30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Топ 3 най-добри планински велосипеди

OT LINSON MOTO

Планинския свят е невероятен и е доста трудно да бъде обходен, но с правилно подбрания планински велосипед можете да поемете по всяка една планинска пътека и да се насладите на спиращи дъха гледки.

Какво представляват планинските велосипеди?

Този вид велосипеди са проектирани да бъдат използвани извън пътя, по неравни и стръмни терени като планински и горски пътеки.

Те са устроени да се справят със стръмни възходи, спускания, каменисти участъци и други предизвикателства в планинска среда.

Топ 3 най-добри планински велосипеди

Източник на изображението: Pexels.com

С какво се различават от останалите видове велосипеди?

За разлика от градските и шосейните велосипеди, които са предназначени да бъдат карани по асфалтирани пътища и алеи, планинските са специално проектирани, за да отговарят на изискванията и предизвикателствата за каране по неравности и каменисти пътеки.

За да могат да се справят без проблем с трудните терени, планинските колела разполагат с редица специфични характеристики, които ги отличават от всички останали видове велосипеди.

Основни характеристики и спецификации

Разликите между планинските и останалите видове велосипеди, както споменахме току-що се крият в техните основни характеристики.

Сред които:

  • Гуми: Гумите са основното нещо, което прави различни планинските велосипеди от всички други видове. Те са с дълбок грайфер, много по-здрави, издръжливи и стабилни и преминават без проблем през коренища, камъни и други неравни терени. 

Проектирани са така, че да бъдат устойчиви на пробиване, плюс това имат защита срещу спукване и издържат на много екстремни терени.

  • Скорости и дискови спирачки: Планинските велосипеди разполагат и с голям брой скорости, които помагат за баланса, комфорта и сигурността при карането. Оборудвани са и с дискови спирачки, които са мощни и високоефективни най-вече при мокри терени, като увеличават спирачната сила при високи скорости.
  • Окачване: Окачването на този вид планински велосипеди е два вида - твърдо и пълно окачване. Моделите с твърдо окачване имат само предно окачване, което обичайно е във вилката. Те са доста по-леки от колелата с пълно окачване и са перфектни за крос кънтри и състезания на къси писти.

Велосипедите с пълно окачване освен предно, имат и задно окачване. Това подобрява комфорта и управляемостта по екстремни терени, които изискват умения. Те са тежки и по-скъпи, но се представят отлично по неравни пътеки.

Топ 3 най-добри планински велосипеди

Източник на изображението: Pexels.com

Видове планински велосипеди

Съществуват най-различни видове планински велосипеди, които са проектирани да се справят с определени терени и задачи максимално добре.

Хардтейл/Hardtail

Те са известни със лекотата и издръжливостта си. Оборудвани са с предна вилка, която има амортисьорна система, което ги прави идеални за различни терени и стилове на каране. Задната част на рамката е стегната и не разполага с амортисьорна система.

Този вид е много подходящ за състезания и бързи трасета, тъй като има способността да предава по-добре силата на педалите към задното колело. 

Хардтейл велосипедите са гъвкави и маневрени , което ги прави изключително подвижни и лесни за управление на тесни терени и препятствия, тъй като задната част на рамката не се движи и не губи енергия при отскок. Изключително лесни са за поддръжка.

Фул Съспеншън/ Full Suspension

Фул съспеншън колелата са оборудвани с пълно окачване, предоставяйки пълен контрол и комфортно каране на велосипедиста. Те успешно абсорбират ударите от неравния терен. 

Колелата се движат свободно и се адаптират към всяка една неравност, като не прехвърлят прекалено много вибрации на карача.

Ходовата част на окачването е около 120 - 200 мм и са оборудвани с 29 - инчови или 27,5 - инчови капли, които осигуряват стабилност и лесно преодоляване на неравностите по пътя.

Топ 3 най-добри планински велосипеди

Източник на изображението: Pexels.com

Ол-Маунтин/All-Mountain

Тези велосипеди са комбинация между крос кънтри и ендуро и предлагат баланс между ефективност на каране и способност за справяне по технически пътища. 

Ол маунтин са с пълно окачване, леки са и са с голям набор предавки, но с голям ход на окачването - 130 -160 мм.

Гумите са доста по-дебели и са създадени за каране по технични и по-трудни терени, но все пак запазват максимална степен на лекота на движение дори и при изкачване.

Колелата на този вид велосипеди обикновено са с 27,5 или 29 - инчови капли.

Ендуро/Enduro

Ендуро велосипедите са състезателен формат и са близки до All-Mountain моделите. С предно и задно окачване, като техния ход на окачване е по-голям - 150-180 мм. Геометрията им е насочена предимно към спусканията.

Оборудвани са с 27,5 - инчови или 29 - инчови капли, които осигуряват по-добра стабилност и преодоляване на неравностите. Амортисьорите им са въздушни, но са тежки и имат възможност за различни настройки за оптимално спускане. Някой от тях имат варианти дори за промяна на геометрията в движение.

Топ 3 най-добри планински велосипеди

Източник на изображението: Pexels.com

Крос кънтри/Cross Country

Те са леки велосипеди с предно окачване и са идеални за бързо каране и състезания на дълги разстояния. Хода на окачването е до 100 - 120 мм и са снабдени с голям набор предавки и оборудвани с 29 - инчови капли.

Като геометрия и окомплектовка са направени за по-спортно или любителско каране по леки и средно тежки терени. С тях изкачването става с лекота.

Даунхил/Downhill

Даунхил моделите са с предно и задно окачване и са предназначени да бъдат само и единствено карани по стръмни и трудни надолнища. 

Те са с ограничен брой предавки, а окачването е с голям ход - 180 - 220 мм. Каплите са 27,5 - инчови и осигуряват добра маневреност и стабилност и преодоляване на неравностите.

Гумите на този вид велосипеди са дебели и с агресивна шарка, а спирачките им са мощни. Освен това геометрията им е оптимизирана единствено за спускане, което ги прави неудобни за всякакъв друг вид каране. Даунхил велосипедите са изключително здрави и издръжливи.

Топ 3 на най-добрите планински велосипеди

Има най-различни марки планински велосипеди, но ние сме подбрали 3 от тях, които се открояват от останалите както с цена - качество, така и с характеристики.

KTM

Австрийската компания KTM е една от най-популярните марки в Европа с дългогодишна история зад гърба си. Компанията стартира дейността си през 1954 година с производство на мотоциклети, а десет години по-късно се насочва към производството на качествени планински велосипеди.

През 2010 година KTM създаде системата Bionix e-Race и стана първата компания, която проектира и пусна на пазара първия планински електрически велосипед.

Моделите велосипеди, предлагани от KTM се отличават с високо качество, внимание към всеки детайл и с уникален дизайн. 

Всички модели велосипеди на КТМ са леки, пъргави, с качествени и красиви заварки и с изключително добре проектирани алуминиеви рамки. Предлагат стабилно каране и комфортно возене, което ги прави много подходящи за крос-кънтри.

Bianchi 

Bianchi е италианска марка велосипеди с богата история, основана през 1885 г. Марката е известна със своя знаков цвят "Celeste" (небесно синьо-зелено), което я прави лесно разпознаваема.

Планинските велосипеди на Bianchi са с карбонови рамки, а голяма част от моделите имат вградени технологии като Countervail, които намаляват вибрациите и повишават комфорта по време на каране.

Освен това разполагат с прецизни и отзивчиви системи за управление, които подобряват контрола и маневреността на велосипеда и имат специфична геометрия, предназначена за различни видове терени и условия.

Bianchi се радва на голямо признание в световен мащаб, тъй като предлага разнообразие от модели, подходящи за всеки стил и ниво на каране.

Trek 

Trek е американска марка велосипеди, основана през 1976 г., която днес е известна като една от водещите марки във велосипедната индустрия. 

Марката се отличава със своя фокус върху иновациите, високотехнологичните материали и вниманието към детайлите. 

Моделите на бранда са с леки алуминиеви или карбонови рамки и разполагат с амортисьори, и мощни хидравлични дискови спирачки за надеждно спиране без значение от терена.

Освен това предлагат възможност за избор между Full Suspension или Hardtail дизайн в зависимост от стила на каране.

Топ 3 най-добри планински велосипеди

Източник на изображението: Pexels.com

Заключение

Светът на планинските велосипеди е огромен и изобилства от най-различни модели, видове и характеристики. 

Затова трябва да помислите над това какъв тип каране предпочитате, за да изберете най-правилния за вас. Така ще успеете да се наслаждавате напълно на офроуд карането и приключенията по стръмните скалисти пътеки.

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар