30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Как да се грижим за веригата на велосипеда?

OT LINSON MOTO

Колелото е едно уникално транспортно средство, което е предпочитано от мнозина. Освен, че е достъпно за всеки, то има положителен ефект върху здравето на човек, а освен това не замърсява околната среда.

За да може велосипеда ви да е винаги в изправно състояние, той се нуждае от периодична поддръжка. На пръв поглед тя изглежда лесна, но велосипеда крие голям брой взаимосвързани връзки.

Как да се грижим за веригата на велосипеда?

Източник на изображението: Freepik

Как да се грижим за велосипедната верига?

Много е важно да съхранявате колелото си на подходящо място, място, което е най-вече сухо и няма влага. Чистата и суха среда е гаранция, че ще опазите велосипеда си в добро състояние. Металните компоненти няма да корозират и няма да се повреди нищо.

Веригата е една от най-важните компоненти на велосипеда и не трябва да бъде пренебрегвана в никакъв случай. Ако неглижирате поддръжката й, по-добре се пригответе за неприятни изненади в най-скоро време.

Почистване и смазване на велосипедната верига е препоръчително да бъде извършвано поне веднъж на 300 километра.

Почистване на веригата на велосипед

Най-вероятно сте наясно, че колкото повече карате своя велосипед по кални или прашни пътища, толкова повече ще има нужда от цялостно почистване, тъй като замърсяванията ще са големи. 

Но дори видимо да не е толкова замърсена веригата, тя трябва да бъде добре почистена поне веднъж месечно, затова запретнете ръкави и го направете, като професионалист.

Ето как да почистите веригата на велосипеда:

  • Намалете скоростта на веригата, като превключите на най-ниската предавка на предния и задния предавател.
  • Почистете веригата с чист парцал и козметичен спрей, бензин, газ или разредител. Ако веригата на колелото е ръждясала, при никакви обстоятелства не използвайте нищо киселинно, като преобразувател на ръжда например, а просто я сменете.
  • Свалете веригата изцяло, като за тази цел ще ви е нужна машинка за верига или звено за бърз монтаж и я потопете в специална почистваща течност, която е добре да бъде в пластмасова бутилка със широко гърло. Така ще използвате течността няколко пъти.
  • Разклатете след десетина минути леко течността и огледайте веригата - тя трябва да се е изчистила видимо. След изсъхването й, следва да бъде монтирана и смазана.
Как да се грижим за веригата на велосипеда?

Източник на изображението: Freepik

Обтягане на веригата на велосипеда

След като веригата е измита следва да бъде поставена обратно на велосипеда. Това действие осигурява оптимално функциониране на почти всички компоненти.

Ето как да обтегнете веригата на колелото:

  • Велосипедите с няколко предавки имат винт, който е разположен зад дерайльора - винт за опъване. Неговата цел е да промени разстоянието между горната шайба и свободното колело променяйки напрежението на веригата. Завъртете внимателно винта по посока на часовниковата стрелка за да я затегнете.
  • Ако всичко е наред и тя работи може да пристъпите към завъртането на колелата и педалите, за да проверите напрежението на веригата. Трябва всичко да се върти лесно и да няма контакт между гумите и рамката на веригата.
    Преместете с пръсти веригата, за да се уверите, че се движи нагоре и надолу около 2.5 см максимум. Ако всичко е така, както е описано, веригата е обтегната и е готова за смазване.

Смазване на веригата на велосипеда

Една от причините да смазваме веригата на колелото е, че тя започва да ръждясва, а ръждата от своя страна започва да действа като абразив и износва веригата изключително бързо. Износената верига може да износи и зъбните колела.

Добре е веригата да бъде смазвана на всеки 150 километра и то веднага след почистване, като се използват специални смазки. Техният вид зависи конкретно от условията, в които се кара колелото. Има смазки, които са устойчиви на прах и влага или универсални за всякакви условия.

Един добър избор е тефлонов грес, особено ако е в течно състояние. Използването на машинно масло е възможно също, но е прекалено фино за верига и не издържа достатъчно. Като цяло смазката на веригата трябва да бъде течна или в аерозолен флакон и да се нанесе на всяко звено с тънък слой.

Как да се грижим за веригата на велосипеда?

Източник на изображението: Freepik.com

Видове смазки за верига на велосипеди:

  • Течни греси: Предлагат се както в бутилки, така и в специални кутии и се нанасят или чрез специални дозатори, или със спринцовка;
  • Калциева грес: Тя предотвратява образуването на ръжда и не се повлиява от високи и ниски температури;
  • Силикон: Предлага се в течна, гъста и спрей форма и представлява кислородосъдържащо органично съединение със силиций и разтворите;
  • Тефлонова смазка: Този вид смазки съдържат разтворители и антистатични агенти, а освен това издържат на високо налягане;
  • Аерозоли: Аерозолите са универсални и се използват за всякакъв вид велосипеди и компонентите им. Те се нанасят лесно чрез впръскване, след което се премахва излишното количество с кърпа;

Ето как да смажете веригата на велосипеда:

  • Върху връзките на веригата се капва смазка, а педалите се въртят. Така смазката се разпространява из всички връзки на веригата и прониква във всяка една тяхна част.
  • Разтъркайте всяка една връзка с пръсти по-основно, за да сте сигурни, че е поело навсякъде из тях.
  • Забършете излишната смазка с парцал внимателно от веригата.

Защо е важно веригата да е в отлично състояние?

Веригата е важен детайл, без който колелото не може да се движи. Тя е изработена от много на брой малки звена и когато мръсотията се натрупа по тях, това ще доведе до блокирането им и най-вероятно бъдещи счупвания.

Сред основните причини веригата да бъде в изрядно състояние са:

  • Подобрява ефективността на карането: Когато веригата е правилно обтегната и поддържана, предавките работят както трябва - по-гладко и прецизно.
  • Предпазва от износване и на други компоненти: Ако веригата е неправилно обтегната или замърсена, тя ще се износи прекалено бързо, това ще доведе до увреждане и блокиране на зъбците и колелото няма да може да се движи, докато не подмените старата верига с нова.
  • Тя предава сила: Тя предава мощност от педалите към задното колело, което от своя страна позволява на велосипеда да се движи напред. Без верига велосипедът не може да бъде задвижен с педали.
  • Превключване на предавки: Предавките на градския, шосеен или планински велосипед работят с веригата, като позволяват на велосипедиста да променя скоростта и усилието при каране. Без верига няма да може да се използва нито една предавка и адаптацията към пътя и терена.
Как да се грижим за веригата на велосипеда?

Източник на изображението: Freepik

Заключение

Грижата за велосипедните вериги е от съществено значение за удобното и безопасно пътуване с велосипеда. Ежемесечното им почистване, обтягане и смазване са от решаващи за ефективността и дългия им експлоатационен живот.

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар