30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Как се сменят спирачни дискове?

OT LINSON MOTO

Спирачната система на всички превозни средства, в това число и на двуколесните возила е изключително важен компонент, чиято задача е да гарантира безопасността на участниците в движението.

За да работи правилно тази система обаче, тя се нуждае от постоянна и навременна поддръжка, която включва смяна на течността за спирачки, проверка и смяна на накладките и спирачните дискове (когато това се налага).

brakes

В този материал ще обърнем малко по-голямо внимание на дисковете на „железните коне”, за да разберем как действат, кога и как се сменят спирачни дискове и най-вече можете ли да ги смените без чужда помощ или специализиран сервиз.

Как функционират спирачните дискове?

Когато яхнете мотора и поемете по пътя, в определен момент все ще ви се наложи да натиснете спирачките. В момента, в който това стане и вие натиснете спирачният лост, спирачната течност притиска буталата, разположени в челюстите, накладките, притискани от тяхното движение се доближават до спирачния диск, създавайки триене с него. Дискът от своя страна оказва въздействие върху скоростта и движението на колелата и осигурява безпроблемното и безопасно спиране на мотоциклета.

Кога е време да бъдат сменени спирачните дискове?

Дисковите спирачки на двуколесното возило, като всеки друг елемент са обект на износване. Тези важни елементи на спирачната система са изложени на големи натоварвания като триене и високи температури, а това оказва влияние върху ефективната им работа.

Обикновено, производителите в документацията на мотоциклета посочват смяната на спирачните дискове да бъде извършвана на всеки 30 - 35 000 км., но времето за смяна зависи и от стила на каране, и от терена, по който най-често яздите мотора си. Ако шофирането ви е по по-агресивно, тази смяна може да се наложи да бъде извършена и по-рано.

Как да разберете, че дисковете на мотора са за смяна?

Проверете дебелината на дисковете

Ако когато натискате спирачният лост усещате, че ви се налага да влагате повече усилия, а спирачният път става все по-дълъг, това означава, че е време да извършите проверка на дебелината на спирачните дискове. Всеки диск има минимална дебелина, посочена от производителя и след достигане на този лимит, дискът задължително трябва да бъде сменен (дори и да не сте изминали 30 - 35 000 км.)

Проверката на дебелината на дисковете можете да извършите с различни инструменти като шублер или микрометър, но нашият съвет е да използвате микрометър, тъй като този инструмент е по-прецизен и ще ви даде наистина напълно реални резултати.

Ако слоят на дисковете е прекалено изтънял, не виждате маркировката по него или е достигнал тавана от 0,5 мм. това е ясна индикация, че трябва да извършите смяна на спирачните дискове.

Проверете за деформации на дисковете

Превишаването на лимита на дебелината не е единствената причина, поради която се налага смяната на спирачните дискове.

Когато натискате силно спирачката, задържането на буталата на спирачните челюсти често генерира високи температури, а постоянният контакт на накладките със спирачните дискове може да причини много бързото им износване. (Разликите между външния пръстен и вътрешния носач на спирачния диск предизвикват неравномерно температурно разширение, което може да доведе до изкривяване на диска).

Проверката за деформация на дисковете можете да извършите като огледате внимателно диска за наличие на драскотини, пукнатини, хлътвания или неравномерно износване. Забележите ли нещо подобно, това също означава, че е дошло време за смяна на спирачните дискове.

Как се сменят спирачни дискове?

Тъй като сме сигурни, че въпросите, които се въртят в главата ви са не само как се сменят спирачни дискове, но и дали можете да ги смените сами, веднага ще ви кажем, че това е напълно възможно. Но нашият съвет е, ако не сте много наясно с устройството на мотора и не сте напълно убедени в монтьорските си възможности да не си правите експерименти, а да се обърнете към оторизиран сервиз.

Ако все пак решите да се пробвате в смяната на спирачните дискове, ето как можете да извършите смяната в домашни условия.

brakes

Необходими елементи и инструменти

Най-важното разбира се е да си осигурите спирачните дискове, които да отговарят на нуждите на вашия модел и марка мотор. За целта просто трябва да се консултирате с някой сервиз или да попитате в магазина, от който ще закупите дисковете.

Следващото нещо е да откриете удобно и достатъчно просторно място във вашия гараж или домашна работилница, на което да извършите смяната на дисковете.

Последното, но не и по важност са инструментите, с които ще работите. Добрата новина тук е, че нужните ви инструменти не са нито много на брой, нито специализирани. Ще ви трябват:

      шестограмни ключове (за да отвиете болтовете на дисковете)

      Т - гаечни ключове

      динамометричен ключ за затягане

Основни стъпки при смяна на спирачни дискове на мотоциклет

Важно е да подчертаем и то дебело, че стъпките, които ще ви покажем са общи и имат за цел да допълнят информацията, с която разполагате. Преди да започнете смяната на дисковете е силно препоръчително да се запознаете детайлно с ръководството на вашата марка и модел мотоциклет.

1.     Повдигнете мотора в удобна за работа позиция и се уверете, че е закрепен стабилно

Можете да използвате крик, отгоре на който да сложите парче дърво, за да предотвратите евентуални наранявания по мотора. Ако ще сменяте предния спирачен диск, тогава е добре, след като повдигнете мотора да застопорите стабилно задното колело, за да можете спокойно да работите.

2.     Свалете спирачните апарати

След като си осигурите достатъчно пространство за удобна работа, следващата стъпка е да премахнете спирачните апарати. Те обикновено се държат от два болта, които просто трябва да отвиете внимателно. За да ги отстраните можете да използвате шестограмен ключ с 8, 10 или 12 мм. в зависимост от модела и марката на вашия мотоциклет.

3.     Свалете предното колело

За да отстраните колелото, преди това трябва да махнете предния мост и затягащите болтове под вилицата. След като оста се освободи, ще можете лесно да махнете колелото. Само не забравяйте в какъв ред сте свалили елементите, тъй като трябва да ги поставите в същия ред след смяната на спирачните дискове.

4.     Подгответе спирачния диск за смяна

Доста често болтовете на спирачните дискове са трудни за развиване, но можете да си помогнете, като използвате топлинен пистолет за загряване. Имате ли такъв под ръка, можете лесно да нагреете болтовете до необходимата температура, при която после лесно да ги развиете, без да се страхувате, че ще ги нараните. Ако нямате такъв пистолет или не искате да го използвате, че трябва да положите малко повече усилия, за да отстраните дисковете.

5.     Отстранете стария диск от колелото

За да отстраните по-лесно и безпроблемно стария диск, поставете колелото под ъгъл (за да ви е по-лесно да работите) и махнете болтовете.

6.     Подгответе джантата за монтажа на новия диск

Преди да започнете монтажа на новия диск, вземете едно чисто парцалче и внимателно почистете всички контактни повърхности между джантата и диска. Не трябва да има никаква мръсотия по джантата.

7.     Обезмаслете новия диск

Обезмасляването е нещо, което не бива да забравяте да извършите преди всяка смяна на спирачни дискове. Защо? Когато производителите подготвят дисковете за продажба, те ги защитават със защитен филм, който да ги предпази при доставката.

Ако извадите дисковете от кутията и ги монтирате без да ги обезмаслите, това ще попречи на накладките да захващат дисковете толкова ефективно, колкото е необходимо за правилното и бързо спиране на мотора.

Затова, преди да монтирате новите дискове ги обезмаслете добре и едва тогава ги монтирайте.

8.     Поставете новите дискове

Монтирайте новия диск, като внимавате в посоките на задвижването. Използвайте динамометричен ключ, за да приложите правилно напрежение на болта. Уверете се, че сте монтирали диска правилно и че повърхността е чиста.

9.     Подгответе колелото за монтаж

Преди да монтирате отново колелото на мотора, можете да използвате възможността и да проверите какво е състоянието на лагерите на колелата, дали се въртят гладко и ако се налага да сложите малко грес.

10.                        Монтирайте отново колелото на мотора

При монтажа на колелото внимавайте в какъв ред монтирате всички елементи. Използвайте динамометричен ключ, за да настроите въртящия момент на затягане, за да получите правилно обтягане на болта на оста. Не забравяйте и че е силно препоръчително заедно със смяната на спирачните дискове да смените и накладките!

11.                        Тествайте

Преди да излезете отново на пътя, направете бърз тест как сте се справили със задачката. Погледнете дали в резервоара на спирачната течност има достатъчно място, за да се повиши нивото на течността. Защо? Новите спирачни дискове и новите накладки избутват течността нагоре в системата и трябва да се уверите, че когато натиснете спирачката, спирачната течност няма да надвиши маркировката „Мах”.

Задействайте и спирачката, за да видите дали накладките се притискат плътно до диска. Проверете и точката на налягане на спирачката и дали колелото се върти свободно, когато освободите спирачката. Едва тогава яхнете мотора и направете една обиколка на квартала, като пак тествате спирачките, за да видите как се държи новия диск по време на движение.

По същия начин действайте и със смяната на задните спирачни дискове (Застопорявате стабилно мотора, сваляте елементите, които ви пречат да достигнете до колелото, сваляте колелото, демонтирате стария и монтирате новия спирачен диск. На края монтирате всички елементи и тествате).

brakes

Надяваме се стана ясно как се сменят спирачни дискове на мотоциклет и ако се чувствате достатъчно подготвени, можете да се справите и сами. Само не забравяйте да следвате стъпките, да се консултирате с ръководството на вашия модел и марка мотоциклет и да монтирате елементите по реда, по който сте ги демонтирали.

Преди да започнете смяната на дисковете обърнете внимание с какви дискове е оборудван вашият модел мотор, тъй като е напълно възможно да е или с двойни дискови спирачки (което налага да смените и предните, и задните дискове едновременно) или с дисков преден и заден барабанен спирачен диск.

И накрая, отново искаме да напомним, че е по-добре, ако сменяте дисковете и накладките за пръв път да потърсите специализиран сервиз, за да сте спокойни, че елементите на спирачната система на мотора ви ще бъдат сменени правилно и напълно професионално.

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар