30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Какви гуми за мотор да изберем?

OT LINSON MOTO

Kakvi gumi za motor da izberem 1


Въпреки че са често подценявани от притежателите на мотори, гумите за мотор буквално са отговорни за нашия живот, докато сме на пътя. Правилният избор на гуми може да ни гарантира не само удобство прикаране и добър контрол върху мотора,но и да ни спести доста главоболия в бъдеще. Защото всеки запален моторист ще се съгласи, че без значение в какво перфектно състояние е моторът или колко са добри уменията ни като моторист, то ако гумите ни не са изправни, следователно рискът от пътен инцидент нараства значително. 


Карането на мотор със стари поизносени гуми определено ни поставя в по-голям риск от катастрофа. Мото гумите са единственото нещо, което стои между нашия мотор и асфалта и от тях зависи как той ще се движи и как ще можем да го управляваме. Поради тази причина си струва да инвестираме в подходящите за своя мотор гуми, за да си осигурим необходимите надеждност и комфорт и добра управляемост на мотоциклета.


Kakvi gumi za motor da izberem 2


Тъй като технологиите по производство на мотори непрекъснато се развиват, с това се повишават и изискванията към гумите да имат добро представяне при голямо натоварване и да притежават още по-добра способност за сцепление. Производителите на моторни гуми търсят все по-добри методи в производството на материали за гуми, за да създадат гуми, които дават още по-голяма безопасност от предишните и са с по-дълъг живот и пробег.Тъй като предназначенията и характеристиките на гумите са разнообразни, също толкова разнообразни са и начините на изработване на мото гуми и видовете материали.


Видове гуми за мотор и тяхната специфика:


Според конструкцията си моторните гуми биват диагонални и радиални. Радиалните гуми се отличават с това, че те много малко се загряват по време на движение, процес предизвикан от вътрешното триене. Шарката им наподобява камбана, което спомага за постигането на по-голям наклон при завиване, при което се запазва в същото време отлично сцепление. Често при тях присъства вътрешна гума. Технологията за диагоналните гуми е най-старата от двата вида и се използват най-вече при американските круйзър мотори. За тях изискването е да носят голяма тежест и обикновено не позволяват голям ъгъл на накланяне. Диагоналните гуми са също с по-високи бордове.

Видовете гуми са толкова разнообразни, колкото и разнообразни са видовете мотори. Те биват спортни, спортно-туристически, спортни, състезателни, супер мото, такива за скутери,круизъри и за офроуд.


Модели гуми:

Racing (състезателни)

Kakvi gumi za motor da izberem 3


Този тип мотоциклетни гуми осигуряват развиването на по-голяма скорост, дори при по-голям ъгъл на накланяне. Разположението на шарките им позволява по-добро изтичане на водата, позволяващо и по-високо сцепление с асфалта, което е изключително необходимо когато се развие висока скорост при съзтезания и при наличие на мокра настилка. Те са обикновено с малък грайфер или въобще нямат такъв.Те са изработени така, че отлично се адаптират към различни условия. Позволено е да се използват и напътя, но се износват по-бързо в сравнение с нормалните спортни гуми. Средната цена за състезателна гума  варира от 200лв до 800лв. Те не са позволени за каране по пътища.


Touring (турър)

Kakvi gumi za motor da izberem 4


Подразбира се, че тези гуми са създадени  да осигурят по-голям пробег и са едновременно подходящи както за дълго пътуване,така и за къси преходи на висока скорости имат дълъг живот. Цената им е от 160лв – 230лв.


Sport (спортни)

Kakvi gumi za motor da izberem 5


Тези гуми за мотор съчетават в себе си бързината и прецизността на състезателния тип гуми с отличната степен на управляемости сцепление. Те притежават висока износоустойчивост и са с дълъг живот.  Цените на спортните гуми започват от 40лв. за гума достигайки до 240лв.


Ендуро

Kakvi gumi za motor da izberem 6


Този вид гуми отново са подходящи за дълги пътувания и се представят добре при различни видове настилка и терен.Отличен избор са за комбинирано каране,крос и Off Road  при различни видове условия. Най-евтините цени за на кросовите и ендуро гумите започват от 35-60лв. до 170лв.


City

Kakvi gumi za motor da izberem 7


Тези гуми са направени от гума, която се износва равномерно и са подходящи за всеки сезон. Позволяват добро оттичане на водата. Най-ниската цена започва от 67лв. до 130лв.


Cruiser/Custom(круизър/чопър)

Kakvi gumi za motor da izberem 8


Името отново подсказва, че тези гуми са подходящи за притежателите на чопър или круизър. Те са създадени с допълнителна издръжливост на износване, тъй като ролята им е да осигурят стабилност и сцепление на по-тежък мотор. Високата им устойчивост се дължи на специално съединение в сместта им.Средната им цена за гума е от 100 до 180 лв.


Supermoto

Kakvi gumi za motor da izberem 9

Добър избор са както за градско каране, така и за извънградско. Недостатъкът им е че са по-бавни от спортните гуми.Най-евтините опции започват от 115лв. 190-220лв.

Имат леко теглои с тях лесно се постига голям ъгъл на наклона


Classic(класически)

Kakvi gumi za motor da izberem 10


Подходящи са за класически и спортен стил мотори и са предпочитани от мотористите, които са привърженици на класиката при моторите. Цените им започват от 120-130лв. до 200лв.


Scooter

Kakvi gumi za motor da izberem 11

Тези гуми са за почитателите на градското каране и са подходящи са за извършване на къси маневри както и не твърде дълги пътувания. Въпреки че не позволяват развиването на високи скорости, специалната изработка на този тип гуми им позволява гладко движение при всякакви видове терен. Цените им варират от 35лв. до 140лв.


На какво да обърнем внимание при избор на гуми за нашия мотор?


Избор на гуми:

 

Издръжливостта на нашите гуми зависи от доста фактори –от самия производител и материалите, които използва в производството си до климата при който смятаме да караме и нашия стил на каране. Едно от най-важните неща, които да направим при избора на гуми за мотора си е да ги подберем правилно спрямо него.


Сега разполагаме с по-голямо разнообразие от гуми от всякога – от универсални до такива предназначени за състезания. От нашия избор на гуми зависи и нивото на нашата безопасност когато сме на мотора, а също и да си осигурим едно приятно пътуване.


Първо да започнем от раждането на гумите в завода. Те се правят от различни по вид смеси, които биват меки и твърди,както и такива предназначени за топъл или студен климат.


Гумите с твърда структура имат своите плюсове и минуси, като например по-твърдите позволяват по-голяма скорост и имат по-дълъг живот, но нямат добро сцепление. По-меките гуми се използват основно при пистово каране и с тях по-лесно се правят завои при по-голяма скорост. Мото гумите стандартно производство обикновено са нещо средно между меки твърди. 


Размер

Обикновено предната има по-голям диаметър за по-лесно управление на мотора, а задната епо-широка, за да осигури по-голям контрол.


Шарка

Изборът на шарка на гумите е също важен, тъй като шарките на протектора също се правят с различна цел. Някои са предназначени за каране Off Road, за писта, за каране при дъжд, по асфалт, комбинирано каране.


Поддръжка

Да не забравим да споменем и експлоатацията на гумите, която  също играе ключова роля за живота на гумите.Правилната поддръжка на гумите със сигурност удължава техния живот и трябва да следва спецификациите заложени от оригиналния производител. Да не подминем и факта, че материалите на гумите имат естествен процес на стареене. Производителите на гуми слагат различни показатели или маркери за степен на износване на гумите си, които изискват редовно следене и навременна подмяна. Гумите за мотор имат стрелка от производителя,указваща посоката на шарката,  която ако не се спазва, може да се появи риск от загуба на сцепление при каране по влажен път.


Налягане

Налягането е също детайл, но който трябва да вземем под внимание.


Най-известни марки за гуми


·        METZELER ROADTEC

·        Continental

·        Bridgestone

·        Michelin

·        Dunlop

·        Falken

·        Goodyear

·        Pirelli

·        Kormoran

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар