30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Как да изберем GPS за мотоциклет?

OT LINSON MOTO

Големият чар на това да пътешестваш яхнал мотора, е свободата да се отправиш към какви ли не дестинации, включително и някои малко познати или направо неизвестни на повечето водачи на МПС. 

Но към авантюристичния дух трябва да добавим и необходимата доза практичност за подобно приключение.

Как да изберем GPS за мотоциклет?

Източник на изображение: freepik

А особено, ако ще опознаваме непокорявани досега трасета, то е добре да се въоръжим с GPS за мотоциклет. 

Защо ни е необходим GPS за мотоциклет?

Както се казва по друг повод - не е задължително, но помага. И то помага много, ако сме поели към непознато място и регион. Естествено, движейки се по магистралата, която сме пресичали десетки пъти от край до край, няма нужда да пускаме навигацията. Но не говорим за такива ситуации.

Щом се отправим в посока, която не ни е добре известна, то модерното устройство за разчитане на карти и проследяване на движението може не само да ни насочва, но и буквално да ни спаси в определени ситуации. 

Как да изберем GPS за мотоциклет?

Източник на изображение: Canva

Случва се да объркаме пътя и ако имаме качествен GPS за мотоциклет, той в движение ще преизчисли как да се върнем или ще ни предложи алтернативен маршрут. 

А ако търсим нещо конкретно като отбивка, забележителност или място за спиране, навигацията със сигурност е от полза и в това отношение - спестява време, нерви и разходът на гориво от излишното лутане. 

Каква е разликата между GPS за мотор и GPS за кола?

Казано с други думи, ако вече разполагаме с навигация за автомобила, може ли тя да влезе в употреба и при двуколесното МПС? Възможно е, разбира се, но има някои съществени разлики между GPS за мотоциклет и GPS за кола.

Говорейки за топ устройствата на производители като Garmin, TomTom и Magellan, и при двата типа има Bluetooth свързване, което е важно. 

Има и други общи черти, но какви са разликите?

Една от съществените е чувствителността на дисплея. Стандартният GPS за автомобил е направен така, че да реагира при докосване с голи ръце. И при положение, че за управление на мотор обикновено се слагат ръкавици, такъв тип устройство става трудно използваемо. 

А специалните GPS за мотоциклети реагират и при допир на екрана с грапавата повърхност на ръкавицата. 

Освен това навигациите за двуколесни са изработени така, че да издържат на по-сериозни натоварвания - вибрации на пътя, атмосферни условия (вятър, влага), дори и при падане по време на движение. 

Това са изпитания, на които устройството за мотор ще издържи, докато това за кола може и да не се справи.

Критерии при избор на GPS

Както има различни мотоциклети, има и различни навигационни устройства, предназначени за двуколесни. 

Преди всичко е нужно да изберем GPS с възможност за закрепяне конкретно над таблото на двуколесното, което управляваме. Почти всички модели се продават със здрава стойка, но трябва да се уверим, че тя ще пасне за нашия мотор. 

Ето и другите критерии, с които да се съобразим.

Голям екран

Колкото е по-широк дисплеят, толкова по-лесно ще ни бъде да следим какво ни указва навигацията. Естествено, екранът не бива да бъде прекалено голям, за да не пречи на видимостта. А и както написахме току-що, трябва да се закрепи достатъчно здраво върху стойката. 

Как да изберем GPS за мотоциклет?

Източник на изображение: Unsplash

Без съмнение използването на GPS за мотоциклет с по-голям дисплей е от полза и точно това е една от причините да си вземем специално устройство, вместо да разчитаме на телефона.

Лекота на използване

Специалната навигация за мотор е изработена така, че да няма нужда сме с голи ръце, за да използваме устройството. Дисплеят на такъв GPS ще реагира при докосване и с по-грубата повърхност на ръкавицата, което пък означава, че не се налага на всяка цена да спираме, за да проверяваме посоката. 

Тази лекота на използване е един от главните критерии при избор на апарат за проследяване на пътя.

Фиксиране на координати

Ако операционната система е добра, в движение ще можем да изберем определена точка и район, без да извършваме твърде много действия, които биха ни разсеяли. 

Дори и лекият допир през ръкавица би бил достатъчен качествената навигация да фиксира и коригира конкретна позиция, както и да се зададат команди за нейното следване в реално време без засечки.

Здравина и хидроизолация

Това е особено важно, защото както мотористът, така и навигационният апарат са подложени на влиянието на редица външни фактори.

Атмосферните условия могат да бъдат непредсказуеми и доста екстремни, затова е ключово избраният от нас GPS да издържа на вятър и на дъжд. Качествената фабрична хидроизолация на устройството е от съществено значение, за да ни служи възможно най-дълго.

А за здравината да не говорим. По време на каране върху навигацията постоянно се предават вибрациите от движението, от неравностите по пътя. Апаратът за проследяване на пътя обаче трябва да устои на подобни изпитания. 

И в крайна сметка, колкото и надеждно да е закрепено устройството, има някакъв риск да се откъсне и да падне, при това на висока скорост. 

Затова специалните GPS-и, предназначени за водачите на мотоциклети, са с много здрава конструкция и са допълнително подсилени.

Гласови команди

Възможността да се борави с апарата, без да се свалят ръкавиците, е предимство. Но ако можем да използваме и гласови команди за търсене на конкретно място, това е още по-практично, докато управляваме двуколесно. 

Разбира се, трябва да имаме предвид, че децибелите на околния шум са доста високи. Затова изберете навигация, при която има възможност да се филтрира гласа ви поне до някаква степен. А за любителите на високотехнологичните подобрения вече се предлагат и устройства с микрофон за прикрепяне към каската.

Издръжливост на батерията

Това е изключително важен фактор. По принцип батериите на качествените GPS за мотор са направени така, че да издържат осезаемо по-дълго от други навигации.

Трябва да проверим колко време може да работи даден апарат за проследяване между две зареждания. Понякога се налага да караме часове наред и е много неприятно, ако устройството ни предаде в най-неподходящия момент.

При мотоциклетните навигации често е налице и опцията за изваждане на батерията, за да се подмени с нова батерия, щом след няколко години започне да се разрежда и да губи предишната си издръжливост. 

Желателно е да си изградим навик, че щом в рамките на някакъв маршрут нямаме нужда от апарата, просто го изключваме, за да запазим заряда по-дълго време.

GPS за мотоциклет или приложение за смартфон - кое да изберем?

Сигурни сме, че докато говорим какъв GPS за мотоциклет да си намерим, мнозина от вас са се запитали следното: “Добре, а не мога ли да използвам навигацията на телефона си?” 

Единственото предимство на това да използвате приложение на смартфона, вместо отделно устройство, е, че ще си спестите разходите за закупуването на специален GPS. Но и това е спорна икономия, тъй като ще съкратите живота на телефона си неимоверно.

Оставяйки настрана бюджетните съображения обаче, използването на телефон при пътуване с мотор не е много целесъобразно. 

Да започнем с това, че екранът на специалното устройство за проследяване е значително по-голям от този на мобилния апарат. Поставяйки смартфон пред нас, трябва да се взираме повече, а така и по-дълго държим поглед встрани от пътя - ясно е, че това е изключително рисковано.

Освен това един GPS, специално изработен за мотор, е значително по-здрав в сравнение със средностатистическия телефон. 

Заключение

Използването на GPS за мотоциклет може да изглежда просто като поредната екстра на съвременната епоха, но не е съвсем така. 

Навигацията се оказва истинска необходимост в някои ситуации, особено когато пътешествието ни отвежда на непознати досега места. Тогава наличието на подобно устройство може да ни спести време и сериозни неприятности.

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар