30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Как да запазим мотора си?

OT LINSON MOTO

За да запазите любимия си железен кон си във “върховна форма” и да се радвате на безпроблемата му и ефективна работа е добре да му осигурите правилната поддръжка.  Сигурни сме, че ако сте опитни мотористи знаете как да се грижите за мотора си правилно и с много любов. 

Но ако тепърва се вливате в редиците на хилядите мото ездачи и искате да разберете как да поддържате любимото си двуколесно возило, ще се радваме, ако можем да ви дадем няколко полезни съвета.

Как да запазим мотора си?

10 съвета за грижа за мотора

Сменяйте маслото

Както всяко едно превозно средство и мотоциклетите се нуждаят от редовна смяна на маслото. Изискванията за препоръчителна смяна на течността при конкретните модели варират, но експертите препоръчват това да се случва на всеки 5000 до 10 000 км. 

Обикновено смяна се налага веднъж годишно, но ако карате ежедневно мотора си и изминавате повече километри може да се наложи да доливате или сменяте масло по-често. Същото важи и ако карате повече извън асфалт, ползвате минерално вместо синтетично масло или ако мотоциклета ви е с по-стар модел двигател. 

В тези случаи най-вероятно също трябва да сменяте течността поне два пъти годишно, тъй като вероятността да се замърси е по-голяма.  Не забравяйте, че при смяна на маслото задължително се сменя и масления филтър

Поддържайте накладките ”свежи”

Никога не подценявайте спирачните накладки и винаги, преди да тръгнете на път ги проверявайте за износване. А ако при проверката установите, че износването им е по-малко от 3 мм не се бавете, а ги подменете с нови. 

На колко време трябва да извършвате смяната зависи както от стила ви на езда, така и от региона, в който най-често карате мотора. Но ако трябва да посочим някакъв ориентировъчен период, през който да проверявате накладките за износване, то можем да кажем, че опитните механици съветват това да става всеки 10 000 до 15 000 км.

Проверявайте гумите

Преди всяко излизане с мотора задължително проверявайте състоянието и налягането на гумите. Търсете признаци за повреда като износване, разкъсвания, прорези и ожулвания, които могат да причинят проблеми по време на езда. 

Уверете се също така, че дълбочината на протектора и налягането са в рамките на препоръчителните нива. Не забравяйте, че прекалено напомпаните гуми намаляват контакта между мотора и пътя и намаляват сцеплението, а прекалено меките гуми намаляват стабилността на возилото и спирането става по-трудно. 

Използвайте манометър, за да проверите налягането. Винаги го измервайте на студени гуми, а не на топли, ако искате да получите точен резултат.

Как да запазим мотора си?

Почиствайте  въздушния филтър

За да запазите мотоциклета си в идеална форма трябва да почиствате въздушния филтър на всеки 10 000 км. Този филтър е изключително важен за правилната работа на мотора, тъй като предпазва деликатните елементи на двигателя от прах и други замърсители, които могат да го повредят. 

Сменяйте охлаждащата течност

Двигателят на вашия мотоциклет разчита на охлаждащата течност за плавно управление на температурните промени и за предотвратяване на повреди. Охлаждащата течност трябва да се сменя на всеки две години. 

Докато стане време за смяна е добре от време на време да проверявате нивото ѝ и ако се налага да доливате. Използвайте единствено течност, която е препоръчана от производителя на вашия мотор.

Поддържайте веригата чиста и добре смазана

Задвижващата верига прехвърля мощността от двигателя към задното колело, затова трябва да я поддържате здрава, чиста и добре смазана. Добра практика е да я смазвате след всяко каране, докато е още топла. 

Това позволява на маслото да проникне във всички части на веригата. Проверявайте и дали веригата е опъната добре, тъй като правилното ѝ  напрежение удължава живота на вашия мотоциклет.


Как да запазим мотора си?

Грижете се добре за батерията

И сами знаете, че повечето мотоциклетни батерии имат живот няколко години и колкото добре да поддържате вашата, дойде ли моментът няма какво да направите, освен да я смените. Но винаги можете да удължите още малко живота ѝ ако я поддържате винаги на 100% заредена, грижите се да е чиста и проверявате редовно нивото на електролита.

Обслужвайте редовно двигателя си

Поддържайте двигателя на мотоциклета си добре работещ като швейцарски часовник.  Почиствайте карбуратора и проверявайте хлабините на клапаните на всеки 1500 км, които изминавате.

Почиствайте и проверявайте свещите на всеки 750 км, ако карате двутактов мотор и на всеки 1500 км, ако яздите четиритактова машина. Сменяйте свещите както е посочил производителя и използвайте правилния клас и тип.

Поддържайте дросела чист и незабавно го сменете, ако е запушен или повреден.

Проверявайте вилиците и виличното масло

Извършвайте редовна проверка на състоянието на вилиците като внимавате особено много за появата на ръжда от тях. Проверявайте и маслото им, тъй като от него зависи комфорта ви по време на езда. Колкото до смяната му, експертите съветват това да става на всеки 1200 км изминат пробег.

Поддържайте мотора чист

Винаги поддържайте двуколесното си возило в чист и безупречен вид. Почиствайте го микрокрофибърна кърпа и подходящите препарати след всяко каране. През зимата го покривайте добре, а през лятото не оставяйте возилото на слънце.

Как да запазим мотора си?

Примерен график за ежедневна, седмична, месечна поддръжка

Ежедневна

Всеки път, в който карате мотора си е добре да извършвате следното:

  • Проверка на горивото 

  • Проверка на нивата на течностите

  • Почистване и смазване на веригата

  • Проверка на светлините, клаксона и хода на лоста на съединителя

  • Налягането на гумите

Седмична или на изминати над 200 км:

  • Проверка на нивото на маслото и доливане, ако се налага

  • Проверка на налягането на гумите с манометър

  • Проверка на батерията и зареждане или доливане на дестилирана вода, ако се налага

  • Проверка на кабелите, спирачните дискове и накладките 

  • Проверка и на течове на виличното масло


Месечна или на изминати над 1000 км:

  • Проверка на свещите и смяната им, ако се налага

  • Проверка и регулиране на скоростта на празен ход

  • Проверка на изпускателната система за течове

  • Смяна на масло и  филтър, ако се налага

  • Смяна на въздушен филтър


  1. Как да запазим мотора си?

Следвайте тези сравнително лесни за изпълнение съвети за поддръжка и ще се радвате на перфектната работа на любимото си двуколесно возило още дълго време. Най-важното е да не забравяте, че това е машина и тя се нуждае от вашите постоянни грижи и добра поддръжка


Не приемайте мотоциклета си за даденост и той ще работи безупречно година след година. А ако въпреки грижите, които полагате, забележите предупредителни знаци за възможни проблеми, предприемете незабавни действия и потърсете специализиран мото сервиз или надежден механик.

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар