30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Рокерите - култура завладяваща все повече хора

OT LINSON MOTO

Рокерската субкултура поставя своето начало през 50-те години на миналия век в Обединеното кралство, а наименованието “рокер” произхожда от част на двигателя - rocker arm намираща се в четиритактовите двигатели.

Един от основните фактори за бурното развитие на рокерското движение е края на ВСВ (Втората световна война) и следвоенното разделение във Великобритания.

Това е период, в който се повишава общия просперитет не само на средната, но и на работническата класа.

Това е и период, през който се откриват нови възможности и все повече млади хора могат да се възползват от различни финансови инструменти като кредитиране на покупка на движимо и недвижимо имущество.

Друг фактор, влиянието на който не бива да се пренебрегва е американската популярна музика, която завладява младежите по цял свет. 

И накрая, но не и на последно място, този период се счита за върха на мотоциклетното инженерство във Великобритания.

Рокерите - култура завладяваща все повече хора

Източник на изображението: Freepik.com

Рокери срещу модове - кратка история

Тези две субкултури се развиват по едно и също време, като единственото общо между тях е придвижването с мотоциклет и непоносимостта им едни към други. 

Рокерската общност определя модовете като сноби и женчовци, а модовете пък им се присмивали заради тяхната старомодност и хигиена.

Напрежението между двете субкултури често се случва да ескалира и схватките им по улиците често е било обект на британските печатни издания.

За щастие битката между рокери и модове е в миналото, но разликата между тях и стиловете им е една от проявите на съвременния еклектизъм.

Кога рокерската субкултура се слива с рокендрола?

Рокендрола е създаден в Кливланд през началото на 50 - те години на миналия век чрез водещият на радиопредавания и диджей Алан Фрийд и поредица от интересни личности и събития.

Но термина “рокенрол” започва да се използва още през 20 те години на миналия век, като текст на блус песен означаващ сексуален акт. Той е смесица от различни музикални жанрове като блус, кънтри, ритъм-енд-блус и др.

Рокерите и рокендрола се сливат през 50-те години на миналия век, когато настават социални и културни промени и младите хора започват да се идентифицират с новия музикален стил.

Този период е свързан със завръщането на ветераните от войната, които пренасят нови идеи и влияния в западната култура. Рокерската субкултура приема рокендрола като музикален стил, който изразява техните ценности и убеждения.

Заедно те представляват израз на протест срещу традиционните ценности и норми, обединявайки ги в борбата за свобода.

Рокерите - култура завладяваща все повече хора

Източник на изображението: Freepik.com

Популярни лица, станали символ на рокерите по света

Музиката и рокерската субкултура са тясно свързани още от самото начало. Що се отнася до популярните личности станали популярни по света като символ на рокерското движение, то е доста трудно да се изброят всички, но няма как да не споменем някой от най-легендарните имена.

Сред тях са Бъди Холи, Елвис Пресли и Групата The Beach Boys, която през 1964 г. издава първата истинска песен за мотоциклети, „Little Honda“. Почти всеки, който кара мотор, знае първия ред от втория стих на песента, която гласи: „Това не е голям мотоциклет, а само страхотен малък мотоциклет“.

Други видни изпълнители, които оставят белег в сърцето на рокерите са английската група Бийтълс, както и  Led Zeppelin, които и до днес са иконични.

Не бива да забравяме и Марлон Брандо, който не само е част от рокерското движение, но става негов символ в мига, в който се появява с кожено рокерско яке Perfecto във филма The Wild One (където играе лидер на банда). 

След този филм якето се превръща в неизменна част от рокерската субкултура и част от униформата на “лошите момчета” и до днес.

Разбира се, с течение на годините и промяната на културата, нещата около мотоциклетите и рокендрола се промениха. Дните, в които мотоциклетистите се възприемат като бандити са в миналото. 

Защо рокерската култура продължава да има силно влияние?

Рокерската субкултура продължава да има силно влияние, поради няколко ключови фактора.

На първо място тя оказва влияние върху музиката, модата, обществото и младежта, което я прави важна и вълнуваща за мнозина.

Тази субкултура и рок музиката винаги са били тясно свързани със силно изразяване на емоции и протест срещу социалните неравенства, политически справедливости и системни проблеми. 

Освен това те подчертават важността на свободата на израза и индивидуализма и привличат хората които се стремят към тях.

Рокерите - култура завладяваща все повече хора

Източник на изображението: Freepik.com

Рокерската култура оказва влияние и върху модата и стила, като непрестанно оформя и променя тенденциите в облеклата, прическите и цялостната визия. Тя е иновативна, уникална и въздействаща.

Освен това съществуват хиляди мото клубове, където само определени хора и само от тази субкултура могат да членуват. Те се различават по политически, сексиски, религиозен и тегнологически принцип, дори и по криминална или професионална принадлежност. 

Основни типове моторни клубове:

  • MC - те са строга организация, йерархия и етикет, които са задължителни за спазване от всичките членове;
  • MG - този тип са били гангстерски групи със изключително строга йерархия, занимаващи се с оръжия, порнография, проституция и наркотици;
  • RC - клубовете на ездачите на мотори и любовта им към пътуването. Там няма йерархия и се приемат членове от женския пол;
  • ОC - Този клуб няма претенции към нищо и не враждуват с никого, освен когато се обиди по някакъв начин клуба им. Понякога дори правилата им наподобяват тези на MC;
  • FMC WMC - Този тип мото клуб е дамски, тъй като в другите се приемат само мъже;
  • GMC - ЛГБТ клубове без ограничения за сексуалната ориентация;
  • CMC - в него може да членува всеки един любител на мото преживяванията;
Рокерите - култура завладяваща все повече хора

Източник на изображението: Freepik.com

Заключение

От 70-те години на миналия век до днес може би почти всяка една рок звезда, която е излязла на сцената е показала признателност към мотоциклетите. Те са нестихваща субкултура, която променя възгледите и начина на мислене на мнозина. 

Сега, докато шофираме по дългите пътища, чувайки звука на двутактовдвигател, който се придвижва зад нас, автоматично си пускаме някое рок парче. Поглеждайки назад на огледалото се наслаждаваме на гледката от мощната машина и емблематичната визия на една уникална и нестихваща субкултура.

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар