30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Видове износване на мото гумите за писта

OT LINSON MOTO

Ако карате на писта сте напълно наясно колко бързо могат да се износят мото гумите. Предполагаме и че не един или два пъти сте се питали има ли как да предпазите тези доста скъпи елементи на мотора си от износване.

Всъщност, начин има и той се нарича познаване на основните видове износване на мото гумите за писта и предприемане на адекватни мерки за предотвратяването им.

Видове износване на мото гумите за писта

Източник снимка: pixabay.com

Основни видове износване на мото гумите за писта, причини и диагностициране


Студено разкъсване

Cold Tear (студено разкъсване) е вид износване, което се причинява от прекомерно високото налягане на гумите.

Когато то е високо, гумите на мотора не могат да достигнат правилната работна температура, защото повърхността им се нагрява прекалено бързо, докато корпусът остава студен.

Случи ли се това, по външния слой на гумите се появяват разкъсвания, които много приличат на драскане на нокти.

Добрата новина (ако може да се нарече така) е, че лесно можете да проверите дали гумите на мотоциклета ви “страдат” от този вид износване.

Ако забележите, че по тях са се появили драскотини като от нокти, просто трябва да опитате да пъхнете нокътя си под някоя от тях и да пробвате да откъснете парче. Успеете ли да го направите, това е сигурен знак, че имате студено разкъсване.

Видове износване на мото гумите за писта

Източник снимка: pixabay.com

Горещо разкъсване

Този вид износване почти винаги е резултат от ниско налягане на гумата.

За разлика от студеното разкъсване, при което както споменахме повърхността на гумата загрява, но не и корпуса, при горещото се загрява цялата гума.

Това от своя страна води до разтопяване на повърхностния ѝ слой и по нея се появяват драскотини, които на пръв поглед приличат на тези, които се получават от студеното разкъсване.

За разлика от него обаче, при горещото разкъсване драскотините са много по-плитки и са оформени по различен начин. Заради центробежната сила, резките или драскотините се извиват надолу и към центъра на гумата под формата на дъга.

Ако забележите подобно износване на мото гумите, за да се уверите, че става въпрос точно за горещо разкъсване, отново можете да направите теста с нокътя си.

Тъй като драскотините при този вид износване, както вече споменахме са плитки, не би трябвало да можете да пъхнете нокътя си под някоя от тях, нито да откъснете парче.

Видове износване на мото гумите за писта

Източник снимка: pixabay.com

Разкъсване на геометрията

Твърде голяма тежест отпред

Въпреки, че този вид износване не е толкова често срещано, колкото горещото или студеното разкъсване, добре е да сте наясно с него, за да можете да го диагностицирате навреме.

То е резултат от прекомерното натоварване на предното колело и се получава от твърде мекото предно окачване и по-твърдото задно окачване.

Ако ви направи впечатление, че когато карате мотора по пистата и влезете в завой предната гума не се търкаля, а сякаш се плъзга, а след като излезете от завоя нещата се нормализират, това означава, че е време да обърнете внимание на гумите си.

Ще разберете, че имате този тип износване на гумите за писта, ако при огледа им установите, че по цялото си продължение имат тънка (около 5 мм) лента разкъсване.

Видове износване на мото гумите за писта

Източник снимка: pixabay.com

Недостатъчна тежест отпред

Този тип разкъсване на геометрията е в резултат на липсата на достатъчно тегло на предната гума, така че тя не може да достигне правилната работна температура. А това означава, че не “прави” добро сцепление.

Казано иначе, когато карате по пистата и натиснете газта, ако предната ви гума започне да се влачи по земята, това означава, че повърхността ѝ се нагрява прекомерно и вероятността да започне да се разкъсва е доста голяма.

Ако имате този вид износване на мото гумите за писта, засегната зона ще бъде доста голяма и ще следва обиколката на цялата гума.

Видове износване на мото гумите за писта

Източник снимка: en.wikipedia.org

Износване, свързано с окачването

Този вид износване е доста специфично и както става ясно от наименованието му е свързано с окачването на мотоциклета.

То се случва, ако настройките на окачването са неправилни. Тогава гумите поемат неговата роля, а тъй като не са проектирани да са част от окачването ще забележите необичайно износване.

Проблемът е, че ако не се вгледате достатъчно добре, напълно е възможно да сбъркате износването, свързано с настройките на окачването с износване, свързано с налягането на гумите (студено и горещо износване).

За да определите правилно причината за износване е добре да направите следните проверки: 

Обърнете внимание на пружината 

Ако сте с пружина, която е прекалено твърда или прекалено мека за теглото на мотоциклета, каркасът на гумата ще бъде подложен на значително напрежение, тъй като ще играе основна част от ролята на окачването. Това в прав текст означава, че гумата за писта ще се износи много бързо.

Видове износване на мото гумите за писта

Източник снимка: en.wikipedia.org

Проверете дали износването (разкъсването) на гумата с равномерна ширина

Ако износването по гумата не е равномерно, това означава, че износването се дължи на окачването и по-специално с неправилните настройки на отскока.

Проверете дали износването е по цялата окръжност на гумата или не

Ако износената повърхност на протектора е периодична (т. е. на места има износено, на места няма) причината най-вероятно се дължи на окачването. Но ако е равномерно, проблемът е или в налягането на гумите или в геометрията.

Обърнете внимание на ръбовете на грайфера на протектора

Ако забележите, че имате повдигнати зори по ръбовете на грайфера на мото гумата най-вероятно имате проблем с отскока на вилицата или амортисьорите. С други думи, причината за износването се дължи на окачването.

“Сини гуми” или т. нар. обезцветяване

Всъщност, този вид износване не попада напълно в категория “разкъсване”, но голяма част от мотористите, които практикуват каране на писта възприемат появата на “сини гуми” като индикация, че мото гумите трябва да бъдат сменени. Истината обаче не е точно такава.

Защо?

Синият цвят на гумите се появява, тъй в сместа, от която се произвеждат мотоциклетните гуми има масло със син цвят, което при нагряване излиза на повърхността.

Казано по-просто, когато гумите се загреят до определена температура и след това се оставят да изстинат, малкото излиза на повърхността.

Това е известно като “термичен цикъл” и няма от какво да се притеснявате, тъй като след като загреете гумите маслото отново ще се “скрие”.

Разбира се, колкото повече “термични цикли” правите, толкова повече масло ще губят гумите ви и качеството им ще се влошава.

Видове износване на мото гумите за писта

Източник снимка:unsplash.com

Как можете да избегнете износването на мото гумите за писта?

Предполагаме и сами се досещате какво трябва да направите, за да забавите износването и да се погрижите за гумите на мотора си, но нека и ние кажем.

Преди всяко излизане на пистата проверявайте налягането 

Карането на писта се различава от ездата по пътищата на страната. Затова е много важно да извършвате редовни проверки на налягането и да го коригирате, ако това се налага.

Съветваме ви да си закупите манометър и преди всяко каране да отделяте време за проверка на налягането на гумите. Извършвайте проверката само, когато гумите са студени и за да сте сигурни какво налягане трябва да поддържат се консултирайте с ръководството на мотора.

Извършвайте и редовни проверки за появата на износване и ако ги забележите не чакайте драскотините и разкъсванията по гумите да се задълбочат, а потърсете сервиз, където ще прегледат състоянието им и степента на износване и ако се налага ще ви посъветват да ги смените.

Проверявайте геометрията на гумите

Поне два пъти на сезон отделяйте от времето си, за да извършвате проверка на геометрията на гумите. Така от една страна ще сте сигурни, че всичко с мотора ви е наред, а от друга страна ще предпазите гумите си прекалено бързо износване.

Извършвайте регулярни проверки на окачването

С проверката на окачването (както и с проверката на геометрията) няма как да се справите сами, но можете да потърсите специализиран сервиз или познат механик и да поискате да извършат проверка на състоянието на окачването на мотоциклета.

Добре е тази проверка да бъде направена преди началото на сезона, за да сте спокойни, че всичко по мотора (включително и гумите) ще е наред.

Внимавайте с “термичните цикли”

Въпреки, че “сините гуми” не означават износване, както споделихме по-горе, колкото повече “термични цикли” правите, толкова повече синьото масло в гумите излиза на повърхността и това оказва влияние върху износването на мото гумите за писта.

Карайте внимателно по пистата

Да, знаем, че ездата по пистата е адреналинова и обикновено има състезателен характер, което означава, че трябва да карате мотора си с по-висока скорост и да навлизате и излизате бързо от завоите, ако искате да победите.

Въпреки това, винаги има начин да яздите така, че да не натоварвате допълнително мотора и гумите си повече, отколкото се налага.

Видове износване на мото гумите за писта

Източник снимка:unsplash.com

Кога се налага смяна на гумите?

Мотоциклетните гуми, както автомобилните с течение на времето остаряват и тогава искате или не трябва да ги смените. Кога точно да го направите зависи както от това с какъв DOT са, така и какъв е стилът ви на езда, дали ги поддържате добре, как ги съхранявате, когато не карате мотора и от много други неща.

Смяна се налага и когато протектора на мото гумите за писта е износен, когато гумата е пробита или в нея попадне пирон, стъкло или друг пътен отпадък, който намалява производителността ѝ и застрашава безопасността ви.

И разбира се, силно препоръчително е да помислите за смяна на гумите, ако те са износени и застрашават сигурността и безопасността ви по време на езда. Не забравяйте, че карането по писта е различно от карането на мотор по пътя и гумите се износват много по-бързо от гумите на круизърите или уличните мотори.


Често задавани въпроси


Магазин Линсън Мото предлага ли мото гуми?

При нас ще откриете изключително широка гама както от мото екипировка, части и аксесоари за мотори, така мото гуми за всички видове мотори.

Гумите за писта, които предлагаме са от висок клас и популярни марки като:

  • Dunlop
  • Michelin
  • ITP
  • Pirelli и много други

На какви цени се предлагат мотоциклетните гуми? 

Гумите и аксесоарите за тях, които ще откриете в магазина ни се предлагат на цени, вариращи от 4 до 526 лв.

Как да закупим гуми от Линсън Мото?

Достатъчно е да влезете на страниците на магазина ни, да откриете мото гумите, които желаете да закупите и да ги поставите в електронната си кошница за пазаруване.

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар