30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Как да изберем велосипед?

OT LINSON MOTO

Как да изберем велосипед” е въпросът, който всеки един от нас си задава, когато му предстои подобна покупка. Какъв размер на рамката е най-добър? Какви са предимствата и недостатъците на различните видове велосипеди? Какво да гледам, за да ми е удобно на краката? Кои модели са подходящи за моята височина?

Въпросите могат да бъдат много, което прави целия този процес леко объркващ.

Обективната истина е, че хубавите велосипеди не са никак евтини и човек трябва да бъде подготвен, когато смята да инвестира парите си в подобна придобивка.

Може обаче да се каже, че всеки един велосипед е инвестиция в нашето здраве, тъй като спомага за това да се движим повече и да се борим активно със заседналия начин на живот.

В следващите редове ще обсъдим някои от нещата, които трябва да знаем при избора на нов велосипед. Големите асортименти от модели могат да бъдат объркващи, особено за хората, които нямат сериозен опит в сферата на колоезденето.

Днес обаче има достатъчно информация по този въпрос, което все пак ни позволява да вземем правилното решение.

Как да изберем велосипед?

Източник на изображението: Canva

Основни видове велосипеди: Предимства и недостатъци

Има множество различни видове велосипеди, спрямо това, за което смятаме да ги използваме. 

Няма да се спираме на абсолютно всеки вид колело, но ето някои от основните и най-често използвани типове.

Планински велосипеди

Както се подразбира от името им, подходящи са за планински склонове и неравни терени, макар и доста хора да ги управляват и в града. По отношение на рамка, могат да бъдат с фиксирана такава или с окачване

Специално конструирани са за по-екстремно каране, планинските велосипеди са предпочитани от търсачите на силни усещания.

Как да изберем велосипед?

Източник на изображението: Canva

Класически велосипеди

Такива са велосипедите за всеки ден, които можем да караме по градските улици или в парка за удоволствие. Поради това често ги наричат “ситибайк”

Тук трябва да имате предвид, че този тип велосипеди не са подходящи за каквито и да е спортни цели. Казано иначе, не закупувайте подобен вид колело, освен ако наистина нямате намерение да го карате в спокоен режим в града или в близкия парк.

Шосейни велосипеди

Това са велосипедите, които са специално проектирани за каране по шосето в междуградски условия. И с които състезателите участват в различни надпревари с други колоездачи. 

Така са проектирани, че да имат възможно най-аеродинамична рамка, но и малко съпротивление. Тъй като са предназначени за каране на дълги разстояния, шосейните велосипеди са и най-леки. С тях определено можем да си направим една превъзходна тренировка, изминавайки разстоянието до съседния град.

Имайки предвид различните видове велосипеди, от съществено значение е да имате план за какво ще използвате колелото и да знаете защо всъщност го купувате.

С други думи, ако смятате да го използвате предимно по алеите в парка, то инвестицията в планински велосипед не е най-умното решение. 

Как да изберете правилния размер велосипед?

Размер на рамка, на седалката, на седалковата тръба - това са все компоненти от структурата на велосипеда, които трябва да имаме предвид, закупувайки си един.

Ето кои са основните компоненти, на които е добре да обърнете внимание.

Размера на рамката

Тук универсалният съвет е да се направи преценка според дължината на краката на колоездача, за когото е предназначено колелото. 

Например, ако ще се купува шосеен велосипед, а потребителят е висок между 170 и 175 в сантиметри, добре е размерът на рамката да бъде между 54 и 56 в инчове.

Онлайн можете да откриете подробни таблици, които дават препоръки по този въпрос.

Материал на рамката на колелото

В днешно време рамките на велосипедите се изработват от различни материали.

Сред които:

  • алуминий;
  • въглерод;
  • стомана;
  • магнезий;
  • титан и други.

Всеки един от тях си има своите предимства и недостатъци. Алуминиевите рамки, например, са по-леки, но за сметка на това са по-скъпи, сравнено със стоманените.

Популярни на пазара са велосипедите с рамки от въглеродни нишки. В случая въглеродът също е осезаемо по-лек, подобно на алуминия, което доста потребители предпочитат.

Стоманените рамки също са популярни на пазара, а основна причина за това е не само тяхната гъвкавост, но и ниската им цена - тези велосипеди са по-бюджетни, сравнено с някои други. Недостатъкът им е, че са по-тежки.

Как да изберем велосипед?

Източник на изображението: Canva

Цялостният диаметър на велосипеда

Както планинските, така и шосейните велосипеди имат определени размери, които са стандартни.

Ако можем да обобщим така, по-големите на размер модели гарантират по-добро каране при неравни терени, по-бързи са на дълго разстояние и като цяло са по-стабилни. 

От друга страна, по-малките на диаметър колелета ускоряват по-бързо заради по-малкото си тегло, а също така се управляват по-интуитивно в трафика и при повече завои. Някои хора смятат, че и управлението им като цяло е по-забавно.

Спирачки

Тук е моментът да поговорим и за спирачките, които са от водещо значение за нашата безопасност. Представете си какво би се случило, ако управлявате велосипед, който не може да спира достатъчно добре.

Може да се каже, че в момента т.нар. дискови спирачки доминират пазара, тъй като и стойността на самата технология значително намаля през последните години. 

Все още могат да се открият модели с челюстни спирачки, при които спирането се осъществява посредством гумени подложки, притискащи джантите на велосипеда. Поддръжката на тези спирачни системи е лесна и евтина, но когато говорим за ефективност на спирането, дисковите значително ги превъзхождат. 

Защо е важно да пробвате велосипеда преди закупуване?

Без значение дали купувате велосипеда си от физически магазин или онлайн, препоръчително е да го пробвате, преди да платите. Или поне да седнете на него. Това ще ви отнеме не повече от няколко минутки, но може да ви даде добра представа дали ще се чувствате удобно на него или не.

Така, например, можете да прецените дали размера на рамката ви пасва, докато височината на седалката може лесно да се регулира, разбира се. 

Когато се усетите “на гумите” на велосипеда, бързо можете да прецените дали това е точният спътник за вас в града, планината или на междуградските пътища. А ако е възможно и да направите едно кръгче наоколо - още по-добре.

Допълнителни аксесоари и оборудване

Пазарът на велосипеди днес предлага различни аксесоари и оборудване, които можем да си закупим, заедно със самия велосипед.

Някои от тях са важни, други - не толкова. Придобиването им до голяма степен зависи и от цялостния бюджет, който сме си отредили. Възможно е някои от аксесоарите да останат в плановете ни за по-нататъшен етап, което също е напълно окей.

Как да изберем велосипед?

Източник на изображението: Canva

Когато искаме да подобрим своето оборудване, можем да закупим различни аксесоари.

Сред които:

  • Допълнителен фар;
  • Стойка за велосипеда;
  • Детско столче;
  • Помпа за гуми;
  • Чанта за рамката;
  • Велокомпютър;
  • Катинар;
  • Звънец;

Някои от вело аксесоарите не са задължителни, докато други е препоръчително да имаме подръка, като например - помпата за гуми или допълнителния фар, които могат да ни потрябва във всеки един момент.

Заключение

От дължина на краката до начин, по който ще използваме велосипеда си - има немалко фактори, които да вземем предвид преди покупката на ново колело.

Както уточнихме, при планинските велосипеди е важно конструкцията да бъде подсилена, тъй като те се карат в по-екстремни условия, докато при шосейните е по-важно да бъдат леки и да ни позволяват да развиваме висока скорост. 

Нещо, за което можем да се обединим е качеството на спирачната система - тук не бива да се правят никакви компромиси, тъй като става дума за собствената ни безопасност.

Разбира се, най-добре би било да се допитате до професионален консултант, преди да направите покупка. Така най-лесно бихте получили полезна информация, която да ви позволи да направите достатъчно информиран избор.

Както споменахме, в днешно време велосипедите държат своята цена, поради което е от изключително важност да не съжаляваме след своята покупка.

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар