30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Спортни въздушни филтри за мотор - какво представляват ?

OT LINSON MOTO

Предполагаме сте чували мотори от една и съща марка, модел, кубатура и ауспух да звучат малко по-различно един от друг. Тайната е, че едните използват стандартен въздушен филтър, докато другите използват въздушен филтър с висок дебит или т. нар. спортен филтър.

Спортни въздушни филтри за мотор - какво представляват

Източник снимка:pixabay.com

Какво представляват въздушните филтри?

Въздушните филтри (air filter) са невъзпетите герои за двигателя на всеки мотоциклет. Без тях прахът и отломките във въздуха биха износили буталните пръстени и стените на цилиндрите на двигателя и двуколесната ви машина не би могла да работи ефективно.

Казано иначе, въздушния филтър е вид аксесоар, чиято задача е да почиства въздуха, който отива към всмукателната система на вашия двигател, да намалява неговата турбуленция и едновременно с това да не позволява на замърсителите от въздуха да попаднат в двигателя.

Обикновено ОЕМ филтрите, с които излизат мотоциклетите от производствените линии на производителите са стандартни (хартиени). Те са ефективни за отстраняване на мръсотията и финия прах, но се запушват бързо, не могат да се използват повторно и най-важното, не могат да пропускат по-големи количества въздух.

Поради тези причини една немалка от мотористите предпочитат да използват въздушни филтри (като K&N, S&S, TBR и Screamin' Eagle).

Този тип филтри, известни като “въздушни спортни филтри” се характеризират с осигуряване на по-добър въздушен поток, дълготрайност и още няколко предимства, с които ще ви запознаем малко по-детайлно сега.

Видове спортни филтри


Филтър от памучна марля

Този вид спортни филтри на пръв поглед приличат на ОЕМ хартиените филтри, но гънките им са съставени вместо от хартия от слоеве намаслена памучна марля поставена между метални решетки.

Марлята е по-позьорна от хартията, затова и през нея преминава свободно повече въздух, който пък осигурява по-добро “дишане” на двигателя на мотора.

За да гарантира по-добро задържане на праховите частици и другите замърсители от въздуха, спортният филтър от памучна марля е омаслен.

Така, докато мръсния въздух се върти през и около влакнестите нишки на марлята маслото задържа мръсотията и въздуха навлиза към всмукателната тръба на двигателя по-чист.

За разлика от обикновения ОЕМ въздушен филтър, спортният може да се мие и да се използва многократно.

Спортни въздушни филтри за мотор - какво представляват

Източник снимка:pixabay.com

Филтър от омаслена полиуретанова пяна

Този вид въздушни спортни филтри се представят изключително добре при езда в силно запрашена и замърсена среда, поради което се предпочитат от любителите на офроуда.

Произвеждат се от мрежест материал с отворена клетка (полиуретанова пяна), която е покрита с масло (лепкав материал).

Най-общо казано, филтрите от омаслена пяна улавят замърсителите както го правят продуктите от памучна пяна като разликата е, че пяната е по-дебела. Това превръща този вид спортни аксесоари за мотори в доста ефективно средство за задържане на мръсотията.

Омаслените полиуретанови въздушни филтри също могат да се почистват, перат и използват многократно.

Предимства на спортните въздушни филтри

Едно от основните предимства на спортния филтър за мотор е подобряването на производителността на вашата машина. 

Тъй като този вид филтри, без значение дали са от памучна марля или от омаслена пяна позволяват повече въздух да навлезе към всмукателната система на двигателя в сравнение с потока, който пропускат хартиените филтри, горивото получава повече въздух за изгаряне. 

Това води до по-добър процес на горене, което пък води до реално увеличаване на максималната мощност и въртящия момент на вашия мотор.

Освен това подобреният процес на горене допринася и за леко подобрена горивна ефективност, както и за минимално подобряване на реакцията на газта на двуколесната машина.

Другото голямо предимство на спортните филтри е, че можете да ги използвате дълго време, което в крайна сметка ви спестява пари.

За разлика от ОЕМ хартиените филтри, които както споменахме са доста ефективни, но след като се замърсят просто трябва да ги изхвърлите и замените с нови, филтрите от пяна или памучна марля не се запушват толкова лесно и не се налага да ги сменяте всяка година. 

Освен това, когато се замърсят, единственото, което трябва да направите е да ги почистите добре и можете спокойно да продължите да ги ползвате.

Спортни въздушни филтри за мотор - какво представляват

Източник снимка: linsonmoto.bg

Минуси на филтрите с висок въздушен поток

Рядко се случва, но се случва спортният филтър, особено когато е с ниско качество, вместо да увеличи да намали производителността на двигателя. Но както споменахме, това е възможно ако използвате спортен филтър с ниско качество. 

Тогава е възможно продуктът да не може да се справи ефективно с отстраняването на замърсяванията и отломките във въздуха, а това след време да наруши работата на двигателя на мотоциклета.

Друг проблем, който евентуално би могъл да възникне при спортните въздушни филтри за мотор е тяхното намокряне, ако карате често по мокри настилки или в кал. Понякога, ако филтърът е по-ниско качество той поема водата и може да я насочи заедно с въздуха към двигателя, което както и сами се сещате, не е много препоръчително. 

Добрата новина е, че този проблем може лесно да бъде отстранен, като внимавате къде карате или като използвате хидрощит.

И двата недостатъка или проблема възникват само при нискокачествени продукти, поради което лесно можете да ги избегнете като използвате спортни въздушни филтри за мотор от реномирани марки като K&N, S&S, TBR и Screamin' Eagle.

Приложение на спортните air filter

Разбира се, имате ли мотор и искате ли да смените хартиения филтър със спортен можете да го направите без значение какъв вид мотор карате и къде най-често го карате.

По принцип обаче спортните филтри от памучна марля се предпочитат от мотористи, които карат прашна среда или извън пътя. Филтрите от полиуретанова пяна пък са предпочитани от мотористи, които обичат офроуда и които яздят само и единствено в силно замърсена и прашна среда.

Спортни въздушни филтри за мотор - какво представляват

Източник снимка: linsonmoto.bg

Как се поддържат и почистват спортните филтри за мотор?

Що се отнася до поддръжката, то както вече няколко пъти споменахме, и двата вида спортни филтри са за многократно ползване и само трябва да знаете как да ги почиствате и поддържате, за да можете да ги използвате възможно най-дълго.

Филтри от пяна

Въздушните филтри от пяна изискват по-често почистване, тъй като не само се използват при по-мръсни условия, но поради факта, че пяната е по-пореста от памучната тъкан. Но те са и по-лесни за достъп, почистване и повторно инсталиране и можете да се справите напълно и сами.

Първо трябва да премахнете филтърния елемент (пяната) и клетката/рамката на филтъра от въздушната кутия на мотоциклета като внимавате да не замърсите всмукателния тракт, докато го правите.

След това огледайте и почистете с помощта на чист парцал добре мястото, за да сте спокойни, че няма никаква мръсотия или прах, които биха могли да полепнат по почистения филтър, щом го върнете на мястото му.

Самото почистване на филтъра от пяна можете да извършите като използвате специални комплекти за почистване, които включват всичко, от което се нуждаете (специални почистващи продукти и препарати за филтър, филтърно масло и дори кофа за измиване).

Ако нямате под ръка подобен комплект, можете да почистите спортния филтър като използвате първо специален разтворител, след това “изкъпете” филтъра добре с вода и препарат.

След като се уверите, че вашият филтър е без замърсявания и песъчинки, изплакнете го обилно с вода и го оставете да изсъхне добре. Можете леко да ускорите процеса, като съвсем леко и много внимателно изстискате водата от филтъра.

Предупреждаваме ви. Бъдете изключително внимателни, ако решите леко да изстисквате филтъра. Трябва да го правите наистина много, много внимателно и нежно, за да не скъсате пяната.

Щом сте напълно сигурни, че филтърът е напълно сух е време да го наситите с масло. Тук ключовата дума е “наситите”, защото точно това трябва да направите.

Казваме го, тъй като най-важната стъпка в поддръжката на спортните въздушни филтри за мотор от полиуретанова пяна е правилното нанасяне на маслото. За да го направите по най-правилния и подходящ начин, трябва да потопите напълно филтъра в масло, за да се насити с него добре, след което трябва да отстраните излишното масло.

За да наситите филтъра с масло наистина добре, поставете масло в една здрава найлонова торбичка и поставете филтъра вътре. След това просто разтъркайте (“масажирайте”) филтъра с масло, докато поеме колкото масло му е нужно.

Преди да поставите почистения и добре омаслен спортен филтър на мястото му, отново се уверете, че сте изчистили добре въздушната кутия.

След това поставете отново филтъра, затегнете добре закопчалката на филтърната клетка и се уверете, че сте поставили аксесоара за въздух наистина стабилно и правилно.

Забележка: Някой мотористи използват грес, с която покриват основата на въздушния филтър с идеята да образуват прахоустойчиво уплътнение на въздушната кутия.

Нашият съвет обаче е да не си усложнявате допълнително работата, тъй като ако филтърът е достатъчно добре напоен с масло, след като то се свърже с въздушната кутия ще образува собствена маслена бариера, подобна на грес.

Спортни въздушни филтри за мотор - какво представляват

Източник снимка: linsonmoto.bg

Филтри от памучна марля

Памучните филтри, които обикновено се използват от уличните мотори изискват малко по-различен начин на почистване. При тях не е добра идея да се използват разтворители, а само специално разработени от производителите почистващи препарати предназначени за почистване на въздушни филтри от памучна марля.

След като филтърът се почисти, той също като филтърния елемент от пяна трябва да бъде оставен, за да изсъхне добре, след което трябва да се нанесе специално филтърно масло, което да се остави добре да попие.

На колко време е добре да се почистват спортните филтри?

Сигурни сме, че и сами знаете отговора, но нека го кажем и ние. Всеки път, в който яздите в прекалено запрашена среда е добре да проверявате състоянието на филтъра и ако забележите, че е замърсен, да го почиствате.

Често задавани въпроси


Мога ли да закупя от вашия онлайн магазин спортен филтър?

Като един от водещите магазини в страната ние не само можем да ви предложим много голямо разнообразие от въздушни спортни филтри, но и марките, с които работим са сред най-добрите. 

При нас ще откриете спортни филтри от памучна тъкан и от полиуретанова пяна от марки като K&N, HIFLO, Twin Air и много други.

В какъв ценови диапазон се предлагат спортните въздушни филтри?

Цените, на които предлагаме филтрите варират от 78 до 404 лв.

Мога ли да върна закупен от вашия магазин филтър?

Ако след доставката решите, че филтърът не е подходящ за вашия модел и марка мотор можете да върнете или замените закупения продукт в срок от 30 дни от датата на доставката.

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар