30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Разликата между масло за мотоциклет и автомобил

OT LINSON MOTO

Моторното масло е особен вид смазочна течност, което се използва за поддържане на двигателите с вътрешно горене в оптимално състояние.

Основната задача на маслото е да намали износването на двигателя като намали съпротивлението, дължащо се на триенето между металните му елементи.

Разликата между масло за мотоциклет и автомобил

Източник снимка: unsplash.com

Освен това то играе важна роля и за охлаждането на двигателя като отнема и разпръсква натрупаната топлина по време на работата му.

И това не е всичко. Освен, че намалява износването на движещите се части на двигателя, грижи се за доброто му охлаждане и го предпазва от корозия, двигателното масло предотвратява образуването на мръсотия и натрупването на отлагания, като ги държи в суспензия.

Има ли разлика между маслото за мотоциклети и това за автомобили?

Въпреки, че на пръв поглед изглеждат много сходни, маслата за мотоциклети и за автомобили се различават като свойства и характеристики.

Поради това не е добра идея да използвате двигателно масло за автомобили за своя мотоциклет, нито да налеете масло за мотоциклет на двигателя на автомобила си.

Какви са основните разлики между двата вида масла?


Масла за автомобилни двигатели

Автомобилните масла съдържат модификатори на триенето, тъй като са разработени с основна цел намаляване на триенето между движещите се части на двигателя, като идеята е да се осигури по-голяма ефективност и по-добра икономия на гориво.

Освен това в маслата за автомобили съдържанието на различни видове добавки е доста високо, което за автомобилните двигатели е от полза, но за мотоциклетните може да има негативни последици.

Казано иначе, ако автомобилните масла се използват в мотоциклетните двигатели, това може да доведе до образуване на отлагания върху буталата или клапанния механизъм, което от своя страна да доведе до перфорация или изгаряне на компонентите.

Масла за мотоциклетни двигатели

Мотоциклетите от своя страна използват едно и също масло както за двигателя, така и за скоростната кутия.

Следователно мотоциклетните масла са разработени така, че да могат да предложат сигурна защита както на трансмисията, така и двигателя на мотора.

За разлика от автомобилните масла, мотоциклетните са с балансирани характеристики на триене, тъй като трябва да могат да смазват мокрия съединител, който от своя страна да прехвърля мощността на двигателя към задвижването.

Ако нивото на триене е твърде ниско, съединителят няма да може да се включи, което ще причини приплъзване.

Разликата между масло за мотоциклет и автомобил

Източник снимка: unsplash.com

Какви са наличните видове масла за мотоциклети?

Точно както автомобилните, така и маслата за мотоциклети са три основни типа: 

  • минерални 
  • полусинтетични
  • синтетични

Минерални

Както е видно и от името им, този вид са естествени форми на рафиниран суров петрол, които производителите използват като стандартно смазочно масло.

Минералните масла осигуряват добра защита на мотоциклети с малък обем на двигателя (80сс - 120сс), но не са много ефективни при мотори с по-голям обем на двигателя.

През последните години този вид масла не са сред предпочитаните, тъй като, макар да се предлагат на много добри цени не издържат дълго и трябва да се сменят много по-често отколкото синтетичните.

Към момента се използват основно при мотоциклети с по-стари двигатели.

Полусинтетични

Този тип масло е “златната среда” между минералното и синтетичното масло. 

Може да се каже, че полусинтетичните масла са доста предпочитани от мотористите, тъй като подпомагат ефективно работата на двигателя и имат доста прилична издръжливост.

Мотоциклети с обем на двигателя 125сс - 180сс обикновено се доставят от производителя с полусинтетично двигателно масло.

Синтетични

За разлика от минералните масла, които са както споменахме естествени форми на суров петрол и от полусинтетичните, чийто състав е комбинация от суров петрол и химически разработени съединения, синтетичните масла се разработват и произвеждат изцяло в химически лаборатории.

Тези масла са много подходящи за машини с обем на двигателя над 200 сс, тъй като работят най-добре, когато двигателят е подложен на голямо натоварване. 

Те са с нисък вискозитет, издръжливи са както на студ, така и на по-високи температури и не изискват толкова честа смяна както минералните мото масла.

Разликата между масло за мотоциклет и автомобил

Източник снимка: unsplash.com

На какво да обърнете внимание при избор на масло за вашия мотоциклет?


Тип на двигателя

Преди да изберете двигателно масло за вашия мотоциклет трябва да вземете под внимание дали машината е оборудвана с двутактов или четиритактов двигател.

Казваме това, тъй като двата типа двигатели работят по различен начин и съответно се нуждаят от различни видове смазочни масла.

Така например четиритактовия двигател на мотоциклет работи в четири последователности (всмукване, компресия, мощност и изпускане), докато двутактовия работи само в две последователности и при работата си смесва масло и бензин.

Клас на двигателното масло

Най-вероятно сте виждали върху тубите с масло изписани букви и цифри като: “мото масло 10w40”, “двигателно масло 5w40” или “масло за мотор 15w50” и сте се питали какво означават числата на маслото.

Повечето хора смятат, че тези числа са температурни индикатори, но това не е съвсем така.

Истината е, че W означава “зима”, а числото преди буквата е индексът на вискозитет на маслото. Колкото по-ниско е това число, толкова по-добро е това масло за двигатели, които изискват студен старт.

Числото, което виждате след буквата W пък показва доколко маслото може да издържа на високи температури. Колкото това число е по-високо, толкова повече маслото може да остане постоянно при високи температури.

Вискозитет

Вискозитетът е индекс, който показва плътността на двигателното масло. Колкото е по-нисък вискозитетът на маслото, толкова по-бързо ще тече и по-добре ще смазва елементите на двигателя.

Стил на каране

Ако използвате мотора си ежедневно, но обикновено го карате по градските улици и не го натоварвате много, тогава минералните масла биха били много добър избор. 

Те както вече споменахме се предлагат на много добри цени, а и ще ви осигурят прилична защита на двигателя.

Но ако обичате високите скорости или ездата по трудни терени, тогава е добре да се спрете на синтетични масла, тъй като те са с нисък вискозитет и могат да ви осигурят висока производителност и да повишат ефективността на двигателя ви.

Препоръка от производителя

Всички производители на мотоциклети препоръчват двигатели масла за своите мотори в зависимост от обема и типа двигател.

В този ред на мисли, най-добре би било преди да се втурнете да закупувате масло да се съобразите с препоръките на производителя на вашия модел мотор, за да сте сигурни, че няма да направите грешен избор.

Разликата между масло за мотоциклет и автомобил

Източник снимка: unsplash.com

Още няколко (надяваме се) полезни съвета


Сменяйте маслото на двигателя навреме

В сервизната книжка на мотора ще откриете на какви интервали трябва да смените маслото. Нашият съвет е да спазвате тези сервизни интервали, ако искате да предпазите двигателя на мотоциклета си.

Само като ориентир: Обикновено за мотори с малък обем на двигателя, които работят с минерално масло производителите препоръчват допълването или смяната да се извършва на всеки изминати малко над 3000 км.

За машини с работен обем на двигателя над 250 сс пълната смяна на маслото се препоръчва след изминаване на всеки 8000 - 9000 километра.

Проверявайте нивото на маслото регулярно

За да сте спокойни, че нивото на маслото е в оптимални граници и може да изпълнява смазочните си функции ефективно е добре да го проверявате редовно.

Проверката се извършва изключително лесно, като за целта просто трябва да използвате измервателна пръчка.

Достатъчно е единствено да поставите пръчката в резервоара за маслото, след което да я извадите и да проверите нивото и състоянието на смазочната течност.

Ако гъстотата и цветът на маслото са променени е добре да го смените, а ако са добре, но нивото е спаднало просто трябва да долеете.

Не използвайте автомобилно масло

Въпреки, че някой мотористи са на мнение, че е възможно да бъде използвано автомобилно двигателно масло в двигател на мотоциклет, нашият съвет е да не си правите експерименти.

Казваме това, тъй като както в началото на материала споменахме, че има разлика между маслото за двигатели на автомобили и това за мотоциклети.

И ако все пак решите да пробвате автомобилно масло за двигателя на вашия мотоциклет рискувате да повредите трансмисията на мотора си и съединителя ви да започне да приплъзва.

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар