30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Кога веригата на мотора трябва да се смени?

OT LINSON MOTO

И вашият мотор, както и всички останали мотоциклети, които срещате по пътя имат верижна система на задвижване. Тази система се състои от верига, корона, пиньони и други елементи. Всички те са механични части, които са износващ се елемент и трябва да се поддържат през целия живот на мотора.


Кога веригата на мотора трябва да се смени?

Фактори, които оказват влияние върху живота на мотоциклетната верига

Истината е, че тези фактори могат да бъдат доста - от поддръжката и типа верига, до стила на езда. 


Поддръжка

И сами разбирате, че ако не поддържате веригата правилно, това ще доведе до влошаване на състоянието ѝ много по-бързо. 


За да не се наложи да я смените по-рано от очакваното:


  • Редовно правете проверки на обтягането. Можете да го сторите, ако поставите мотора на стойка и завъртите с ръка колелото.

  • Почиствайте веригата добре. Правете го на интервал от няколко седмици, за да предотвратите натрупването на прах и мръсотия. Използвайте специализирани продукти и след като приключите не забравяйте да подсушите внимателно.

  • Смазвайте я редовно. Неписано правило е смазването да се извършва на всеки 700 и 1000 изминати километра или всеки път, в който карате в дъжд и кал.


Тип мотоциклетна верига

Ако моторът ви е оборудван със стандартна верига, може да ви се наложи да я смените по-рано отколкото, ако веригата е от затворен тип. 

Казваме го, не за да ви плашим, а защото дизайнът на стандартните вериги позволява на мръсотията и влагата да навлязат между металните връзки, а това често води до появата на корозия. 

Ако веригата е от затворен тип, то нейният дизайн ограничава проникването на мръсотия, което на практика означава, че с подходящата поддръжка верига може да издържи много по-дълго време.


Стил на езда

Ако предпочитате да карате офроуд, често преминавате през кални участъци и локви  или се състезател, най-вероятно ще ви се наложи да смените веригата по-рано от предвиденото, тъй като при този стил на езда поддръжката ѝ е доста трудна.

Как да разберете, че веригата на мотоциклета трябва да се смени?

Според експерти и производители веригата на мотора подлежи на смяна след изминати 25 - 30 000 до 50 000 км. Но както преди малко отбелязахме, има различни фактори, които оказват влияние върху тази толкова важна механична част, а това често  налага по-ранната ѝ смяна.

Признаци, които показват, че мотоциклетната верига е за смянаПоявила се е ръжда

Ако сте карали мотора дълго време, без да смазвате веригата редовно, можете да бъдете сигурни, че ръждата ще се появи по нея за отрицателно време. 

А когато тя се появи и засегне не само елементи от веригата, но се разпространи и по зъбните колела, щифтовете и роклите, това означава, че имате проблем и се налага бързичко да смените не само веригата, но и целия задвижващ комплект.


Долавяте странни шумове и звуци

Ако веригата е наред, когато карате мотоциклета ще долавяте тих, “гладък” шум. Ако обаче започнете да чувате тракащ звук или скърцане, това е знак, че тя се нуждае от вашето внимание. 

В този случай първо можете да опитате да оправите нещата като я почистите и смажете добре, но ако това не помогне се налага да я смените.


Провиснала верига

С течение на времето леко се “разтяга” и това е съвсем нормално. Обикновено това не е проблем и трябва само да я коригирате, за да продължите да карате. Проблем обаче става, ако установите, че вече не можете да регулирате веригата с правилното напрежение. Тогава трябва да помислите за смяна.


Кога веригата на мотора трябва да се смени?

Колко опасна може да бъде износената верига на мотора?

За съжаление, голяма част от мотористите смятат, че щом могат да продължат да карат с ръждясала, несмазана или провиснала верига, то този елемент не е толкова опасен.

Износената верига обаче може да бъде изключително опасна, затова най-искрено ви съветваме да не си правите експерименти.


Какво може да се случи, ако не смените веригата и продължите да карате мотора?

Най-добрият сценарий е тя да се счупи и мотора ви да остане без мощност. В този случай ще се разминете само с викането на пътна помощ и с разходи по смяна на веригата.

Възможно е обаче да се скъса, докато карате с висока скорост по магистралата и да се заплете в задното колело. Няма защо да ви казваме, какво може да последва от това.

Често се случва и да се скъса и да се заплете около краката на моториста. В този случай не само ще изгубите управлението на мотора, но веригата може да нарани стъпалата или глезените ви. 

Не са малко и случаите, при които мотоциклетната верига се къса и изхвърча, като създава опасност на останалите шофьори или ездачи.


Кога веригата на мотора трябва да се смени?

Можете ли сами да смените веригата?

Ако не сте извършвали подобна смяна, по-добре оставете това на професионалистите. Казваме ви това, защото когато се сменя верига, заедно с нея е добре да се сменят и всички останали елементи от задвижващата система (пиньони, зъбно колело и други), а това изисква немалко познания. 

Затова е по-добре вие да се грижите за добрата поддръжка на веригата, а когато се налага нейната смяна да потърсите опитни механици.

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар