30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Къде да съхраняваме нашия мотор?

OT LINSON MOTO

Цяло лято сте се радвали на ездата на новия си мотоциклет, но топлото време е към края си и е време да помислите как и къде да съхранявате двуколесното си возило през зимата.

Ако това е първият мотор, който имате и първата зима, в която трябва да се погрижите за него, останете още мъничко с нас, тъй като имаме какво да ви споделим.

Къде да съхраняваме нашия мотор?

Източник снимка: unsplash.com

Как и къде може да съхранявате мотора си през зимата? 



В гараж - практично, лесно и удобно

Ако сте от щастливците, които имат гараж, то вие нямате никакъв проблем. Това, което трябва да направите е да слезете в гаража, да поразчистите малко, за да направите място за мотора и да го поставите там.

Вдигнете возилото върху стойка за мотор, за да предотвратите износване и появата на “плешиви” места по гумите. Покрийте всички отвори (най-вече ауспуха) с кърпи, за да не влизат гризачи, подгответе мотора за зимата и когато сте напълно готови го покрийте добре с покривало за мотори.  

Тъй като ще съхранявате двуколесното си возило в закрит гараж, покривалото може да е от лек материал и може да покрива както напълно мотора, така и само горната му половина - вие си решавате.

Без гараж - по-трудно, но не и невъзможно

Ако не разполагате с гараж, съхранението на мотора през зимата е малко по-трудно, но с повече креативност и нестандартно мислене ще се справите отлично.

На алеята пред жилището

Тази опция не е най-примамливата, но ако наистина нямате къде да подслоните мотора си, има начин да го съхраните добре и на открито. За целта отново ще са ви необходими стойка за мотори и покривало. Само че в този случай трябва да потърсите и закупите покривало от по-плътен материал. 

По-плътните и тежки покривала за мотори всъщност са проектирани да изпълняват ролята на “гараж”. Обикновено се състоят от няколко слоя, като външния слой ефективно предпазва мотора от атмосферните влияния  (дъжд, вятър, сняг и UV лъчи). 

Вътрешният слой е по-мек има за задача да предпазва мотора от повреди по време на съхранението му. Висококачествените покривала разполагат и с добра вентилация и имат място за поставяне на заключващото дисково устройство или веригата за заключване на скрито място. 

Като стана дума за заключване, ако съхранявате мотора си на открито трябва да се погрижите той да е добре защитен не само от атмосферните влияния, но и от крадци. 

Съвет: При избора покривало за мотор избирайте модел, който да не привлича погледите. Знаем, че се гордеете с марката мотор, който притежавате, но ако го покриете с покривало, върху което е отпечатано логото на бранда, вероятността да привлечете интереса на крадците в доста голяма.


В гаражна палатка

Ако нямате място и единствената ви опция е съхранението на мотора на алеята пред жилището ви, но не искате да използват покривало, гаражната палатка е добър избор. Подвижните навеси са проектирани да изпълняват ролята на гараж за мотори и ATV и също като покривалата могат да защитят доста успешно двуколесното ви возило през зимата. 

Като конструкция, тези места за съхранение са два основни типа:

  • сгъваеми 
  • тип “навес”

Първите се състоят от метална рамка и покривало, което може да се сгъва и разгъва като сенник на детска количка. Предлагат се в различни размери, а голяма част от моделите имат и вграден под.

Вторите, тип “навес” представляват метална рамка, която е покрита с водоустойчива тъкан. Този вид се различават от сгъваемите навеси за съхранение на мотори по това, че имат подвижна врата, която може да се спусне или навие.


Под навес

Ако живеете в къща и имате уменията, можете да си построите навес, под който да съхранявате мотора. Ще са ви нужни само парче здрав брезент и метална или PVC тръба. От тръбата направете стабилна рамка, увийте брезента около нея и го завържете стабилно. 

Ако решите, можете да си направите подвижна врата (също от брезент), която лесно да спускате и вдигате. Само не забравяйте, че е добре, след като вкарате мотора под навеса отново да го качите на стойка и да го покриете с покривало, за да му осигури допълнителна защита през зимата.


В къщи

Нестандартно е, но ако имате някоя свободна стая у дома, можете да я използвате вместо закрит гараж за съхранение на мотора си.

Ако половинката ви не възразява и искате да пробвате този начин на съхранение, след като подготвите правилно мотора покрийте пода на стаята с брезент и с помощта на приятели го вкарайте в стаята. Важно е двуколесното возило да застане върху брезента, за да предпазите подовата настилка. 

Качете железния кон върху стойка за мотори и поставете под него някаква тавичка (в случай, че се появяват някакви течове). Ако не искате върху мотора да се трупа прах, можете да го покриете и с леко покривало.

Съвет: Поддържайте еднаква температура на въздуха в стаята, в която съхранявате мотора. Тези возила се справят без проблем както на студено, така и при нормални температури, но температурните разлики не им влияят добре.


Къде да съхраняваме нашия мотор?

Източник снимка: unsplash.com

Как да подготвите мотора за хибернация?

Мястото за съхранение е важно, но още по-важно е да подготвите мотора за няколкото месеца престой в гаража или под покривалото

Защото на каквото и място да го съхранявате, ако не го подготвите за престоя му правилно, може да се наложи на следващото лято да посетите сервиз, преди да го яхнете. За да не се случва това, ето какво трябва да направите.

Напълнете резервоара догоре

По въпроса с пълен или празен резервоар да оставите мотора ще чуете различни мнения. Нашият съвет обаче е, преди да приведете мотора в хибернация да заредите резервоара до горе с гориво

Така ще предотвратите появата на конденз и ще намалите риска от появата на различни отлагания в резервоара и тръбите, които могат да се образуват при естественото отлагане на бензина.

Добавете стабилизатор към бензина 

Стабилизаторът или специалната добавка за почистване на горивната система ще се погрижат да не се образуват конденз, корозия или да се натрупват отлагания в горивната система на мотора. 

Стабилизатор на горивото можете да поставите още на бензиностанцията. Добре след това да покарате няколко минути мотора, за да може добавката да премине през всички системи на возилото.

Сменете маслото и всички останали течности

Задължително сменете маслото с ново, преди да “приспите” мотора си за зимата. Казваме това, тъй като ако не го направите старото масло ще започне да отделя фракции, които да запушат масления филтър. 

Напълно е възможно старото масло да се окаже причина за образуването на корозия по металните елементи на мотора. Проверете нивото и на останалите течности или долейте или ги сменете с нови.

Изключете батерията и я отстранете от мотора

Мотоциклетите, особено съвременните, често абсорбират енергия дори, когато са изключени поради наличието на много електронни компоненти по тях, които черпят енергия. 

Като прибавим към това и постепенното разреждане на акумулатора, когато той не се зарежда периодично от алтернатора става ясно защо е силно препоръчително, преди да оставите мотора да си почива през зимата да отстраните акумулаторната му батерия.

Почистете добре мотоциклета

Ако оставите мотора мръсен или с натрупан прах по него рискувате по металните му части да се образува корозия. Ето защо е важно, преди да го приберете в гаража или под покривалото да го измиете и забършете много старателно с мека кърпа. 

Смажете веригата

Почистете и смажете веригата и всички други важни метални части като предната вилка и други. Можете да използвате както подходящи смазочни материали, така и спрейове, за да ги почистите и смажете добре.


Къде да съхраняваме нашия мотор?

Източник снимка: unsplash.com

Погрижете се за гумите

За да не се образуват т. нар. “плешиви места” по гумите трябва да поставите мотора върху стойка за мотори. Важно е също така да намалите налягането на гумите до 0.5 атмосфери.


Покрийте мотора

Без значение къде ще го съхранявате, винаги използвайте покривало за мотори. Така ще предпазите любимото си двуколесно возило от замърсявания и натрупването на прах.

Как и къде може да съхранявате мотора си през зимата?

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар