30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Как и кога да сменим мото гумите?

OT LINSON MOTO

Как и кога да сменим мото гумите?

Дизайнът и структурата на мото гумите заедно с мотоциклетите непрекъснато търпят развитие заедно и с промените, които настъпват и при различните модели мотоциклети.

Мотоциклетните гуми се различават значително от автомобилните. Те са създадени така, че да предлагат един надежден контакт между мотоциклета и пътната настилка, с което се постига едно добро ниво на стабилност и управляемост.

Производителите на мотоциклетни гуми постоянно търсят начини за подобрения на гумите , за да могат да отговорят на повишаващите се изисквания за по-високо ниво на сцепление и по-голямата степен на натоварване.

Непрекъснато се разработват нови материали и се търсят иновативни производствени методи за създаването на по-добри модели гуми от предходните. Издръжливостта на даден вид мото гуми зависи главно от материалите, от които са произведени, тяхната марка, климатичните условия, както и личния ни стил на каране.

Без значение каква е възрастта на даден мотоциклет, ако гумите му не са в добро състояние, то рискът от пътен инцидент съответно се увеличава.

 Как и кога да сменим мото гумите?


Затова и е много важно да следим редовно състоянието на гумите ни. Те трябва да са подходящи за дадения сезон и за типа на настилката, на която най-често се кара мотора.

 Важни характерни черти при мото гумите са скоростният индекс и товароносимостта. За разлика от гумите, предназначени за автомобили, при мотоциклетните гуми имаме по-голяма мощност и тежестта се поема от по-малка повърхност на гумите. При мото гумите също така се наблюoава по-динамичен ъгъл на сцепление.

Съществуват различни видове мотоциклетни гуми с различно предназначение, както и материали за мото гуми и методи на тяхното производство.Мотоциклетните гуми се произвеждат от различни смеси материали, като има такива с твърд и мек състав.

Като цяло мото гумите се делят на два типа- твърди и меки. И твърдите и меките мото гуми имат своите предимства и недостатъци.

Твърдите гуми осигуряват по-ниско ниво на сцепление в сравнение с меките, но имат по-дълъг експлоатационен живот и с тях може да се осъществи каране с по-висока скорост.

По-меките гуми от своя страна са подходящи за пистово каране. С тях мотористите могат да навлизат в завои с висока скорост без да има риск гумите да поднесат.

По конструкция мото гумите биват радиални и диагонални. При радиалните гуми характерното е, че не се загряват твърде много при движение, а загряването е резултат от вътрешното триене. С радиалните гуми може да се постигне по-голям наклон при завиване, но в същото време гумите осигуряват отлично сцепление с настилката често са оборудвани с вътрешна гума.

Диагоналните гуми пък са изработени по по-стара технология и характерни за тях са по-високите бордове. Най-често диагонални гуми могат да се видят при круизър моторите. Тяхната роля е да носят по-голяма тежест, но пък от друга страна с тях не може да се постигне голям ъгъл на накланяне.

 Как и кога да сменим мото гумите?


Освен доброто сцепление при хлъзгава повърхност други важни основни фактори за определяне на добрите мото гуми са ефективният воден клирънс (изчистването от водата и калта) и издръжливостта на износване.

Основните видове мотоциклетни гуми са:

      универсални

      състезателни

      спортни

      спортно-туристически (турър)

      супер мото

      гуми за офроуд и ендуро мотори

      круизъри

      чопъри

      скутери

Благодарение на голямото разнообразие от мотоциклетни гуми имаме възможност да изберем точния вид мотоциклетни гуми, от които се нуждаем. Важно е да изберем точния вид мотоциклетни гуми, които подхождат на модела на нашия мотоциклет и на типа на настилката, на която най-често караме, за да си осигурим максимална безопасност и удобство при управление на мотора.

Важно условие при мотоциклетните гуми е да осигуряват добър контакт с пътната настилка и високо Ниво на сцепление, което е важен фактор, за да сме в безопасност по време на каране и да се насладим на една приятна разходка с мотора.

Препоръчва се да извършваме редовна проверка на състоянието на мотоциклетните гуми, за да си спестим пътни инциденти. Управлението на мотор с износени гуми е рисково.

Износените и стари мото гуми не могат да изпълняват функцията си по правилен начин и съответно не осигуряват добро сцепление с пътната настилка и стабилност за мотоциклета. В резултат от загубата на сцепление мото гумите в един момент стават трудни за управление.

Правилната експлоатация на гумите не само гарантира вашата по-голяма безопасност, но и удължава живота на гумите. Има няколко признака, по които можем да познаем, че мото гумите ни се нуждаят от смяна.

Кои са признаците на износване на гумите, за които трябва да следим?

Препоръчва се поне веднъж месечно да проверяваме състоянието на мото гумите си. Ако дадени мото гуми са стари или износени, то има напукване, разкъсване или втвърдяване на материала на гумите. В такъв случай е желателно да ги смените с нови.

Как и кога да сменим мото гумите?

 

Други признаци на износване са мехури или изпъкналости по стената на гумата, които не бива да се подценяват, тъй като представляват риск за безопасността при каране.

Мото гумите са оборудвани с протектор, който има лента на износване. Лентите на протекторите са изработени от твърд каучук и тяхната дълбочина показва позволения лимит на износване за безопасно каране на мотора.

Избягвайте всесезонните гуми. Сезонните гуми са по-добър вариант, ако държите на надеждността.

Изборът на вид мото гуми трябва да зависи от редица фактори като пътната настилка, метеорологичните условия, при който карате, вида и теглото на мотоциклета, дали превозвате багаж или пътувате често с втори ездач.

Препоръчва се да се подменят мото гумите с нови, ако са минали повече от 10 години от датата им на производство. Не се препоръчва обаче да поставяте гуми на своя мотор, чиято дата на производство е неизвестна.

Един начин да проверите възрастта на гумите на един мотоциклет е като проверите страничната част на гумите. Там трябва да има DOT символ, който съдържа цифри и текст. Проследете ги до края.

Последните четири цифри показват датата на производство на гумите. Последните две показват  годината на производство на гумите, а двете цифри преди тях показват през коя седмица от годината са създадени.

При гумите, които са произведени преди 2000 година, има три цифри в края на DOT символа. Доверявайте се само на известни производители на мото гуми и не подценявайте качеството при избор на части и консумативи за вашия мотор. Именно от качеството и правилната функция на елементите му зависи и нивото на вашата безопасност на пътя.

Мотоциклетните гуми винаги трябва да се сменят с нови едновременно. Ако не го направите, има риск мотоциклетът да стане нестабилен и съответно карането му да не е безопасно.

Също така не се препоръчва да се смесват видовете мото гуми. Монтирайте винаги гуми от един и същи тип, размер и шарки, не поставяйте радиални с диагонални. В противен случай управляемостта на мотора и неговия контрол ще бъдат нарушени.

Как и кога да сменим мото гумите?


Ако забележите неравномерно износване на мото гумите, това може да бъде знак за други проблеми с мотоциклета. Не се препоръчва да се ремонтират гуми, които са износени под разрешената дълбочина на протектора.

Стандартната допустима дълбочина на протектора е е 1мм на три четвърти от ширината на шарката, като в същото време оставащата четвърт от протектора е неизносена. Това се касае за  мотоциклети, мотопеди и скутери, които са над 50сс.

При такава степен на износване обаче гумите нямат добра способност да разпръскват вода и като цяло нейното представяне на суша ще бъде по-различно, отколкото преди.

Препоръчва се да се ремонтират гуми с еднакъв клас на скоростта, както и с една и съща товароносимост, според указанията на производителя. Винаги следвайте препоръките на производителя относно смяната на мото гумите.

Смяната на мото гумите изисква прецизност , добро балансиране на колелата, както и необходимото оборудване. Затова се препоръчва да се доверявате на специализирани сервизи за смяната на вашите мото гуми.

Полезни съвети за следене на състоянието на мото гумите и тяхната поддръжка:

 Как и кога да сменим мото гумите?


Един от начините да проследите степента на износване на вашите мото гуми е като обръщате внимание на маркерите за износване, които са разположени на самите мото гуми. Ако говорим за кросови мотори, то признак, че гумите на мотора се нуждаят от смяна е, ако  по грайфера забележите видими признаци на  изтъркване.

Съвременните модели гуми имат посока, която трябва да се спазва, без значение дали ви се налага да сменяте само едната или двете гуми на мотора. Поставянето на мото гуми с грешната посока може да доведе до риск от загуба на сцепление при каране по мокър път.

При всеки вид мото гуми има посока на шарката, която може да се открие на борда на гумата. Най-често производителите я отбелязват със стрелка.

При монтиране винаги следете посоката на протектора на гумата. Избягвайте да сменяте гуми с по-нисък скоростен индекс. Избирайте винаги мото гуми, които подхождат на джантата на вашия мотоциклет.

При спукване на гумата може и да се отложи нейната смяна, ако нямаме възможност да я заменим с нова. Но имайте предвид, че за нея е необходим добър комплект за ремонт.

За правилната експлоатация на гумите се препоръчва да се спазват основните маркери и показатели, зададени от производителите.

 Как и кога да сменим мото гумите?


Тъй като предните и задните гуми са с различни профили, не се препоръчва да се монтира гума на колело, което не е предназначено за нея. При откриване на признак на износване винаги се старайте да сменяте навреме мото гумите с нови. Не карайте мотоциклета си с износени гуми, тъй като те вече са негодни за употреба и по-скоро крият рискове за вашата безопасност.

Непосредствено след смяната на мото гумите с нови, избягвайте  екстремния стил на каране.Те могат да  имат в началото ниско ниво на сцепление и да са хлъзгави.

Карайте внимателно след смяна на гумите и увеличавайте постепенно скоростта и ъгъла на наклона.

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар