30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

9 съвета за безопасно каране на велосипед

OT LINSON MOTO

Карането на велосипед е не само здравословно, но и екологично, поради което този начин на транспорт е изключително разпространен в най-развитите държави в света. Макар и в България все още да напредваме по-бавно по отношение на масовото придвижване с велосипеди в града, все повече хора започват да предпочитат колелата си пред своите автомобили. Това допринася за по-зелени и по-чисти градове, намалявайки се замърсяването от колите. Намалява се и трафикът, който се превръща във все по-голям проблем в днешно време.

За съжаление, инфраструктурата в родните градове все още не е достатъчно добре адаптирана за масово придвижване на колела, поради което съществуватопределени рискове за велосипедистите. Масовата липса на велоалеи ги принуждава да се движат наравно с автомобилите, което невинаги е безопасно. 

Всичко това принуждава колоездачите да спазват определени правила, що се отнася до начините за безопасно каране на велосипед. В тази статия ще напомним някои от най-ценните съвети, които всеки един колоездач трябва да има предвид.


Полезни съвети за безопасно каране на велосипед

Когато използваме своите велосипеди като основно превозно средство, не бива да забравяме, че не можем да разчитаме единствено на останалите да ни пазят - трябва да го правим и сами.

Абсолютно задължително е да се спазват правилата за движение по пътищата, които важат както за автомобилите, така и за велосипедистите. Всяко едно безопасно каране започва оттам - от спазването на правилата.

Не бива да си мислим, че само защото сме на колело, това означава, че не трябва да спираме на светофари или на знак “Стоп”. Напротив, изцяло сме задължени да го правим - без каквито и да е изключения.

Тук например, можем да ви напомним да карате велосипеда си по посока на трафика, а не срещу него. Много често ставаме свидетели на обратното, което не е никак безопасно.

От друга страна, ако трафикът е твърде натоварен, можете да се позиционирате по средата на платното за движение. Така водачите на автомобили имат по-добра видимост към вас и няма да могат да ви притискат.

Също така, ако забележите, че сте направили колона от автомобили зад вас, можете да се отдръпнете и да ги оставите да преминат. Това ще намали и шанса водачите на автомобили да се изнервят, което от своя страна би могло да доведе до инциденти.

Разбира се, не на последно място, имайте навика да давате сигнали с ръцете си, когато се движите по пътя. Това е неизменна част от правилата за движение, които сте длъжни да спазвате като колоездач.

Сигнализирайте за всеки завой, който възнамерявате да направите, за да бъдат наясно шофьорите с маневрите ви. Това значително намалява рисковете нещо неприятно да се случи.

Носете каска

Когато сме на пътя, управлявайки своя велосипед, рисковете не са малки. Винаги съществува опасност да претърпим падане, като тук евентуалните наранявания зависят от екипировката, която имаме.

Имайки предвид, че нараняванията в областта на главата са едни от най-опасните, задължително е да управляваме колелото си с каска. Тя може да ни предпази от сериозни последствия и дори да спаси живота ни, ако падането е по-сериозно. 

Проверете оборудването си, преди да се качите на колелото

Карането на колело е свързано с неговата непрекъсната поддръжка. Добра идея е винаги да проверяваме своето оборудване, преди да излезем на пътя. Хвърлете един поглед на гумите и вижте дали не са спаднали.

Проверете веригата си - добре ли е смазана? Вижте дали не сте забравили нещо важно, което може да ви потрябва - помпа за гуми, мултитул, дори шишето с вода, което неизменно трябва да бъде с нас. Особено, ако сте тръгнали на по-дълъг път, всеки липсващ елемент от екипировката може да представлява проблем. 


Носете светлоотразителни дрехи

Ако сте от хората, които управляват своя велосипед и вечерно време, далеч по-безопасно би било да носите светлоотразителни дрехи. Това важи особено много за онези части от града, които не са достатъчно добре осветени.

По този начин бихте могли да известите максимално добре на шофьорите на автомобили, че се намирате на пътя и че сте част от движението. Днес на пазара могат да се открият някои страхотни светлоотразителни дрехи, като избора определено е по-богат, сравнено с преди години.

Дръжте ръцете си на кормилото

За да бъде велосипедът изцяло под ваш контрол, дръжте непрекъснато ръцете си на кормилото. Това важи особено за случаите, когато ви предстои опасна маневра, като например - разминаване с по-големи превозни средства. От друга страна, пътищата в България често са осеяни с дупки. Ако преминете през такава, но не държите здраво кормилото, рискувате да претърпите болезнено падане. Когато се движим по пътищата, далеч по-добре би било да не се правим на шоумени. Това ще допринесе значително за собствената ни безопасност.


Не се разсейвайте

Както водачите на автомобили не бива да се разсейват нито за секунда на пътя, това важи в пълна степен и за колоездачите. Винаги бъдете фокусирани върху пътя и пътната обстановка. Не забравяйте, че ако се движите в градски условия, където “гъмжи” от коли, всяка една грешка може да има сериозни, дори фатални последствия.

Също така не забравяйте, че немалко от водачите на автомобили правят нарушения на пътя, което може да доведе до неочаквани маневри на пътното платно. В такива случаи трябва да бъдем дори още по-готови за реакция.

Стойте далеч от тротоарите

Когато сме на колело, но се намираме на пътя, често се чувстваме изкушени да караме максимално близо до тротоарите, тъй като това подхранва чувството ни за сигурност. 

Твърде близката дистанция до тротоарите обаче също крие своите рискове, тъй като често има случаи на велосипедисти, които претърпяват инцидент след удар в ръба. Бъдете сигурни, че не сте твърде близо до тротоарите, за да избегнете подобен неприятен сценарий.

Използвайте специални велосипедни алеи

Доколкото градската инфраструктура го позволява, препоръчително е да се движим единствено по велоалеите, създадени специално за велосипедистите. Това значително намалява рисковете от инциденти, тъй като велоалеите обикновено се намират на тротоарите или са заградени, ако са на пътя. 

Така рискът от евентуален удар с автомобил е доста по-нисък. Трябва обаче да се внимава за случаи, в които автомобили излизат от улици, намиращи се перпендикулярно на велоалеите - често в такива случаи се стига до инциденти.

Внимавайте за отварянето на врати от паркирали коли

Преминавайки покрай паркирали коли, винаги трябва да имаме едно наум, че е напълно възможно някоя от вратите да се отвори в този момент. Това е и един от честите инциденти с велосипедисти, които могат да се забележат по улиците в града.

Много често шофьори и пасажери не са достатъчно бдителни и отварят вратите на автомобила, без да погледнат за колоездачи.


Източник на изображение: freepik

Дистанцията е важна и при велосипедите

Когато се учим да управляваме автомобил, неизменно един от най-важните уроци е да спазваме дистанция от останалите участници в движението. Както можете да се досетите, това в пълна степен важи и за велосипедистите.

Винаги бъдете сигурни, че дистанцията ви от колите или от останалите колоездачи пред вас е достатъчно добра и няма риск от изненадващ удар при внезапно спиране. С времето ще се научите да преценявате дистанцията напълно естествено, без това да ви коства кой знае какви усилия.

Заключение

Когато сме на велосипеда си, до голяма степен зависи и от нас да се пазим, особено в градски условия и с всичкия трафик от автомобили около нас. Това зависи както от екипировката ни, така и от навиците, които имаме като участници в движението. 

Не забравяйте, че велосипедистите също могат да бъдат глобявани при нарушение на правилата за движение, което следва да ни говори, че те са пълноправни участници в него.

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар