30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

5 неща, които трябва да знаете за налягането в гумите на мотоциклета

OT LINSON MOTO

Като единствените контактни точки между мотора и пътната настилка, ролята на гумите е изключително важна. Те поддържат на равновесието на двуколесното возило, подпомагат управлението, справят се с натоварването и намаляват вибрациите по време на движение.

За да могат да изпълнят ефективно всички тези задачи обаче, трябва да ги поддържате добре и най-вече правилно напомпани.

5 неща, които трябва да знаете за налягането в гумите на мотоциклета

Снимка:unsplash.com

5 важни неща, които е добре да знаете за налягането в гумите на мотора



Правилното налягане може да спести много проблеми

Недостатъчно напомпаните, както и свръх напомпаните гуми понижават контрола върху управлението на мотора, а това от своя страна може да бъде една от честите предпоставки за пътни инциденти.

Така например, ако гумите са прекалено напомпани, в контакт с пътя остава  една доста малка част от тях. Това води до неравномерното им износване, което “повлича” след себе си проблеми с управлението на мотора. 

Освен това, когато налягането в гумите е по-голямо, те са по-твърди, а това намалява способността им да абсорбират вибрациите от неравностите по пътя, което пък води до намаляване комфорта при езда.

Ако пък налягането е по-ниско, гумите имат твърде голям контакт с пътната настилка. А това причинява по-бързо им износване и оказва негативно влияние върху контрола и управлението на мотоциклета.

Редовната проверка на  налягането в гумите е много важна

Проверката отнема едва няколко минути и няма да ви забави изобщо, затова не бива да я пропускате. Така ще сте спокойни, че гумите са точно толкова напомпани, колкото е необходимо и няма да имате проблеми на пътя.

Експертите съветват проверката на налягането да се извършва поне два пъти седмично, ако всеки ден карате мотора си из града. Ако обаче предприемете дълго пътешествие, проверката е добре да се извършва всеки ден, след като ездата приключи.

Проверката  се извършва винаги на студени гуми

Гумите се нагряват, докато карате мотора. А когато се нагреят, това повишава налягането им. И ако направите проверката, преди да са напълно изстинали, манометърът ще отчете грешни стойности.

Ето защо всички производители посочват, че измерването на налягането в мотоциклетните гуми трябва да се извършва само на студени гуми. Няма значение дали ще ги проверявате сутрин, преди да яхнете мотора или вечер, няколко часа след като сте прибрали у дома - просто трябва да сте сигурни, че са студени.

5 неща, които трябва да знаете за налягането в гумите на мотоциклета

Снимка:unsplash.com

Покупката на добър измервателен уред си струва парите

Разбира се, можете да проверявате гумите и на всяка една бензиностанцията, от която зареждате, но никога няма да сте напълно сигурни дали уредите им отчитат абсолютно вярно и точно. Затова и нашият съвет е да се оборудвате с добър манометър и да проверявате налягането единствено с него.

На пазара се предлагат както аналогови, така и цифрови манометри, така че само от личните ви предпочитания зависи на кой от двата вида измервателни уреди ще се спрете.

Предимството на аналоговите манометри е, че се предлагат на доста сносни цени и не се нуждаят от батерии. Минусът им е, че са по-податливи на повреди и ако честичко ги изпускате, след време точността им може да намалее и да се наложи да ги калибрирате наново.

Цифровите манометри са по-скъпи като цена, но са малко по-точни от аналоговите си “братя”. Освен това не са толкова податливи на механични повреди, забиване или “залепване” като аналоговите.

Важно е да знаете какво налягане трябва да се поддържа в гумите на вашия мотоциклет

Правилното налягане, което трябва да поддържате в гумите на мотора е посочено от производителя в книжката за поддръжката на двуколесното ви возило. Не е препоръчително да експериментирате, тъй като стойностите, които са посочени от производителите са получени сред многобройните тестове.  

Все пак, в зависимост от теглото на мотора и годишния сезон е възможно да направите някой леки отклонения от предписанията.

Така например, през зимата е допустимо да увеличите налягането в гумите на мотоциклета с 0,1 до 0,2 бара над указаните стойности на производителя. Причината е много лесно обяснима. 

Ако карате мотора си през зимата, гумите няма да се загряват толкова, колкото през лятото, което означава, че въздухът или азотът в тях не се разширява толкова много. И обратното. 

През лятото можете да намалите налягане с 0,1 до 0,2 бара, тъй като тогава температурите са високи, което на практика нагрява гумите (и въздуха) в тях повече.

Също така е добре да вземете под внимание вида и теглото на мотора и разбира се вида на гумата и предназначението на мотоциклета. 

В повечето случаи идеалното налягане на  мотоциклетни гуми, монтирани на мотор за ежедневно каране варира между 1,9 до 2,3 бара (на предната гума) и 2,1 до 2,6 бара (на задната гума).


Защо налягането в гумите е толкова важно?



Поддържа правилния контакт на гумата с пътя

Правилното налягане позволява на гумата да поддържа правилния контакт с пътната настилка, намалява разхода на гориво, гарантира по-голям комфорт и осигурява по-голяма безопасност на ездача по време на езда.

За сравнение: Не добре напомпаната гума има по-голям отпечатък (по-голям контакт с пътя), движи се по-бързо, но прави управлението на мотоциклета, особено при завои доста трудно. 

Прекалено напомпаната гума пък е доста твърда и не може да осъществи правилния контакт с пътя. А това затруднява не само управлението на мотора, но и силно намалява комфорта при каране.


Увеличава живота на гумите

Когато налягането е в норма, гумите се износват равномерно и по-бавно, точно така, както трябва да е. Ако то е неправилно обаче, триенето с пътната настилка се увеличава, гумите се износват неравномерно и в крайна сметка това намалява силно дълготрайността им. Освен това неправилното налягане в гумите увеличава и разхода на гориво. 


Осигурява комфорт при езда

Налягането оказва голямо влияние върху комфорта по време на езда. Ако то е подходящо и правилно, гумите без проблем абсорбират  вибрациите, които се получават при карането по пътната настилка и осигуряват много добър комфорт по време на езда.

5 неща, които трябва да знаете за налягането в гумите на мотоциклета

Снимка:unsplash.com

Как да проверите налягането в мотоциклетните гуми?

Първото и най-важното нещо, с което трябва да сте наясно е какво е оптималното налягане, което трябва да поддържате в гумите за вашия мотоциклет. Затова е препоръчително да погледнете в ръководството на машината какви стойности е задал производителя.

След това имате нужда само от добър измервателен уред като манометър. Уверете се, че гумите са напълно студени и поставете единия край на манометъра към вентила на гумата. Измервателният уред ще отчете стойностите и вие само трябва да ги сравните със стойностите, посочени от производителя.

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар