30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Сравнение между Дуал спорт, Крос, Ендуро и Супермото

OT LINSON MOTO

Сравнение между Дуал спорт, Крос, Ендуро и Супермото

Източник снимка:pixabay.com

Харесвате офроуда и отдавна ви се иска да се пробвате, но не сте напълно наясно какъв мотор да закупите.

Няма защо да се притеснявате. Истината е, че не сте единствените, които им е трудно да направят разлика между различните видове и подвидове офроуд мотори.

За да сме ви полезни в следващите редове ще опитаме да внесем малко повече яснота като направим сравнение между Дуал спорт, Крос, Ендуро и Супермото мотоциклетите.

Как да разпознаете Дуал спорт, Крос, Ендуро и Супермото моторите?


Дуал спорт 

Този вид мотори за офроуд са предназначени да се справят еднакво добре както с ежедневното придвижване в града, така за каране по тесни и неравни горски пътища и пътеки.

Първото, което ще ви прави впечатление, когато ги погледнете е окачването с дълъг ход. По-големия просвет и по-голямата им височина (dual sport се отличават и с това, че са по-високи от останалите офроуд мотори) им позволява да преодоляват с лекота почти всички терени, през които преминават.

Другата тяхна особеност е изчистеното и доста обрано шаси. Казано иначе, тази Дуал спорт разполагат само с най-основните и стандартни компоненти за управление. Всичко останало е премахнато, за да се олекоти шасито и мотора да се превърне в една атлетична и пъргава машина.

Сравнение между Дуал спорт, Крос, Ендуро и Супермото

Източник снимка:pixabay.com

Почти всички мотори от този тип са оборудвани и с еднолитрови двигатели с голям въртящ момент, което позволява динамично и отзивчиво каране - идеално за преодоляване на неравни горски пътеки.

За да се справят с неравностите по пътя повечето модели dual sport се предлагат стандартно с колела с телени спици, тъй като те са по-издръжливи и гъвкави от стандартните алуминиеви джанти.

Що се отнася до гумите, с които са оборудвани, то те са камерни, което означава по-лесен ремонт и поддръжка на гумите.

И накрая най-съществената отличителна характеристика: За разлика от останалите видове мотори за офроуд, Дуал могат да се карат и в градски условия. Поради тази причина те трябва да бъдат регистрирани.

Мотото екипировка за Дуал спорт включва: каска dual sport, яке и панталони или цял мото екип от кожа, ботуши с висока защита и ръкавици с добра вентилация.

Този тип машини са подвид на Ендуро, но си имат свои подвидове, най-популярния сред които е Adventure Bike.

Кросови мотори

Крос машините са предназначени за състезание на мотокрос писти.

Те използват еднолитрови двигатели, проектирани са за бързи скорости и техните системи за окачване могат да се справят отлично както със скоковете, така и с бързото ускорение, което се изисква на пистата.

Сравнение между Дуал спорт, Крос, Ендуро и Супермото

Източник снимка:pixabay.com

За разлика от Дуал спорт, които са по-градски ориентирани и разполагат поне с основните компоненти за управление, крос машините са напълно олекотени и не са оборудвани с нищо излишно.

При тях няма огледала, светлини, стойки, скоростомери, нито електрически стартери, които да увеличават излишно теглото на мотора и да забавят скоростта им на състезателната писта.

Една от отличителните характеристики на крос моторите е дългата им, плоска седалка, която позволява на ездача бързо да премести теглото си, за да си осигури повече сцепление, когато навлиза в завой.

Казано с няколко думи - ако очаквате да откриете комфорт в мотокрос машините, то няма да имате този шанс. Защото тези мотори са създадени за състезания и комфортът не е приоритет за тях.

В сравнение с Дуал спорт и дори с Ендуро, крос мотоциклетите са по-леки, по-мощни и изискват по-голяма техническа поддръжка.

Другото, което ги отличава е, че не могат да се регистрират, поради което не могат да се карат извън пистата.

Ако решите, че това е вашият спорт и вашият мотор е добре да знаете, че единственият начин да изкарате мотора от гаража си и да го придвижите към пистата е с помощта на ремарке.

И още нещо. За да карате крос мотор трябва задължително да сте оборудвани с мото екипировка за мотокрос. 

Тя от своя страна включва: 

  • специална каска за крос с издължена брадичка и козирка 
  • очила 
  • ботуши с формована защита 
  • ръкавици с добра вентилация 
  • крос блуза от специална материя 
  • панталони с предварително извити колене и допълнителни кожени вложки
Сравнение между Дуал спорт, Крос, Ендуро и Супермото

Източник снимка:pixabay.com

Екипировката за каране на крос мотори е специална и с най-високо ниво на защита, тъй като по време на състезанията на пистата се развиват много високи скорости и тялото ви трябва да бъде много добре защитено.

Един от най-популярните особено напоследък подвидове на кросовите машини са Supermotard.

Ендуро

Ако трябва да бъдем напълно откровени, не само малко хората, които бъркат Дуал спорт и Ендуро, но за това си има напълно логично обяснение.

Двата типа офроуд мотори се бъркат толкова много, тъй като, както вече отбелязахме dual sport е подвид на Ендуро.

Разбира се, разлики между двата типа офроуд машини има, като най-голямата от тях е, че Ендуро са предназначени основно за каране извън пътя и за по-тежък офроуд, докато Дуал спорт са по-градски насочени.

Като дизайн и предназначение Ендуро се доближават повече до крос моторите, но за разлика от тях могат да бъдат оборудвани с мигачи, огледала, фарове и дори заглушители, които да намалят шума от двигателя.

Другата основна разлика е, че разполагат с де - тунинговани двигатели с по-голям въртящ момент в по-ниските обороти и имат повече скорости (обикновено скоростите за 5 или 6).

Също така окачването на ендуро е по-меко от това на крос моторите, но по-твърдо от окачването на Дуал спорт.

Сравнение между Дуал спорт, Крос, Ендуро и Супермото

Източник снимка:pixabay.com

Те също като крос машините не са предназначени за каране в градски условия, но тънката разлика се, ако се добавят по-горе изброените елементи, плюс електрически стартер (за по-новите модели) е възможно да бъдат регистрирани и да се използват и за езда в градски условия.

Що се отнася до мото екипировката за Ендуро, то тя включва: 

  • мото каска Ендуро (Дуал спорт) с удължена брадичка и козирка
  • очила 
  • блуза/фланела 
  • ръкавици 
  • мото екипи или бричове 
  • мотокрос ботуши и протектори за допълнителна защита
Сравнение между Дуал спорт, Крос, Ендуро и Супермото

Източник снимка:pixabay.com

Супермото

Този тип офроуд машини предлагат по-добро управление и по-високи скорости от останалите мотори.

Приличат на Дуал спорт по това, че се представят по-добре в градски условия и по асфалтови пътища, отколкото при офроуд.

Различават се от него по това, че се използват предимно за състезания на малки писти като тези за картинг.

Първото, което ще ви направи впечатление, още щом погледнете Супермото мотоциклета са неговите гуми. Тъй като както вече споменахме, това е мотор ориентиран към улично представяне, гумите му са по-малки и по-широки в сравнение с тесните и високи гуми на крос, Ендуро и Дуал спорт мотоциклетите.

Сравнение между Дуал спорт, Крос, Ендуро и Супермото

Източник снимка:pixabay.com

Двигателят на по-голямата част от моделите е едноцилиндров, но има и модели като Ducati Hypermotard и KTM 950, които са оборудвани с двуцилиндрови двигатели.

Окачването им е малко по-твърдо от това на Дуал спорт, но Супермото поддържат същата по-изправена позиция на сядане като тях.

Що се отнася до шасито, то също като това на крос моторите е изчистено до максимум, за да се олекоти възможно най-много. За разлика от кросовите мотоциклети обаче, при Супермото са добавени джанти с нарязани сликове, по-големи спирачни дискове, както и по-мощна спирачна помпа.

Мото екипировката, с която трябва да се оборудвате, ако се спрете на този тип мотори за офроуд включва комбинация от мотокрос и ендуро екипировка.

Сравнение между Дуал спорт, Крос, Ендуро и Супермото

Източник снимка:pixabay.com

Кой вид мотоциклети за какви мотористи е предназначен?

Дуал спорт - Подходящи са за ездачи, които предпочитат да карат повече време в града и по-малко извън пътя. Този вид мотори са сравнително леки, управляват се лесно и тъй като имат двойно предназначение са доста добър избор за начинаещите в офроуда. Минусът им е, че изискват немалка поддръжка и частите им са доста скъпи.

Ендуро - Това са мотори, които са предназначени за по-екстремно каране. Подходящи са за мотористи, които предпочитат по-тежкия офоруд и не се страхуват да преминават през всякакъв тип терени с мотора.

Ендуро управляват малко по-трудно от Дуал спорта и въпреки, че ако им се добавят компоненти могат да бъдат регистрирани и да се карат в града, не возят комфортно и не са препоръчителни за дълги пътувания.

Относно поддръжката, то тя не е малка и разходите по нея се доближават до тези на кросовите мотоциклети.

Сравнение между Дуал спорт, Крос, Ендуро и Супермото

Източник снимка:pixabay.com

Крос - Мотокрос моторите са изключително леки, много пъргави и не прощават грешките. Поради това не са препоръчителни за начинаещите в офроуда.

Това са мотори, които се управляват доста трудно, тъй като изискват не само голямо физическо усилие, но и натоварват психически.

Подходящи са за хора, които обичат екстремните изживявания и са готови да се потопят изцяло в мотокроса. Що се отнася до поддръжката им, то тя е доста висока и изисква влагане на немалко средства.

Видео: Dirt Bike vs Dual Sport: Five Reasons Why Dual Sport Motorcycles Are Better Than Dirt Bikes

Супермото - Този вид мотори за офроуд са със скъпа поддръжка, предлагат се на доста високи цени и честно казано не са масови, а по-скоро нишови машини.

Подходящи са за ездачи, които искат да карат по-малко разпространен мотор и са готови да платят за него по-висока цена. Добър избор биха били и за хора, които искат да се състезават и да постигнат някакви успехи в този мотоциклетен спорт.

Adventure Bike - Този тип мотори са малко повече ориентирани към шосейната езда и са много по-удобни за дълги пътувания.

Подходящи са за хора, които харесват визията и възможностите на офоруд моторите, но предпочитат по-големия комфорт, който им предоставят Adventure Bike.

Supermotard -  Като подвид на кросовите машини Supermotard имат доста сходства с тях. Разликата е, че са още по-бързи, пъргави и леки и освен за състезания се използват и за дрифтове, скокове и други каскадьорски демонстрации.

Този вид мотори също като крос машините са подходящи за хора, които имат опит в офроуда, тъй като управлението им е свързано с големи натоварвания.

Сравнение между Дуал спорт, Крос, Ендуро и Супермото

Източник снимка:pixabay.com


Често задавани въпроси


Предлагате ли екипировка за офроуд мотори?

На страниците на нашия онлайн магазин ще откриете много голямо разнообразие както от мото екипировка за Дуал спорт, Ендуро, Супермото и Мотокрос, но и широка гама от части и аксесоари за офроуд мотори.

Какви са сроковете за доставка?

Сроковете, в които доставяме закупена от нашия магазин стока са в зависимост от статуса на продукта (доставка до 24 часа, 3, 5, 10 дни или по поръчка).

Мога ли да върна закупен артикул?

Всеки един мото продукт, който е закупен от нашия магазин може да бъде върнат или заменен в срок от 30 дни от датата на получаване. Условието е да бъде попълнен формуляр за връщане, да се представи касова бележка и целостта на опаковката да не е нарушена.

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар