30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Топлинното число на запалителните свещи

OT LINSON MOTO

Свещите са компоненти от запалителната система на мотоциклета, чиято основна задача е да стартират бензиновия двигател.

Правят го, като създават електрическа дъга от приблизително 10 000 V, което кара горивно - въздушната смес в горивната камера да експлодира, за да позволи на двигателя да стартира и да започне да работи.

Топлинното число на запалителните свещи

Източник снимка: linsonmoto.bg

Кой е изобретил запалителната свещ?

Едва ли сте чували, но част от източниците сочат като изобретател на свещите мъж на име Едмънд Бергер. Бергер е африканец по произход, но е емигрирал във Франция, където се предполага, че през 1839 година е изобретил първата запалителна свещ.

В тази история обаче има разминаване, тъй като първият двигател с вътрешно горене е изобретен едва през 1860 година.

Поради това несъответствие, и поради факта, че Бергер не е патентовал изобретението си се счита, че запалителните свещи, такива, каквито ги познаваме днес са изобретени от немските инженери Готлиб Холнолд и Робърт Бош през 1901 година и патентовани през 1902 година. 

В този ред на мисли се счита и че Бош е измислил схемата за изчисляване на топлинното число на свещите, което е от голяма важност за ефективната работа на тези елементи.

Какво представляват и как работят запалителните свещи?

Това са не много големи компоненти, които се състоят най-общо казано от контактен прът, централен електрод и изолиран корпус.

Контактният прът осъществява връзката между свещта и елементите от запалителната система на мотора. Централният електрод играе ролята на катод, а изолираният корпус - на електрически изолатор. Корпусът е изработен от огнеупорна керамика и в него са поставени контактния прът и централният електрод.

Топлинното число на запалителните свещи

Източник снимка: linsonmoto.bg

Що се отнася до принципа им на работа, то той най-общо казано е следният.

Свещта е свързана към изхода на високо напрежение чрез метален накрайник, който позволява електрическа проводимост. Следователно той работи благодарение на това напрежение, като изолаторът го предпазва от заземяване.

Свещите за запалване на бензиновия двигател имат и два електрода, които работят като електрически проводници, които са свързани индиректно към акумулаторната батерия чрез запалителната бобина.

Високото напрежение, което циркулира между клемите на електродите прави възможно генерирането на искра, която осигурява запалването на горивната смес.

Тази искра всъщност е електрическа дъга, която запалва газовете. Това явление се нарича “пробив” или “пробив на газ” и продължава най-много една или две наносекунди. 

Веднага след това искрата изгасва, а енергията, която е генерирала се съхранява с бобината на запалителната система. Щом приключи задачата си, свещта разсейва топлината по посока на цилиндровата глава. 

Основни видове свещи за бензинови двигатели

В зависимост от материала, от който са произведени свещите са няколко вида.

Медни 

При този тип централният електрод е с медна сърцевина, която е покрита с никелова сплав. Медните свещи имат нужда от повече генериране на енергия, тъй като централният им електрод е с по-голям диаметър в сравнение с другите видове свещи. 

Освен това не са много издръжливи и трябва да се сменят по-често. За сметка на това са евтини и една доста голяма част от потребителите ги предпочитат.

Иридиеви 

Иридиевите свещи са доста издръжливи, тъй като иридият е по-твърд материал дори от платината. Освен това централният им електрод е проектиран да е малък, което означава, че за да генерира искра свещта не се нуждае от голямо количество енергия (напрежение).

Въпреки, че са по-скъпи от медните, иридиевите запалителни свещи са предпочитани, тъй като са не само много по-издръжливи, но и намаляват рисковете от повреди по двигателя на автомобила.

Единични платинени 

Този вид са подобни на медно - никеловите с тази разлика, че централният електрод съдържа платинен диск, който е заварен към върха, а не към никелова сплав. Единичните платинени свещи са по-скъпи, но по-издръжливи и генерират повече топлина, което намалява натрупването на въглеродни отлагания.

Двойно платинени 

Двойно платинените свещи за запалване имат платинено покритие както на централния електрод, така и на заземяващия електрод, което ги прави много по-ефективни и издръжливи.

Сребърни 

Тъй като среброто е мек материал, този вид свещи не са толкова издръжливи като иридиевите и платинените. Но за сметка на това имат по-добра топлопроводимост, което ги прави много подходящи за по-стари модели автомобили и мотоциклети.

Топлинното число на запалителните свещи

Източник снимка: linsonmoto.bg

Какво е топлинно число на запалителните свещи? 

Топлинният обхват, число или топлинен диапазон е един от основните параметри на запалителните свещи. Това число показва какви са термичните им характеристики.

Важно е обаче да се знае, че топлинното число на запалителната свещ няма връзка с електрическата енергия, предавана през свещта. 

Топлинният диапазон (топлинното число) всъщност е диапазонът, който показва скоростта, с която свещта може да прехвърли топлината от горивната камера към двигателя.

Без значение на какво превозно средство са монтирани свещите, оптималната температура, която трябва да поддържат за бензинови двигатели е между 500 и 850 градуса по С. 

В рамките на този диапазон те остават достатъчно хладни, за да се избегне предварително запалване и прегряване на върха на свещта (което може да причини повреда на двигателя) и достатъчно горещи, за да могат да изгорят отлаганията от запалването на искрата, които причиняват замърсяване.

Топлинният рейтинг на всяка една свещ се обозначава с число, а терминът студено/горещо се използва, за да се опише степента на нагряване на свещите (ако се нагрява лесно, то тогава е “гореща”, а ако е устойчива на нагряване е “студена”).

Така например студените свещи са с по-ниско топлинно число. А колкото по-нисък е топлинният обхват на свещта, толкова по-високо е съпротивлението ѝ при запалване. 

Това означава, че по-трудно достига необходимата температура, което я прави и по-малко устойчива на замърсяване (познато като зацапване). Обикновено запалителните свещи с по-нисък топлинен диапазон се използват при машини с по-високооборотни двигатели, при които има по-голяма степен на сгъстяване.

В другия край са запалителните свещи с високо топлинно число или т. н. “топли” или “горещи” свещи. Те обикновено се предпочитат при мотори с по-ниско оборотни двигатели, при които степента на сгъстяване е по-ниска. Горещите свещи са с по-ниско съпротивление при запалване и по-устойчиви на замърсяване (зацапване).

Как се изчислява топлинното число на свещите?

Откровено казано, изчисленията на топлинния индекс не са нещо, с което бихте се справили като обикновено потребители и то не защото няма да успеете, а просто защото всеки производител използва своя собствена скапа, според която определя топлинното число на моделите запалителни свещи, които предлага. 

И не е само това. Освен, че производителите използват свои скали, някой от скалите са обратни. Така например, при NGK и Denso колкото е по-високо числото толкова по-студена е свещта, докато при Bosch (изобретателите на запалителната свещ и топлинното число), Champion, Brisk и други производители е обратното.

Топлинното число на запалителните свещи

Източник снимка: linsonmoto.bg

Защо топлинното число е толкова важно?

Две са условията за оптимална работа на запалителните свещи - добрата електрическа изолация между централния и заземяващия електрод и преноса на топлина от частите за свещта към горивната камера. 

Тези две условия са взаимосвързани, тъй като за да се осигури достатъчно добра изолация между централния и заземяващия електрод е нужно по време на работа върхът на изолатора на свеща да поддържа оптимален температурен диапазон (топлинно число).

В този ред на мисли, ако температурата на върха спадне в т. нар. ”зона за отлагане”, по повърхността на върха на изолатора на свещта започват да се образуват отлагания от въглерод, неизгоряло масло, смазочно масло, примеси от атмосферата и т. н., и т. н. 

А последицата от натрупването на тези отлагания е намаляване на електрическото съпротивление, което води след себе си неуспешно запалване и след време повреда в запалителната свещ.

Твърде високата температура на върха на изолатора също не е никак желателна, тъй като води до предварително запалване на горивно - въздушната смес, което може да причини повреди по двигателя на мотора.

Казано съвсем простичко, ето защо използването на свещи с подходящото за типа двигател топлинно число е от изключителна важност за правилната работа както на свещите, така и на двигателя на мотора.

Как да изберете запалителните свещи според топлинното число?

Най-лесно можете да се справите като се съобразите с препоръките на производителя на мотора и не си правите експерименти. Казваме това, тъй като оставането в рамките на препоръчителния топлинен диапазон е от решаващо значение за ефективната работа на вашия двигател. 

Възможно е разбира се, производителя да е посочил различни опции за обхват на температурата на свещите, които можете да използвате.

В този случай отново трябва да се съобразите с неговите препоръки и да обърнете специално внимание освен на числото (топлинния диапазон), което ще откриете отпечатано на керамичния цокъл на самата свещ, но и на нейните характеристики, които също могат да ви покажат дали е топла или студена. 

Топлинното число на запалителните свещи

Източник снимка: linsonmoto.bg

Така например, запалителните свещи с нисък диапазон на нагряване (гореща) обикновено имат по-дълъг изолационен нос, който се нагрява лесно, но топлината няма да се разсее лесно към металната обвивка. И обратно. Свещите с висок диапазон на нагряване (или студените свещи) имат къс изолационен нос, който ще разсейва топлината много по-лесно.

Кога топлинното число не е критерий при избор на запалителни свещи?

Всъщност топлинният диапазон се много важен и почти няма случай, в който не е сред основните фактори, които влияят при избора на запалителните свещи.

Единственият случай, в който се допуска запалителната свещ да се избира не въз основа на топлинното число, а въз основа на производителността, която искате да постигнете с вашия двигател е ако той е модифициран.

И пак трябва да се консултирате или с производителя, или с магазина или сервиза, за да сте сигурни, че избирате запалителни свещи с подходящото топлинно число.

Често задавани въпроси


Какви запалителни свещи предлагате?

В нашия онлайн магазин ще откриете много широка гама от медно-никелови, иридиеви, платинени и сребърни запалителни свещи с топлинни числа, подходящия за всички модели мотоциклети. 

Какъв е ценовият диапазон, в който предлагате запалителните свещи?

В зависимост от модела, марката и специфичните характеристики на свещите, цените, на които ги предлагаме варират от 4 до 66 лв.

Как мога да заплатя закупена стока?

Методите за плащане, с които работим са:

  • Наложен платеж
  • Онлайн плащане (с дебитна, кредитна карта
  • С банков превод
  • При покупка лизинг чрез БНП Париба

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар