30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Зазимяване на мотоциклет - общи препоръки

OT LINSON MOTO

Kогато настъпи зимният сезон, процедурата по зазимяване на мотоциклет е задължителна за всеки собственик на подобна машина. Тогава нашият мотор влиза в гаража за “зимен сън”, а ние започваме да мечтаем за следващите си подвизи с него, когато на пролет снегът се стопи.

Процедурата по зазимяване не е твърде сложна, но все пак има определени детайли, които трябва да се имат предвид.

В следващите редове ще ви разкажем какво трябва да се направи, за да може вашият мотоциклет да бъде “зазимен” по най-добрия възможен начин. 

Така можете да бъдете сигурни, че всичко с него през зимата е наред и ще го заварите във възможно най-добро състояние.

Зазимяване на мотоциклет - общи препоръки

Източник на изображение: Canva

Защо е важно да зазимите правилно мотора?

Зазимяването на мотоциклета е от особена важност, за да го предпазим от минусовите температури на зимата. Това е задължителен процес, който протича в страните със студени сезони, сред които е и България. 

Когато извършим този процес правилно, ние предпазваме мотора си от евентуална повреда и щети във времето, в което той не е на пътя. В такъв случай сме сигурни, че той ще зимува на сигурно място и всичко с него ще бъде наред.

Основни етапи при зазимяване на мотоциклета

При зазимяване на мотоциклета има определен брой последователни стъпки, които трябва да предприемем. 

Смяна на масло и филтри

Смяната на маслото е една от задължителните стъпки при зазимяване на мотоциклет. Тук следва да ви напомним, че това се прави в момент, в който моторът все още е топъл. В противен случай маслото няма да се източи добре, което от своя страна води до по-нискокачествено изчистване на събраните боклуци и утайка.

Също така не забравяйте, че при смяна на маслото, задължително трябва да смените и масления филтър. Не пропускайте тези стъпки при процеса на зазимяване, защото в противен случай рискувате да нанесете повреди на мотора си.

Зазимяване на мотоциклет - общи препоръки

Източник на изображение: Canva

Когато маслото е успешно сменено, време е да се уверите, че работата на двигателя е стартирана отново. Запалете го, защото това ще позволи на новото масло да се разпредели по него, обирайки и остатъците от старото. Ако двигателят вече не е топъл, то по-скоро пропуснете стъпката.

Известно е, че в миналото много мото фенове са имали навика да наливат масло и на цилиндрите. В днешно време обаче това не е необходимо и няма нужда правите нещо подобно, независимо дали ви съветват близки и приятели.

Смажете всички движещи се части

Следващият ни ход е да направим смазка и да сложим тапа на ауспуха. Уверете се, че ауспухът е достатъчно добре охладен, а след това пръснете в него с предпочитания от вас продукт. 

Когато сте готови с тази част, поставете тапа на края на ауспуха, за да предотвратите влизането на боклуци.

Направете допълнителна проверка, която да покаже, че уплътнението ви е достатъчно добро. Не забравяйте по подобен начин да покриете и всички отвори, които служат за снабдяване с въздух.

Преминаваме към веригата, която също трябва да бъде смазана възможно най-добре. Препоръчително е за целта да използвате машинно масло с по-тънък слой.

Не забравяйте да се уверите, че сте дръпнали кранчето за спиране на гориво от резервоара към двигателя. Тук също направете двойна проверка и се уверете, че няма пропускане, защото евентуален теч би ви донесъл някои проблеми.

Подгответе горивната система

Преди зазимяване, минете през близката бензиностанция и напълнете резервоара, но преди това задължително сипете стабилизатор на горивото. Внимавайте да не пропуснете тази стъпка преди сипването на бензина, тъй като някои по-неопитни водачи допускат подобна грешка при зазимяване на мотоциклет.

Ако забравите да добавите стабилизатора, можете да го направите след зареждането, когато вече подготвяте мотора за зазимяване.

Ако случаят е такъв, препоръчваме да оставите мотора да поработи за определен период от време, за да може стабилизаторът да се разпространи по цялата горивна система. 

Стабилизаторът на горивото е от особена важност за целия процес, защото именно той предотвратява задръстването на карбураторите.

Зазимяване на мотоциклет - общи препоръки

Източник на изображение: freepik.com

Защитете батерията

Преминаваме и към друга от важните стъпки при зазимяване на мотоциклет, а именно - свалянето на акумулатора. Тук ще напомним, че ако държите мотора си на място, където няма риск да се стигне до минусови температури, можете спокойно да пропуснете тази стъпка.

Защо е нужно да свалим акумулатора, преди да зазимим мотора? Както всички знаем, в него се съдържа вода, която се разширява при процеса на замръзване.

Ако температурите станат твърде ниски, това може да доведе до спукване на кутията на акумулатора заради споменатото разширяване. Следователно, когато времето се затопли, замразеният разтвор в акумулатора ще се размрази и ще потече по мотоциклета.

Без значение дали ще се наложи да свалите акумулатора и да го съхранявате някъде, или пък той ще остане в мотоциклета, съветваме ви да го държите зареден.

Ако разполагате със запечатан такъв, който също така няма нужда от специална поддръжка, все пак от време на време проверявайте нивото на електролитите. Така ще бъдете спокойни, че всичко с него е наред във всеки един момент.

Свалянето на акумулатора е стъпка, която не бива да забравяме, когато зазимяваме мотоциклета си. Така ще бъдем уверени, че всичко с батерията на мотора ни е добре и няма какъвто и да е риск да получим неприятна изненада с началото на новия сезон.

Защитете гумите

Когато зазимяваме своя мотор, важно е да се уверим, че гумите са напомпани до нужното налягане, за да сме сигурни, че те ще запазят формата си. Най-добрата опция е да поставим мотоциклета си на стойка, а ако е възможно - гумите да бъдат над нивото на земята, но не твърде нависоко.

Ако не е възможно мотоциклетът ви да бъде над повърхността, това не е повод за паника. Достатъчно е от време на време да променяте положението на гумите, за да бъдете сигурни, че сте избегнали опасността от евентуална деформация. Както добре знаем, не е желателно гумите да се притискат в само една позиция.

Почистете и покрийте мотоциклета

При зазимяването е важно да се погрижим за мотоциклета и да го измием за последно, преди да го изкараме отново от гаража за новия сезон. Уверете се, че сте го измили старателно и не сте пропуснали дори най-труднодостъпните места.

Не забравяйте да го подсушите впоследствие. Всичко това ще ви помогне да се предпазите от евентуална ръжда, с която никой водач на мотоциклет не иска да си има работа.

Зазимяване на мотоциклет - общи препоръки

Източник на изображение: Canva

В днешно време на пазара могат да се открият различни силинокови спрейове, с които можем да се погрижим за алуминия и никела по нашите мотоциклети. 

Преди да зазимите мотора, вземете спрея и напръскайте старателно по всички кабели, уплътнения и места с никел и алуминий. Не забравяйте капаци, конзоли и т. н. 

Това ще ви предпази от окиса, докато темпертинът в силиконовия спрей ще укрепи гумените уплътнения, действайки като защита на пластмасата.

Стигайки до момента на покриване на мотора, вече знаем, че сме изпълнили всяка една стъпка в процеса на неговото зазимяване. Е, сега остава единствено да го покрием.

Вероятно разполагате с подходящо покривало, което сте използвали и преди. А ако не, можете да разгледате предложенията в LINSONMOTO, сред които ще откриете достатъчно добри варианти за това.

Бъдете сигурни, че сте покрили мотора с перфектна плътност, за да избегнете навлизането на влага. 

Когато поставяте покривалото, уверете се още един път, че мотоциклетът е подсушен на сто процента. Основната причина за това е да се предпазим от наличието на влага, която от своя страна води до ръжда.

Сега не ви остава нищо друго, освен да приемете, че вашият мотоциклет ще бъде в гаража за през зимата и че известно време няма да можете да му се наслаждавате - до началото на следващия сезон.

Можете обаче да бъдете спокойни, че сте се погрижили добре за него и няма опасност да го заварите във влошено състояние напролет.

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар