30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Градско или планинско колело - какво да изберем и защо?

OT LINSON MOTO

Управлението на велосипед е истинско удоволствие, освен че може да бъде едновременно практично и здравословно. Пред всеки бъдещ купувач обаче се появява често един и същи въпрос - градско или планинско колело да избера?

Градско или планинско колело - какво да изберем и защо?

Източник на изображение: Canva

Както можете да се досетите, различните видове велосипеди са предназначени за различни цели. Конкретно при планинските и градските велосипеди, от самото им име може да се направи извод за какво са създадени и къде е най-удачно да се карат.

И ако планинското колело може да се управлява и в града, както често се случва, то определено не е добра идея да карате градски велосипед в планината. Тази идея няма да завърши никак добре по обясни причини, както може би предполагате.

В следващите редове ще ви разкажем повече планинските велосипеди и техните “братовчеди” за града, с които можем да се разходим до близкия магазин или да отидем на работа. Ще посочим за какво са предназначени и какво можете да очаквате от тях. 

Какво е градски велосипед?

Както подсказва името му, градският велосипед е тип колело, което е структурирано най-вече за каране в градски условия - по улиците и в парка. Във време, в което все повече хора се обръщат към “по-зелен” начин на живот, оставяйки колите си възможно най-често в гаража, интересът към придобиването на градски велосипеди нараства с всяка следваща година. 

Не е случайно, че и самите градове полагат все по-големи усилия, за да улеснят карането на велосипеди и да го стимулират. Това особено много важи за някои градове в Централна и Западна Европа, където този тип транспорт става все по-разпространен и дори започва да измества автомобилите.

Тези велосипеди разполагат с дизайн, чиято цел е да осигури максимален комфорт на водача. За разлика от шосейните велосипеди, тук колоездачът може да стои седнал на седалката и да управлява така колелото си, а не приведен.

Градско или планинско колело - какво да изберем и защо?

Източник на изображение: Canva

В сравнение с планинските и шосейните велосипеди, градските модели използват по-малък брой предавки. 

Налице са и специални за тях функции като:

  • стъпкови рамки, 
  • предпазители на веригата, 
  • кошници и кошове за покупките от магазина, и т.н. 

Закупувайки подобно колело, вие можете да се сдобиете и с различни аксесоари, чрез които да го направите възможно най-удобно за придвижване в града. 

Градският велосипед се управлява с по-гладки гуми и по-лека рамка, като най-често се използват традиционни V-образни спирачки. Те имат накладки, които се притискат към джантата, за да спрат движението на колелото. 

Отстъпват като ефективност на дисковите спирачки, които се използват при маунтинбайковете, но за сметка на това са по-леки и значително по-лесни за поддръжка. По-достъпни са и като цена, поради което често се срещат при велосипедите от по-нисък клас.

Предимства и недостатъци

Едно от основните предимства на градските велосипеди е по-малката нужда от поддръжка, сравнено с други типове колела. 

Също така, проектирани са по начин, който позволява да се придвижват максимално комфортно по павирани пътища и асфалтни повърхности, което ги прави изключително удобно средство за транспорт в града. Тук действително приоритет е комфортът на цялостното пътуване, а не толкова бързината, която може да се осигури от шосейни велосипеди. 

Трябва обаче да имате предвид, че градските велосипеди, колкото и да са комфортни, имат някои ограничения. Ако, например, живеете на място със стръмни хълмове, стандартният градски велосипед може би не е подходящ за вас. 

В такъв случай заложете на хибриден велосипед, който е по-добре устроен за каране по подобни трасета. Разбира се, този тип колело е крайно неподходящ за офроуд дестинации, а освен това е възможно и да тежи повече. 

Добре е да знаете, че ако ви предстои каране на дълга дистанция, дори междуградско такова, а пътят е в добро състояние и е достатъчно гладък, тук градският велосипед определено отстъпва на шосейните. 

Това още веднъж затвърждава думите ни, че има различни типове велосипеди за различни цели, а нашият избор следва да бъде в зависимост от нуждите ни.

Какво е планинско колело?

Притежанието на планински велосипед е истинско удоволствие за колоездачите, които си падат по природата и обичат да управляват колелото си в планината. Този тип каране е по-екстремно от обикновено, поради което определено не е за всеки. 

Дори в България обаче има специални трасета, които са предназначени именно за маунтинбайк феновете. Това хоби също бележи ръст на популярност, а притокът на адреналин е гарантиран.

За да бъдат тези велосипеди подходящи за каране в планината, по тях има определени модификации, които ги различават от останалите. Например, те разполагат с по-широки и по-дебели гуми, докато кормилният блок е изнесен по-напред. 

Има трапецовидна, по-здрава и по-изправена рамка, и е възможно да разполага със задно окачване. По отношение на теглото, моделите могат да варират от едва 6 килограма до цели 19 килограма.

Материалът на рамката на планинските велосипеди може да бъде различен. Повечето са направени от стомана, но има още алуминий, въглеродни влакна и титан. Определено тук титанът печели “състезанието”, но този тип модели са и с най-висока цена.

Обикновено планинските велосипеди разполагат с дискови спирачки, за които може да се каже, че са по-мощни и имат по-ефективна спирачна сила както при мокри условия, така и при кал. Този тип спирачки разполагат с ротор, който се върти с колелото и накладки, които притискат ротора, за да спрат колелото при сигнал от водача. 

Предимства и недостатъци

Когато говорим за планински велосипеди, очевидно голямото им предимство е тяхната здравина и възможност за каране в тежки офроуд условия. Тези велосипеди са проектирани по определен начин, за да издържат на нетрадиционни натоварвания, каквито има по планинските терени. 

В същото време, рамката и компонентите на колелото са завидно издръжливи, а “возията” е комфортна и приятна. 

Градско или планинско колело - какво да изберем и защо?

Източник на изображение: Canva

Както винаги, има и определени недостатъци, които трябва да се вземат предвид при маунтинбайковете. Материалът и размерът на велосипеда може да го направи по-тежък от обикновено, а също така поддръжката и почистването на колелото трябва да бъде прецизни и редовно изпълнявани, за да бъде то в оптимално състояние. 

Не на последно място, при планинските велосипеди окачването може да намали част от ефективността на педалите.

Градско или планинско колело да изберем?

Със сигурност отговорът на този въпрос зависи от целите, които имате, що се отнася до управлението на вашия велосипед. Ако ви е нужно колело, с което най-вече да се придвижвате в града - например, до работа или за разходка, то градският велосипед може да се окаже един наистина полезен инструмент. 

Той се поддържа лесно, комфортен е и е перфектен за малка дистанция на градска настилка.

И от друга страна, ако искате да разнообразите ежедневието си с нещо малко по-екстремно, като каране в планината, то маунтинбайкът е без конкуренция. В крайна сметка, този тип велосипеди са създадени именно с подобна цел. 

Те имат способността да поемат тежки удари и да издържат на сериозни натоварвания, което ги прави едни истински “войници” в нестандартни условия.

Що се отнася до цената, може да се каже, че в повечето случаи планинските велосипеди са по-скъпи от градските. Причина за това е издръжливата конструкция на маунтинбайковете, които имат и допълнителни предимства като окачване, дискови спирачки и широка гама от предавки.

И така, в заключение можем да кажем, че всеки трябва да избере типа на своя бъдещ велосипед в зависимост от това за какво смята да го използва. Велосипед с характеристите на градските модели са перфектни за заместител на автомобила, докато планинските са подходящи за тип екстремно хоби за почивните дни. 

Направете мъдро своя избор, защото велосипедите не са никак евтино удоволствие, особено тези от по-висок клас.

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар