30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Мотоциклетни гуми - история и иновации

OT LINSON MOTO

Мотоциклетните гуми осигуряват контакта между повърхността, по която се движи мотора ви и благодарение на тях имате контрол над движението.

С всяка следваща година мотоциклетните гуми стават все по-иновативни, без да се променя основната им концепция.

Мотоциклетни гуми - история и иновации

Източник на изображението: Freepik

Произход, история и иновации на мотоциклетните гуми

Мотоциклетните гуми имат богата история, която ще проследим съвсем накратко.

Гумите в миналото

През 1887 година Джон Дънлоп създава първата пневматична гума, а през1890 година заедно с Уилям ДюКрос създават Dunlop Rubber Company и започват производството на автомобилни гуми.

След Втората световна война, поради намаленото наличие на естествен каучук се ускорява разработването на синтетичния каучук, който играе решаваща роля за бъдещето.

А през през 1980 година от Michelin  представят своите радиални мотоциклетни гуми. Те са под ъгъл от 90 градуса спрямо посоката на движение и предлагат много добра стабилност, по-дълго износване и добро управление.

Гумите в наши дни

Днес производство на гуми отговаря на широк спектър от нужди, като състезания, офроуд и различните метеорологични условия.

Материалите, които се използват за направата им значително намаляват износването на гумите, подобряват горивната ефективност и сцеплението.

Внедряването на различни технологии като сензори за налягането и температурата на въздуха, което позволява на гумите да имат връзка с електронната система на мотоциклета. Така производителността и безопасността са оптимизирани.

Най-голямата иновация в наши дни обаче е включването на силициев диоксид в смесите на мотоциклетните гуми.

С това се подобрява работата на гумите по следните начини:

  • Подобрява се сцеплението с мократа настилка: Новите каучукови смеси, които се използват за производството на мото гуми взаимодействат по-ефективно с водата, като намаля водния филм между гумите и пътя. Така се намалява и спирачния път и се подобрява управлението при дъждовно време.
  • По-дълъг живот на протектора: Гумите със силициеви смеси се износват в пъти по-бавно от гумите произведени от карбон. Силициевия въглерод намаля топлината на молекулярно ниво в гумата по време на употреба.
  • Подобрява производителността при различни температури: Силициевите съединения помагат за гъвкавостта на гумите при ниски температури
Мотоциклетни гуми - история и иновации

Източник на изображението: Freepik

Основни видове гуми за мотоциклет

Както при колите, така и при мотоциклетите има разнообразни видове. Всички са подходящи за различни условия, така че е добре да обърнете особено внимание при избора им.

Спортни гуми

Тези гуми са създадени с цел да осигурят максимално сцепление и управляемост при изключително високи скорости. Те са може би най-добрия избор при динамично шофиране и задължителен избор при тези от вас, които смятат да карат по писти.

Характерно за тези гуми е агресивния протектор и специфичните грайфери, но и слабата им устойчивост на изосване. Те са проектирани, за да извлечете максимума от тях, а не за да спестите средства от нов комплект.

Мотоциклетни гуми - история и иновации

Източник на изображението: Freepik

Круизър

Тези гуми са пригодени за тежките мотори. Благодарение на специфичния си дизайн, всяко пътуване с тях е максимално комфортно, без значение от стила на каране.

Те са идеални за тези от вас, които търсят по-голяма стабилност и сигурност по време на път.

ADV/Dual Sport

Този вид гуми са предназначени за мотори Dual Sport и позволяват карането по асфалт и извън традиционните пътища. Идеални са тези от вас, които шофират в града и извън него - предимно офроуд. Благодарение на техните грайфери сцеплението върху всякакъв тип терен е изключително добро.

Мотокрос

Тези гуми са предназначени за офроуд терени и писти. Дизайна им е агресивен за да осигурят добро сцепление навсякъде и са изключително леки, правейки мотора по-лесен за управление.

Ако обичате да правите зрелищни каскади или да преодолявате екстремни условия без проблем, мотокрос гумите са точно това от което се нуждаете.

Туринг

Туринг гумите са предназначени за тези от вас, които обичат да пътуват често и на дълги разстояния. Те осигуряват комфорт и стабилност по време на път, а материала от който са направени е много по-издръжлив.

Туринг гумите са с дълъг живот и ще може да карате с тях много по-дълго време от всички останали.

Други видове гуми

Освен основните видове гуми има и други, като едни от тях са ендуро гумите.

Ендуро гумите са комбинация между мотокрос и туринг гумите. Това ги прави идеален избор за онези от вас, които обичат да карат на дълъг път но извън асфалтовите пътища.

Мотоциклетни гуми - история и иновации

Източник на изображението: Freepik

Обяснение за маркировките на гумите

Кодът или маркировката на дадена мотоциклетна гума (според марката) е от изключително значение. За да изберете правилните гуми за вашия мотоциклет е добре да проучите най-напред списъка с всички кодове, тъй като те са важни за гладкото шофиране което търсите.

Маркировката, която е на мотоциклетните гуми ви позволява да научите всичко за нея, като има два вида цифрови показания на гумите - инчова и метрична скала.

Цялата информация на производителя за вашата гума, ще намерите на нейната странична стена.

Там ще намерите информация за:

  • ширина на гумата;
  • височината в проценти на страничната стена;
  • диаметър на колелото;
  • максималната товаропоносимост на самата гума;
  • максималната скорост която гумата може да понесе и други.

Критерии за избор на подходящ модел

Преди да направите своя избор на моторна гума е добре сте наясно, че тя трябва да бъде избрана според няколко основни фактора.

Основните фактори, по които трябва да се водите са:

  • условията на шофиране;
  • техниката на каране;
  • настилката, по която ще се движите;
  • личните ви приоритети;
  • модел и марка;
  • бюджет.

Кога и как се сменят?

Много е важно редовно да следите състоянието на вашите мото гуми, поне веднъж месечно. Най-лесният начин да разберете че те са износени са видимата промяна в нейните свойства.

Признаци за износени гуми:

  • Напукване;
  • Разкъсване;
  • Обезцветяване;
  • Втвърдяване на материала;
  • Мехури и изпъкналости по стената на гумата.
Мотоциклетни гуми - история и иновации

Източник на изображението: Freepik

Другият вариант да разберете състоянието на вашите гуми е лентата за износване на гумата.

Всички мотоциклетни гуми са оборудвани с протектор, който притежава лента за износване. Тази лента е изработена от твърд каучук и нейната дълбочина показва лимита на износване за безопасно каране на мотоциклета.

Предните и задните гуми имат различни профили, затова е препоръчително да избягвате монтирането на гума на колело, за което не е предназначена. Винаги следете за признаци на износване и своевременно заменяйте мотоциклетните гумите с нови.

Не рискувайте да карате мотоциклета си с износени гуми, тъй като те не са подходящи за употреба и представляват потенциален риск за вашата безопасност.

При смяната на мото гумите трябва да знаете следното:

  • Всеки вид моторни гуми имат посока на самата шарка, която се намира на борда им, като е отбелязана и със стрелка. Винаги следете посоката на протектора при монтирането й, като е добре да избягвате да сменяте гуми с по-нисък скоростен индекс.
  • Предните и задните гуми на мотоциклета са с различни профили, затова се препоръчва да се монтира гума на колело, което е точно за нея.

Смяната на мото гумите изисква прецизност, балансиране на колелата и специално оборудване. Препоръчително е да се доверите на специализирани за случая сервизи за смяната им, вместо да правите експерименти.

Мотоциклетни гуми - история и иновации

Източник на изображението: Freepik

Заключение

Мотоциклетните гуми са много повече отколкото може да си представите. Те не само са връзката между земята и вашият мотоциклет, но също така са и причината да имате още един незабравим изпълнен с положителни емоции ден.

Винаги избирайте разумно и се грижете добре за своите мото гуми. Не пестете точно от тях, тъй като добрите гуми обещават висококачествено и безопасно изживяване и то за дълъг период от време.

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар