30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Как да сменим верига на велосипед?

OT LINSON MOTO

Веригата за велосипеди е компонент от колелото, който можем да сменим и сами, стига да знаем как да го направим. Да, това може да се направи и от професионалист, но в дадена ситуация може да се наложи да прибегнем и до собствените си умения. 

Когато веригата е за смяна и ситуацията е спешна, трябва да запретнем ръкави и да се опитаме да се справим. Според хората, които вече са сменяли веригата на велосипеда си, това всъщност далеч не е толкова трудно. Но все пак се изискват определени усилия.

Как да сменим верига на велосипед

Източник на изображение: Canva

Кога се налага смяна на веригата на велосипеда?

Да започнем оттам, че веригата за велосипед е изключително важен компонент от цялостната конструкция на колелото. И по-конкретно - за неговото задвижване. 

Тя свързва предната част на конструкцията:

  • манивела 
  • педали 
  • верижни пръстени

Със задната:

  • касета
  • задна главина

Когато ние въртим педалите на велосипедаси, тази енергия се преобразува в движение благодарение именно на велосипедната верига. Поради това поддръжката ѝ е важна и не бива да се подценява като част от цялостната грижа за велосипеда.

Кога обаче се стига до износване на веригата и трябва да прибегнем до нейната смяна? 

За съжаление, с времето износването и разтягането на веригата се превръща в съвсем реален проблем и в даден момент следва да се стигне до смяната ѝ с нова. 

Износването на веригата може да доведе до сериозно главоболие, включително до повреда на зъбните колела или касетата. А тук трябва да имате предвид, че да смените веригата си е значително по-евтино от това да смените касетата.

За да бъде оптимално състоянието на велосипедната верига, нужно е тя да бъде чиста и редовно смазвана. Така износването ѝ ще се намали максимално. Проверявайте редовно и нейната дължина, а ако все пак се наложи - подменете я с нова.

Как да сменим? - стъпка по стъпка

Преди да продължим нататък, следва да ви напомним, че за смяна на верига е добре да разполагате със специален за целта инструмент. В днешно време на пазара могат да се намерят различни разновидности на подобни инструменти, наричани мулти тулове. Те включват способия за разчленяване на веригата, което прави целия процес доста по-лесен и интуитивен.

Първата стъпка по смяна на веригата е нейният демонтаж. Поставете някое от звената на веригата в леглото на инструмента, а след това нагласете буталото. То трябва да е под прав ъгъл спрямо пластините на веригата. 

Започвайки да избутвате нита, ще забележите първоначално голямо съпротивление, което обаче ще намелее с времето. Тук бъдете внимателни да не извадите изцяло оста, което далеч не е желателно.

Как да сменим верига на велосипед

Източник на изображение: Canva

Тук трябва да отбележим, че има някои производители, които изискват нитовете да се сменят след всяко едно разчленяване на веригата. Дори предлагат специални модели по-дълги нитове, но ако смятате да си закупите такъв, направете двойна проверка, че той действително е предназначен именно за вашата верига. 

Ако в случая не използвате такъв нит, по-добре недейте да изваждате напълно стария, а го оставете загнезден в едната пластина на звеното. Ако не сте сигурни до каква степен да избутате нита, можете да използвате линийка или шублер, измервайки ширината на веригата. Спрете процеса в момента, в който на нита му остава около 1 милиметър преди да излезе докрай.

Следващата стъпка за смяна на веригата е да я хванем и да я издърпаме, за предпочитание - с усукващо движение, тъй като това ще освободи по-лесно двете звена. Имайте предвид, че ако сте си наумили да скъсявате веригата, цялото това упражнение трябва да се повтори още веднъж. 

Винаги обаче трябва да бъдете уверени, че другият край е с тясно звено. Ако имате две широки звена, няма да можете да ги закачите.

За да може веригата да се смени плавно и безпроблемно, трябва също така да се уверим, че тя е прокарана по правилен начин през рамото на задния дерайльор. Ако тук не се справите добре, вероятно ще се наложи отново да я демонтирате.

За да можете да смените веригата успешно, трябва да знаете и как да я свържете впоследствие. От особена важност е да бъдете внимателни нитът да не “потегли” накриво, особено в момента, когато е избутан до пластината и се прокарва през нея. 

Тук винаги се стига до прилагането на малко повече сила, но винаги с уверението, че нитът е под прав ъгъл. Ако тук изчисленията ви са грешни, рискувате да се стигне до раздуване или изкривяване на пластината на звеното и съответно - изхвърлянето му.

Внимавайте при разчленяване на веригата да не избутате нита навътре към рамката, защото след това може да ви бъде по-сложно да извършите обратното свързване. 

Как да сменим верига на велосипед

Източник на изображение: Canva

Сменящият веригата трябва да бъде нащрек, че когато тя е обратно свързана, първоначално ще бъде стегната при нита, а звената ще се движат осезаемо по-трудно. 

Ако решите да ги оставите в подобно положение, това ще доведе до прескачане на веригата. Поради това е добре идея да раздвижите звената с ръце, правейки усукващи движения помежду им. Целта е да забележите отслабване.

Можем ли сами?

Смяната на верига на велосипед е процес, в който постепенно ще станете по-добри, стига да се упражнявате достатъчно. Поради това е препоръчително при първите ви опити да използвате помощта на някой по-опитен любител на велосипедите, който да следи действията ви и да ви напътства, когато това е нужно. 

Със сигурност веригата ще ви се опълчи при първия ви опит, но когато разберете как точно протича процесът по смяната ѝ, би трябвало да се научите да го правите и сами.

За какво да внимаваме?

Бъдете внимателни при смяната на веригата, за да не повредите някой от компонентите на велосипеда. Не забравяйте, че има множество малки части, които се нуждаят от деликатно отношение, за да не се стигне до повреда. 

Тук отново ще се повторим, че би било добре в началото да извършвате процеса по смяна под наставлението на по-опитен велосипедист, който да следи действията ви.

Заключение

Надяваме се, че сте научили как да сменим верига на велосипед в домашни условия. Не забравяйте, че когато веригата е заменена, следва да изпълним и нужните действия по нейната редовна и пълноценна поддръжка. 

Тя трябва да се почиства и смазва системно, за да може вашият велосипед да бъде във възможно най-добро състояние. На пазара има специални смазки, които са предвидени имено за тази цел и биха ви свършили отлична работа. 

Важно е да не позволявате на веригата да не изсъхне напълно, защото това може да доведе до блокиране на прешлените ѝ и последващи проблеми.

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар