30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Често допускани грешки при смяна на гума на велосипед

OT LINSON MOTO

Процесът на смяна на гума на велосипед е нещо, през което всеки собственик на подобно превозно средство преминава от време на време. Когато нещо подобно се случи, опциите са две - гумата на велосипеда да се смени в професионален сервиз или да се опитаме да го направим сами, дори и до този момент да не разполагаме с подобен опит.

Някои колоездачи вероятно се притесняват, че не биха се справили достатъчно добре, но истината е, че смяната на спукана гума не е чак толкова сложен процес.

Да, вероятно първият опит ще бъде труден, но в бъдеще подобен ремонт лесно ще може да попадне в категорията “мога и сам”. 

В следващите редове ще ви дадем информация как можете да се погрижите за гумите на своите велосипеди, без това да ви коства чак такива усилия.

Често допускани грешки при смяна на гума на велосипед

Източник на изображение: freepik

Кои са най-честите причини за спукване на гумата?

Когато говорим за пукането на гумата на велосипед, най-често причини за това са неравности и остри обекти по пътната настилка.

За съжаление, конкретно улиците в България предлагат множество подобни “предизвикателства”, което от своя страна води до повреда на гумите. А когато имаме спукана гума, трябва да се погрижим за нея, за да продължим пътя си. 

Също така, не забравяйте, че твърде износени гуми подлежат на смяна, също както е при автомобилите. Следете състоянието на гумите си, за да не изпуснете правилния момент за това.

Как се сменя гумата на велосипеда?

Първата стъпка е велосипедът да се позиционира по подходящ начин. За предпочитане е това да се направи на плот или маса, но ако такава опция не е възможна, можете внимателно да го поставите и на земята.

Постарайте се колелото да е така обърнато, че да ви бъде максимално удобно да продължите нататък. Преди да започнете, погледнете към приготвения комплект инструменти и се уверете, че не сте забравили нещо.

Сега е време да се направи демонтаж на колелото. За да ви бъде по-лесно, можете да поставите веригата от велосипеда на малкото зъбно колело. Уверете се, че спирачните челюсти са разхлабени и внимателно свалете гумата. Ако проблемът е в задното колело, тогава ще се наложи да свалите още веригата и дерайльора.

Когато първите две стъпки са изпълнени, време е да пристъпим към сваляне на спуканата вътрешна гума. 

Свалете накрайника на вентила, като стартирате от края на гумата, намиращ се срещу него. Вземете удобна щанга или друг инструмент, след което я пъхнете под борда на гумата и изкарайте малка част извън каплата. 

С втора щанга, повторете целия процес на близко място до частта на борда, която вече е извадена. Освободете изцяло едната страна на гумата и продължете нататък, докато я извадите напълно.

Готови с тази част от процедурата, сега трябва да направим монтаж на новата вътрешна гума. Препоръчваме тя да бъде напомпана дооколо 30% от своя капацитет, което ще ѝ позволи да придобие форма, без да се усука или прищипе.

Самият монтаж на гумата започва от вентила. Използвайте едната си ръка, за да издърпате нагоре борда на външната гума, а с другата сложете вентила през отвора в каплата. Целта е вътрешната гума да се постави под външната. 

Често допускани грешки при смяна на гума на велосипед

Източник на изображение: freepik

Тук отново се насочете към вентила, но избутвайки го нагоре, като целта е почти да не се забелязва. Онази част на борда при външната гума при вентила трябва да се вкара под ръба на страничната стена на каплата. Когато сте готови с това, изтеглете вентила надолу така, че вече да се вижда. 

Финалната стъпка е да започнете с прибирането на борда на гумата в каплата, като го правите в двете посоки от вентила.

Честито, вече сте сменили гумата си. Не беше толкова трудно, нали? Сега е време да я напомпате до оптимални нива и сте готови да се завърнете към управлението на своя любим велосипед.

Можем ли да се справим сами?

Както вероятно сте разбрали, процесът на демонтаж и монтиране на гуми на велосипед не е невъзможна задача, която неминуемо да изисква намесата на професионалист. 

Някои собственици на велосипеди се притесняват да го правят сами, но когато веднъж осъществите смяна на гума, ще видите, че това е напълно в обсега на възможностите ви. Нужна е единствено малко практика, за да добиете нужната увереност.

Ако все пак смятате, че технически не можете да се справите, помолете някой по-сръчен приятел или роднина да ви покаже как се прави.

Така ще можете да видите как се случва целият процес, а след това да опитате сами и да приложите новопридобитите си знания. Ако не разполагате с подобен близък човек, това може да се направи и в близкия сервиз за велосипеди, където можете да помолите да присъствате на смяната на гума.

Често допускани грешки при смяна на гума на велосипед

Източник на изображение: freepik

Грешки, които се допускат по време на смяната

Когато имаме гума за смяна, добре е да не повтаряме повечето грешки, които правят останалите колоездачи. 

За щастие, в следващите редове можем да ви представим някои от тях:

  • Ако спуканата гума е на задно колело, бъдете сигурни, че велосипедът се намира в правилна предавка. Уверете се, че сте в малкия верижен пръстен и сте в най-малкото зъбно колело на задната касета. Това ще ви улесни живота малко по-късно.
  • Когато сте свалили гумата, проверете внимателно за наличие на стърчащи парченца стъкло, тел или други остри предмети, които могат да останат там и да причинят нови вреди. Не забравяйте да бъдете внимателни, за да не се забие нещо в пръстите ви.
  • Когато поставите новата гума, не забравяйте да се уверите, че тя е правилно полегнала. Ако дори малка част от нея не е поставена както трябва, това може да доведе до последващи проблеми.

И още нещо: ако задното колело е плоско, уверете се, че внимателно сте поставили колелото между отворените спирачни апарати и сте поставили горната част на веригата върху най-малкото зъбно колело на вашата касета, след което издърпайте или натиснете колелото на място.

Често допускани грешки при смяна на гума на велосипед

Източник на изображение: freepik

Заключение

Смяната на гума на велосипед е задача, която напълно можете да изпълните и сами, стига да следвате инструкциите за това. Дори и да не ви се получи първия път, направете нов опит и сме сигурни, че този път ще се справите далеч по-добре.

Когато веднъж успеете да смените гумата си, то при следващи подобни случаи ще ви бъде доста по-лесно да го направите отново. Ние ви пожелаваме успех.

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар