30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Какво е значението на буквите след марката на моторното масло ?

OT LINSON MOTO

kakvo e znachenieto na bukvite sled markata


Каква е всъщност ролята на моторнотомасло?

Главната роля на моторнотомасло естествено е да защитава двигателя намотоциклета ни. Визкозитетът е едно от най-важните му свойства. За тези от вас,които не знаят, вискозитет на маслотоозначава буквално неговата степен на течливост, т.е способността му да тече. Отвискозитета зависи способността на моторното масло да смазва движещите се елементи на двигателя.

Обаче изборът на подходящо моторно масло задвигателя ни не винаги е лека задача, тъй като трябва да се съобразим с някоиексплоатационни, а и също финансовифактори. Безотказната работа, икономичността, както и живота на нашиядвигател зависят от това какъв тип масло ще изберем.


kakvo e znachenieto na bukvite sled markata


За едно надеждномасло с добра смазочна способност  еважно вискозитетът му да е дотолкова нисък, че лесно да тече при нискитемператури и дотолкова висок, че да спре да смазва при високи температурнистойности. От вискозитета зависи дали даденото моторно масло е подходящо замотора ни през различните сезони на годината.


Какво означават цифрените означения на тубите смотоциклетно масло?


kakvo e znachenieto na bukvite sled markata


Маслата за мотоциклети биват за двутактови ичетиритактови двигатели. Числата, изписани на опаковките на моторно масло сеотнасят за вискозитета. Те се определят на базата на скала, която е зададена отамериканскотодружествона автомобилните инженери (Society ofAutomotive Engineers ).


Оттук следва и съкращението SAE.  Дружеството е задало стандарти за вискозитетния клас. През1911г. то решава да създаде стандарти за мотоциклетните масла. Дружеството прави сравнение между вискозитет намаслата при 100 °C,каквато е температурата на маслото, намиращо се в лагерите на коляновия вал.

При увеличаване на температурата вискозитетътнамалява. Около 100 °C минералните масластават по “тънки„ и защитните им способности намаляват. Обикновено моторнитемасла имат две числа, което значи, че не са нютонови течности.


Дружеството на автомобилните инженери разделя маслатана категории


Зимни масла

 

Името им подсказва, че не са пригодени за топло време. Маркират се с буква W, която показва, че вискозитетът напродукта го прави подходящ за употреба през зимата. Пред тази буква винаги стоичислото 5, което е показател заминималната температура, при която маслото ще предотврати износването надвигателя  при студен старт.


Втората цифра след буквата е показател задебелината на маслото, когато се експлоатира при висока температура. Обозначенията при зимните масла обикновено са: 0W,5W,10W,15W,20W,25W. Температурата-35°C е приета за стартова, което е равно на клас 0.При следващ клас като например 10W температурата се повишава с 5°С.


kakvo e znachenieto na bukvite sled markata


Масло собозначение 5W ще има добри експлоатационни свойства  при -30 °С, а пък горната температурна граница на масло с обозначение10W ще бъде  -25 °С . Колкото по-висока ецифрата, толкова по-добра е смазочната способност. А колкото по-малка ецифрата, толкова по-голяма ще е течливостта на маслото при ниски температури итолкова по-добре ще защитава двигателя при стартиране през зимните месеци.


Обачемасла, чийто стойности след буква W сависоки, са съответно гъсти и се движат бавно по двигателната система, което гиправи неподходящи за употреба при ниски температури.


Летни масла

 

Дават добро смазване на елементите на двигателяпри високи температури, но не могат да му окажат добра защита при зимниамплитуди. При тяхното обозначение се използват числата 20, 30, 40, 50 и 60. Те показват кинематичния вискозитет при 100°С, а не най-високата температура на околната среда, както често погрешносе смята. При летните масла се срещат обозначения като SAE 20,SAE 30,SAE 40 и SAE50.

Всесезоннимасла

Този вид масла са добър избор кактоза летния, така и за зимния сезон. За момента са едни от най-популярните масла.Маркирането на етикета им обозначава характеристиките им за ползване преззимата. Те показват какъв е вискозитетът им при най-ниската приемливатемпература и също при най-високата.


Привсезонните масла обозначенията са 5W-30, 10W-60,  15W40,20W50 . Те са сравнително изгоднаопция и при тях се отхвърля нуждата от смяна два пъти в годината.


Няколко съвета


kakvo e znachenieto na bukvite sled markata



Ако караме предимно при климат съсстудена зима, ползваме мотора си за предимно градско каране, и ако в гаража,където го вкарваме е обикновено студено, то масла с маркировка 0W или 5W са подходящ избор за нас.


Ако пъкдвигателят ни е поостарял и вече има луфтове между триещите двойки, то добре е даизбираме масло спо-висок вискозитет.


Препоръчителнае употребата на масло от най-новите класове, тъй като те са произведени по новипо-екологични технологии и предлагат по-голяма икономичност и безопасност.


Интересен факт е, че при моторнитемасла действа нютоновата динамика нафлуидите. Тъй катоповечето минерални смазочниматериали са нютонови течности, при по-високо налягане или по-ниска температура вискозитетът им се увеличава


Има обачетечности, които не функционират според правилата наНютон. Те са известни като не-нютоновитечности. Техниятвискозитет може да намалява при увеличаване втемпературата до достигането на критична точка, а след това течността може да се сгъсти.


В последните години обаче създателите намото масла са стигнали до ценно откритие. Те са добавили някои въглеродни полимерикъм минералните смазочни материали, което ще ги преобразува в  не-нютонови течности. Така те ще могат даосигурят по-голяма защита на двигателя на мотора при различни обстоятелства. Тези въглеродни полимери са с наименованието модификатори на вискозитета.


Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар