано високо качество и притежават сертификати за безопасност.

Често задавани въпроси

Предлагате ли мото екипировка на промоция?

От Линсон Мото регулярно предлагаме мотоциклетна екипировка на промоционални цени, от които можете да се възползвате, ако следите редовно сайта ни. 

Освен това при нас можете да откриете както нова, така и екипировка втора употреба, цените на която са повече от достъпни.

В какви срокове доставяте закупените продукти?

Ако артикулът е наличен в магазина, доставката е в рамките на 24 часа. Ако е със статус 48 часа се доставка 48 часа след потвърждение на поръчката. По същия начин се обработват поръчките и на артикулите, които са със статус 3,5 или 10 дни.

Ако имам въпроси как да се свържа с вашия магазин?

Най-бързо и лесно можете да се свържете с нас, ако позвъните на телефон +359 882 743 105.