30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Какво представляват накладките и как функционират?

OT LINSON MOTO

Концентрирани върху работата на двигателя, една не особено малка част от мотористите сякаш неглижират важността на спирачната система и особено ролята на накладките. Не твърдим, че тези малки компоненти от системата за спиране са едни от най-вълнуващите, но със сигурност са едни от най-важните. Защото от правилното им функциониране зависи както ефективността на спиране, така и безопасността на ездача.

Какво представляват накладките и как функционират?

Същност и характеристики на мото накладките

Най-общо казано, тези елементи от спирачната уредба представляват триещи повърхности, които при натискане на спирачката влизат в контакт със спирачните дискове (ротори) на мотора, вследствие на което той намалява или спира безопасно.

Съставени са от няколко слоя: метална основа, междинен слой и триещ материал.

  • Основа. Това е елементът, който предава силата, упражнявана от буталата, разпределяйки я върху цялата повърхност на триене. Също така позволява тангенциалната сила, генерирана по време на спиране между триещия материал и дисковете на системата за спиране да бъде разтоварена. Изработва се от стомана, тъй като този материал може да осигури адекватна устойчивост на огъване и позволява правилно износване на подложката.

  • Междинен слой. Разположен е между основата (плочата) и триещия материал и предпазва плочата, буталата и спирачната течност от високата температура, която се генерира при спиране. Освен това подобрява комфорта, намалявайки вибрациите и донякъде гарантира ефективно спиране в случай, че фрикционният, триещ се материал е напълно износен.

  • Фрикционен материал. Това триещата повърхност, която е в досег със спирачния ротор. Според състава на този слой накладките се делят на няколко отделни вида.

Видове мото накладки според фрикционния материал

Синтеровани 

Това е процес, при който частици от метал, подложени на високи температури и високо налягане се сливат и образуват фрикционен (триещ) материал, устойчив на износване.

Към момента синтерованите мотоциклетни подложки са най-популярния тип. Използват се като оригинално оборудване при почти всички видове мотори, тъй като се справят с най-широк диапазон от условия.

Те гарантират добър и стабилен коефициент на триене както при студено, така и при горещо време и веднага произвеждат бърза и твърда “захапка”. Освен това се справят отлично с екстремната топлина, която се генерира от триенето със спирачния диск, устойчиви са на износване, представят се много добре при дъжд и кал и имат най-дългия експлоатационен живот от всички видове мото накладки. 

Недостатъците им са, че износват по-бързо спирачните ротори, по-шумни са от органичните и са малко по-скъпи.

Органични

Триещият материал на този вид накладки е смес от влакна и пълнители, свързани заедно със специални полимерни смоли. Те са по-меки от синтерованите накладки, което осигурява на ездача по-добра обратна връзка, по-добро усещане и контрол при натискане на спирачката

Органичните видове са и доста по-толерантни и нежни към спирачния диск и не го износват така, както твърдите синтеровани накладки. Освен това са по-тихи и по-евтини от тях.

Недостатъците им са, че се износват по-бързо и не са много толерантни към високите температури. След като достигнат максималната си работна температура бързо губят коефициента си на триене и се износват. Също така не се справят много добре в дъжд и кал и дори могат да образуват “глазура” по повърхността си, която може да попречи на спирачната способност на мотора дори и при сухи условия.

Полуинтегрирани (полу - синтеровани)

Полу - синтерованите накладки “взимат” най-доброто и предходните два вида, съчетавайки дългия експлоатационен живот на синтерованите с прогресивното усещане и по-малкото износване на спирачния диск на органичните накладки. Добър избор са за ездачи, които искат да се възползват от плюсовете на и твърдите,  и на меките накладки. 

Композитни (керамични)

Фрикционният материал на този вид мото накладки е смес от метални стърготини и керамика, които се смесват под налягане. След това сместа се изпича при високи температури и в резултат се получават керамични накладки с много добри характеристики. 

Керамичният композитен материал осигурява добра спирачна сила както при студено, така и при топло. Освен това, този вид мото накладки са тихи, не износват диска и намаляват рисковете от деформация и изкривяване. Минусът на керамичните видове е, че не са налични за всички видове мотори.

Какво представляват накладките и как функционират?

Как действат мото накладките?

Когато натиснете спирачката на мотоциклета, главния спирачен цилиндър изпраща спирачна течност по затворена верига  към спирачния апарат на колелата. Тази течност натиска буталото, което от своя страна притиска мото накладките към ротора (диска). 

Тъй като спирачните накладки се притискат силно към въртящия се диск се създава триене, което преобразува кинетичната енергия, натрупана от скоростта на мотоциклета в топлинна енергия. Казано простичко, щом натиснете спирачката, накладките започват да се трият в спирачния ротор, който от своя страна забавя въртенето на колелата и мотора ви спира.

Колко често се износват накладките?

Има експертите, които препоръчват смяна на тези елементи да бъде извършвана на всеки 5 - 10 хиляди километра. Други са на мнение, че това трябва да става на изминати около 5 000 км.

Истината е, факторите, които оказват влияние върху износването на накладките са много и най-добрият начин да се погрижите за безопасността си по време на езда е да ги проверявате всеки път, преди да излезете на пътя.

Как да ги проверите за износване?

Най-лесния начин е да извършвате визуална проверка на състоянието им преди път или след смяна на маслото. Проверката не е сложна, но за да я направите, трябва да свалите гумите на мотора

След това просто трябва да откриете прореза (жлеба), който имат всички спирачни ротори, за да разберете колко са износени накладките. Общото правило изисква при дебелина на фрикционния материал по-малко от 3 мм мото накладките да бъдат сменени.

Друг начин, чрез който можете да разберете, че накладките са износени и са за смяна е като слушате внимателно звуците, които достигат до вас, когато натиснете спирачката. Ако все по-често чувате пищящи звуци или неприятни шумове като стържене на метал в метал, това най-вероятно означава, че накладките са износени.

Какво представляват накладките и как функционират?

Кога са по-подходящи органичните и кога синтерованите накладки?

Органичните мото подложки са подходящи за мотоциклети, които рядко достигат високи температури. Това са мотори с малък дебит като скутери, “ендуро”, градски мотоциклети и други. Казано иначе, този вид мото накладки са добър избор за мотори, които се карат ежедневно и които изискват спиране при ниски скорости.

Синтерованите накладки са отличен избор за мотоциклети, чиито дискове често достигат високи температури. Най-често това са шосейни и спортни мотори и по-специално тези, които се използват за състезания на писта. При тях нагряването на дискове е силно и бързо, затова трябва да могат да спират без проблем дори при много високи скорости.

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар