30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Как работят скоростите на велосипеда?

OT LINSON MOTO

Познаването на начина на функциониране на скоростите на велосипеда и умението за ефективна смяна на предавките му са от решаващо значение за добро преживяване. За оптимална производителност, осигуряване на по-гладко движение и удължаване на живота на компонентите на задвижването на велосипеда е добре да бъдете наясно как се използват.

Те играят ключова роля за доброто преживяване на велосипедиста по време на каране, позволявайки му да се приспособи към различните условия и терени.

Какво представляват скоростите на велосипеда?

Скоростите са едни от чудесните изобретения на човека, които осигуряват възможността да карате по-бързо, да се изкачвате по хълмове с по-малко усилия и да се наслаждавате на карането много повече.

При смяната на предавките веригата се премества от едно зъбно колело или верижна халка към друго, променяйки предавателното отношение. Този процес влияе на скоростта на велосипеда и усилието което е необходимо за педалиране.

Съвременните велосипеди предлагат няколко различни варианта, включително 8-степенна механична скоростна кутия и 13-степенна електроника.

Как работят скоростите на велосипеда?

Източник на изображението: Freepik.com

Видове скорости

Велосипедите предлагат разнообразни системи за смяна на скоростите, които се класифицират основно в две групи - външни и вградени скорости.

Външните скорости са най-масово използваните и включват от един до три предни зъбни колела и от пет до единадесет задни. Тези системи предоставят разнообразие от предавки, което позволява ефективно адаптиране към различни терени и условия на каране. Освен това, външните скорости позволяват на каращия да променя предавките по време на движение чрез предни и задни дерайльори, което прави прехода между предавките гладък и ефективен.

От друга страна, вградените скорости, известни още като вътрешни скорости, предлагат по-ограничен брой предавки, като обикновено варират от три до единадесет. Тези системи се отличават със своята надеждност и липсата на честа поддръжка.

Вградените скорости имат само по един венец отпред и отзад, като смяната на предавките се извършва чрез планетен механизъм в главината на задното колело. Те са по-тежки от външните скорости, но са по-устойчиви на външни фактори като удари и замърсяване.

Независимо от типа скоростна система, целта е да се осигури оптимално предаване на мощността от велосипедиста, като се постигне комфорт и ефективност в различни условия на каране.

Кога и как да използвате скоростите на колелото?

Използването на скоростите на колелото е важна част от управлението на велосипеда и е от съществено значение за ефективността на карането. Нека видим някои основни насоки за това, кога и как да използвате скоростите.

Как работят скоростите на велосипеда?

Източник на изображението: Freepik.com

Плосък терен и спускания

Когато карате по равнина или по наклон, използвайте по-големите предавки. Това ви позволява да развиете по-голяма скорост с по-малко усилие.

Изкачвания

При изкачвания, когато срещате съпротивление, превключете на по-ниска предавка. Това ви позволява да запазите постоянен каданс и да се изкачвате по-лесно.

Различни терени

Адаптирайте скоростите според терена, който преминавате. Например, ако се движите по мек или неравен терен, може да е необходимо да превключите на по-малки предавки за по-добър контрол и стабилност.

Постоянен каданс

Опитайте се да поддържате постоянен каданс (скорост на въртене на педалите) при каране. Това ви помага да запазите ефективността на карането и да намалите умората на мускулите.

Превключване на скоростите

Превключвайте скоростите предварително, преди да ви се наложи. Например, ако знаете, че предстои изкачване, превключете на по-малки предавки преди да започнете наклона, за да се избегне прекалената натовареност на мускулите.

Използването на скоростите на велосипеда е умение, което се усъвършенства с практика. Важно е да бъдете внимателни и да учите от опита си, за да намерите най-подходящите предавки за всяка ситуация.

За какво да внимавате?

При използването на скоростите на велосипеда има няколко важни аспекта, за които трябва да се отдаде особено внимание. Нека ги разгледаме в по-долните редове.

Правилното превключване на скоростите

Когато превключвате скоростите, е важно да го правите при подходящи обороти на педалите. Превключването при натоварени обороти може да причини износване на предавките или веригата, а превключването при твърде ниски обороти може да доведе до прекомерно напрежение на мускулите и загуба на ефективност.

Редовна поддръжка на трансмисията

За да запазите трансмисията на вашия велосипед в добро състояние, е важно да я поддържате редовно. Това включва почистване и смазване на веригата, регулиране на дерайльорите и проверка за износване на зъбните колела. Редовната поддръжка не само ще подобри производителността на велосипеда ви, но и ще удължи неговия живот.

Избягване на прекалено натоварване на предавките

Когато карате по наклон или изкачвате, използвайте по-малки предавки, за да намалите натоварването на мускулите и същевременно запазите оптималните обороти на педалите. Прекаленото натоварване може да доведе до преждевременно износване на предавките и трансмисията като цяло.

Съответствие на скоростите на терена и условията

При каране на различни терени и в различни условия (например, спускания, изкачвания, плосък терен), адаптирайте скоростите според нуждите си. Използването на подходящите предавки за конкретната ситуация ще ви помогне да запазите контрола и ефективността на карането си.

Бъдете внимателни при превключване на скоростите

При превключване на скоростите бъдете плавни и предвидливи. Избягвайте бързи и рязки превключвания, които могат да предизвикат прекомерна натовареност на трансмисията и да доведат до пропускане на веригата или други проблеми.

Как работят скоростите на велосипеда?

Източник на изображението: Freepik.com

Заключение

Правилното използване на скоростите на велосипеда е особено важно за приятното преживяване по време на каране и за подобряване на вашата производителност.

Редовната поддръжка на велосипедната трансмисия е също толкова важна, като това включва почистване и смазване на веригата и регулиране на дерайльорите. 

Независимост от вашия опит като колоездач - дали сте любител или професионалист, разбирането на правилното използване на скоростите може значително да подобри вашето преживяване и да ви помогне да постигнете по-добри резултати.

Не забравяйте, че карането на велосипед е не само спорт, но и начин за релаксация и удоволствие. С правилната подготовка и внимание към детайлите, вие можете да се насладите на всяко каране.

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар