30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Защо мото протекторите са важни? - съвети за всеки моторист

OT LINSON MOTO

Сигурни сме, че вече сте се погрижили да си закупите каска, ръкавици, яке, панталони и мото ботуши, за което ви поздравяваме.

Но за съжаление стандартната екипировка за мотор невинаги може да ви осигури защитата, от която се нуждаете.

Ето защо ви препоръчваме да си осигурите допълнителна защита, като се оборудвате с подходящите мото протектори според стила на езда.

Защо мото протекторите са важни? - съвети за всеки моторист

Източник снимка:unsplash.com

Какво представляват мото протекторите?

Без да изпадаме в детайли, протекторите са вид допълнителна защита, проектирана и разработена специално за мотористи.

Това, което отличава тези мото продукти от стандартната мото екипировка са преди всичко материалите, от които се изработват.

Обикновено това са технически тъкани от въглеродни или синтетични влакна като кевлар или други високотехнологични материали, които имат способността да абсорбират и разпръскват силата на удара и да предпазват от абразия при падане на пътната настилка.

Основни видове мото протектори



Протекторни гърбове

Протекторите за гръб осигуряват допълнителна защита на гърба и гръбначния стълб, като разсейват енергията от силата на удара в случай на падане от мотора.

Изработват се от различни видове високотехнологични, удароустойчиви материали и могат да бъдат както меки, така и с твърда черупка.

Меките протектори обикновено се изработват от високоеластична пяна, която има способността да се втвърдява при удар, докато твърдите имат черупка (твърда външна обвивка), която покрива мека вътрешна част.

Като начин на закрепване са основно два вида: резервна броня и Strap-On Armor.

Резервна броня

Това е най-общо казано бронирана вложка, които се поставя в специални джобове на мотоциклетните якета, панталони, костюми или друго мотоциклетно облекло.

Най-често резервните вложки са предназначени да заменят (подобрят) стандартните бронирани вложки.

Strap-On Armor

Старпон бронираните подложки (вложки) се закрепват с ремъци директно върху тялото на моториста.

Този тип брони се използват при състезания на писта или при офроуд каране (протектори за мотокрос/ендуро мотори).

Според предназначението си, условно можем да разделим гръбните протектори на няколко типа: за писта (пистов мотор), за шосейна езда и протектори за офроуд (крос или ендуро мотори).

Протектори за писта

Този вид протектори представляват плоча, която покрива целия гръб на моториста. За да прилегне плътно върху гърба на ездача този вид допълнителна защита се закрепва с ремъци и презрамки.

Протектори за шосейно каране

Гръбните протектори за пътно каране не покриват целия гръб, а само гръбначния стълб. Обикновено се предлагат като меки високоефективни вложки и се поставят в специално направен за целта вътрешен джоб на мото якетата.

Протектори за офроуд

Този вид мото защита за гръб както споменахме малко по-горе се закрепва с ремъци директно към тялото на моториста.

Гръдни протектори

Както е видно от името им, този вид протектори са предназначени да защитават (предпазват) гърдите и гръдния кош от удари и абразия в случай на падане от мотора.

Обикновено се предлагат в две основни форми: единична и разделена.

Единична

Еднокомпонентната броня представлява цяла вложка, която покрива гърдите. Закрепва се с ремъци и каишки и е предназначена основно за мотоциклетни състезатели.

Разделена

Бронята с разделен гръден кош се състои от две бронирани вложки, които се поставят в специални вътрешни джобове на мото якетата.

Този вид протектори са много по-удобни и практични за улично или спортно каране, поради което производители като Alpinestars, Dainese и други при изработката на мото якетата включват два джоба във вътрешните подплати на якетата за поставяне на разделени протектори за гърди.

Що се отнася до видовете гръдни протектори, то те са основно два: 

  • резервна броня
  • гръден протектор с каишки

Резервна броня за гърди

Както вече си споделихме, този вид протектори са вид защитни подложки, които могат да бъдат както еднокомпонентни, така и разделени на две части.

Изработват се от мека, високоеластична и изключително удароустойчива пяна и се поставят или във вътрешните джобове на мото якета, ризи и състезателни костюми, или се закрепват с каишки.

Протектори за гърди с каишки

Това са протектори (еднокомпонентни или разделени), които се закрепват директно върху гърдите на моториста с помощта на каишки.

Обикновено този вид протектори са предназначени за носене под състезателен костюм или за офроуд езда.

Защо мото протекторите са важни? - съвети за всеки моторист

Източник снимка:unsplash.com

Ризница за мотор

Ризниците се наричат още “костенурки” или “брони”. 

Този вид протектори за мотор осигуряват сигурна защита на цялата горна част на тялото (гръб, гърди, рамене и т.н., и т.н.).

Основната задача на ризницата е да предпазва торса на ездача от удари, като абсорбира и разсейва силата на удара така, че върху тялото на моториста да се прехвърли възможно най-малко количество сила.

В зависимост от типа езда, костенурките (ризниците) се делят на два основни типа: 

  • ризница за мотокрос
  • ризница за пътна (шосейно каране)

Ризница за мотокрос/ ендуро

Протекторните ризници за мотокрос се изработват от леки и изключително удароустойчиви високотехнологични материали. Към момента на пазара се предлагат както жилетки, така и ризници, които защитават не само гърба и гърдите, но и лактите и раменете на ездача.

Броня за шосейно каране

Този вид ризници предпазват торса при удари причинени основно при падане на асфалт.

За разлика от ризниците за мотокрос, които защитават тялото от точкови удари, броните за пътна езда разсейват силата на удара по цялата повърхност на протекторната ризница така, че да намалят максимално нейната сила.

Протектори за крака и тазобедрени стави

Този вид протектори имат за задача да предпазват краката и особено тазобедрените стави на моториста.

Най-общо казано представляват компресионни панталони тип шорти от здрава и еластична материя и могат да бъдат както къси, така и дълги.

Повечето модели от този вид протектори разполагат с бронирани подплънки на бедрата и седалищните части.

Има модели, които са оборудвани и със защитни вложки на коленете, които са добър избор за шосейно каране, но за офроуд или мотокрос вградените наколенки не са препоръчителни.

За офроуд, мотокрос/ендуро се препоръчва защитата на коленете да става с помощта на наколенки, които се закрепват над панталона с помощта на каишки.

Наколенки и налакътници

Протекторните наколенки предпазват коленете и горната част на пищяла от усуквания или абразия в случай на падане от мотора.

На пазара се предлагат както наколенки изработени от висококачествена, удароустойчива пяна, така и наколенки с твърд панел и мека вътрешна част.

Най-често наколенките се поставят върху мото панталоните и се закрепват с каишки или скоби, но има и модели, които са вградени в мото панталоните.

Според стила на езда видовете наколенки се делят на: класически, съчленени или скоби (брекети).

Класически

Този вид наколенки са предназначени основно за мотористи, които практикуват шосейна или спортна езда.

Съчленени и скоби

Кросовите наколенки, както и “скобите” са предназначени за мотористи, които практикуват мотокрос, офроуд или други екстремни мото спортове.

Налакътниците предпазват уязвимата зона на ръцете в областта на лактите.

Те също като наколенките се изработват от висококачествена, удароустойчива и лека пластмаса и са подплатени в мека вътрешна част.

Като видове, протекторните налакътници се делят на прости (опростени) или със сложна структура.

Защо мото протекторите са важни? - съвети за всеки моторист

Източник снимка:unsplash.com

На какво да обърнете внимание при избор на мото протектори?



Сертификат и хомологация

Без значение какъв тип и за какъв стил на езда купувате протектори за мотор, първото и най-важно нещо, на което трябва да обърнете внимание е дали продуктът има сертификат и хомологация.

Това е важно, тъй като сертифицирането се регулира от ЕС и с него се удостоверява, че мото протекторите, които искате да закупите са преминали успешно всички тестове за качество и безопасност и могат да се продават на територията на Европейския съюз.

Хомологацията също е много важна, тъй като тя показва какво е нивото на защита, което мото протекторът може да ви осигури.

Удобство и комфорт

Преди покупката е добре да се уверите, че протекторите за мотор са вашия размер и са напълно подходящи са за стила ви на езда.

Затова е добре, ако имате възможност да посетите магазина и лично да тествате артикула, който искате да закупите.

Ако нямате подобна възможност, тогава не е зле да измерите тази част от тялото си, която искате да предпазите с протектора и да сравните получените размери с таблицата с размери, която всички онлайн магазини разполагат.

Добре е да се уверите и че онлайн магазина предлага опциите “преглед” и “връщане”. Така дори и да сте сгрешили размера можете лесно да поправите грешката си като замените мото протектора с модел на друга марка или с друг размер.

Защо мото протекторите са важни? - съвети за всеки моторист

Източник снимка:unsplash.com

Марка на протекторите за мотор

Наясно сме, че покупката мото екипировка (включително протектори) е доста голям разход и на всеки му се иска да направи изгодна покупка.

Когато става дума за протектори обаче не ви съветваме да се спирате на малко популярни марки, тъй като и сами знаете, често евтиното излиза скъпо.

Нашият съвет е да се спирате на протектори от водещи брандове, за да сте сигурни, че допълнителната защита, която ще закупите ще е от висок клас и изработена от наистина удароустойчиви и високотехнологични материали и може да ви предпази в случай на инцидент.

В този ред на мисли, едни от най-надеждните марки мото протектори, които се предлагат в момента на пазара са:

  • Adrenaline
  • A-PRO
  • 100%
  • Dainese 
  • Bars
  • Alpinestars
  • O’Neal
  • Pro - Biker и други

Търговец

Съветваме ви да внимавате от къде пазарувате и да се доверявате само на търговци като Линсън Мото, за които сте напълно сигурни, че предлагат мото екипировка, аксесоари, консумативи, части за мотор и протектори за мотор от водещи марки и от висок клас.

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар