30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Кои са най-често срещаните повреди при велосипедите?

OT LINSON MOTO

Велосипедът е най-доброто транспортно средство. Освен, че с него може да обиколите света, без да използвате гориво, то щади околната среда и има благоприятно въздействие върху човешкото здраве.

Но както при всяко друго превозно средство, така и при велосипедите е случват повреди, с които трябва да се справите възможно най-бързо.

Повреди при велосипедите и тяхното решение

За да сте подготвени и да можете да реагирате подобаващо при евентуална повреда на велосипеда, е добре да сте запознати с основните проблеми, които е възможно да ви възпрепятстват.

Спукана гума

Спуканата гума не е толкова сложен казус, когато се намирате в градска среда, тъй като там има как да реагирате лесно и бързо. Но ако карате по селски пътища, гори или полета, това става наистина основен проблем, с който ще трябва да се справите сами.

Когато тръгвате на извънградско приключение със своето колело, едно от основните и задължителни неща, които трябва да сте подготвили към багажа си е комплект за лепене на гуми, помпа и щанга.

Кои са най-често срещаните повреди при велосипедите?

Източник на изображението: Freepik

Основни стъпки за ремонт на спукана гума:

  • Демонтаж на гумата: Имате ли всичко необходимо, първата стъпка е да демонтирате гумата на планинския или шосеен велосипед. За целта ще трябва да обърнете колелото и с помощта на щангата да отделите външната гума от каплата и да извадите от нея пак с щангата вътрешната гума. Огледайте вътрешната гума, за да разберете къде е спукана.
  • Обработка на спуканото място: След като сте открили мястото на което е спукана гумата, ще трябва да поставите гумата на земята (равна повърхност) и да обработите спуканото място като го почистите добре.
  • Лепене на гумата: Последната стъпка е да капнете няколко капки лепилодиректно върху дупката на гумата и я оставите да изсъхне добре. След като лепилото е изсъхнало сложете лепенка върху лепеното място, като я притискате силно към гумата няколко минути (2 - 3 минути).

Разхлабена верига

Разхлабената верига е доста често срещан проблем, който обаче може да бъде решен бързо и лесно, стига да знаете как.

Инструментите, необходими за стягане на веригата са:

  • Стойка за колело;
  • Гаечен ключ;
  • Шестограмен ключ;
  • Смазка за верига на велосипед;
  • Стар парцал или кърпа;
  • Ръкавици.

За да сте сигурни, че ще успеете да се справите безпроблемно е добре да имате този комплект. Добре е той да включва максимално повече от горе изброените инструменти.

Кои са най-често срещаните повреди при велосипедите?

Източник на изображението: Freepik.com

Процесът на затягане на веригата при велосипедите с една предавка е доста лесен и не се налага да отделяте прекалено много време за него.

Стъпките, които трябва да следвате са следните:

  • Подготовка: Желателно е преди да започнете процеса да поставите колелото на стойка, тъй като това ще позволи лесен достъп до частите му и ще направи процеса много по-лесен.

Ако все пак нямате стойка, поставете колелото обратно на равна повърхност, като преди това сте обезопасили земята с мека постелка за да предотвратите повреда на седалката или друга част от него.

  • Разхлабване на задната ос и издърпване на задното колело: Използвайте гаечния ключ, за да отстраните всяка една гайка на оста държащи гумата й, като въртите обратно на часовниковата стрелка за да се разхлабят.

След като са разхлабени дръпнете внимателно задната гума назад, за да затегнете веригата. Този процес трябва да се случва бавно, тъй като е възможно при бързото издръпване веригата да се откачи.

Докато издърпвате гумата проверявайте колко се затяга веригата и спрете, тогава когато тя не може да се движи повече от около 1,20 - 1,5 см във всяка посока. Опитайте се да държите гумата вътре в носачите на колелото за да го сглобите по-лесно.

  • Затягане на задната гума: След като сте оправили веригата трябва да фиксирате задния мост обратно на мястото му. С гаечния ключ завийте по посока на часовниковата стрелка всяка гайка, докато гумата се закрепи. Гумата не трябва да има допир до веригата или рамката на колелото, в противен случай ще трябва пак да го разхлабите и да опитате отново.
  • Тест на веригата: За да сте сигурни, че всичко е минало добре и правилно, завъртете колелата на велосипеда, като веригата и педалите трябва да се въртят лесно, а задната гума трябва да има контакт с рамката или веригата докато се върти. 

Хванете веригата и я дръпнете леко с пръсти, за да установите дали се движи нагоре и надолу до допустимите сантиметри описани по-горе. Ако всичко е наред, то вие сте направили успешно затягане на веригата и проблема е фиксиран правилно.

Кои са най-често срещаните повреди при велосипедите?

Източник на изображението: Freepik.com

Износени спирачки

Износените спирачки възпрепятстват безопасността на велосипедиста и подмяната им е задължителна. Добрата новина е, че проблема може да бъде лесно решен с няколко прости стъпки у дома.

Има много причини спирачките да са неефективни, но една от най-често срещаните е замърсяването на диска и накладките от маслото, което служи за смазване на веригата и смазването на главините на каплите.

Затрудненото и бавно спиране е съпроводено с дразнещ звук и скърцане при натискане на спирачките.

Кои са най-често срещаните повреди при велосипедите?

Източник на изображението: Freepik.com

За да установите дали спирачките са замърсени огледайте внимателно дисковете. Ако по металната им повърхности забележите по-тъмна ивица, то най-вероятно накладките и дисковете на велосипеда са замърсени.

В този случай единственото, което трябва да направите е да почистите диска и накладките с финна шкурка, обезмасляващ препарат или спирт.

Понякога обаче това почистване не е достатъчно, тъй като по повърхността им е попаднала мазнина и тогава единствения вариант е да ги смените.

Прескачащи предавки

С течение на времето и употребата, жилата навелосипедите е възможно да се разтегнат, а дерайльорите да са извадени от центровката.

Ако ви се случи веригата да пропуска предавка или пък самото превключване е блокирано, тогава ще се наложи да пренастроите скоростите вашия велосипед.

За да се справите, можете да следвате тези стъпки:

  • Освободете жилото и го проверете: Много е важно да освободите жилото и да проверите за неговата цялост, дали има разплитания или корозия. Ако е налична някое от тези състояния, то най-удачния вариант е да го смените.
  • Проверете настройката на предния и задния дерайльор: Уверете се, че са правилно настроени и правлно позиционирани. Ако не са настроени добре вероятността това да е причината за прескачащите предавки е голяма. 
  • Погледнете състоянието на веригата на велосипеда: Тя трябва да бъде чиста и добре смазана, в противен случай това може да бъде причина за прескачане на скоростите.
  • Проверете кабелите на дерайльорите: Уверете се, че са правилно настроени и са добре затегнати, но не и прекалено. Вижте и вътрешното състояние на дерайльорите и дали са правилно настроени. Ако има повреди е напълно възможно това да е причината за нередовни предавки.
  • Тествайте скоростите: След корекциите тествайте скоростите като въртите педалите и ги превключвате, за да проверите дали всичко върви гладко.
Кои са най-често срещаните повреди при велосипедите?

Източник на изображението: Freepik.com

Заключение 

Редовната поддръжката на велосипеда е от съществено значение, за да може да функционира правилно за дълъг период от време.

Запознавайки се с основните повреди и проблеми при тях си гарантирате, че ще успеете да се справите, без да се налага да търсите чужда помощ.

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар