30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Маслен филтър - наръчник за избор

OT LINSON MOTO

Маслен филтър - наръчник за избор

Притежателите на мотоциклет ще се съгласят, че всички елементи на мотоциклета трябва да работят в синхрон, за да той работи, както трябва. Масленият филтър  е важен елемент от системата на мотоциклета. За да работи правилно двигателят, то всички негови триещи се части трябва да са добре смазани – основните лагери и лагерите на свързващия прът на коляновия вал, буталните пръстени в цилиндрите.

Когато едно масло е добре пречистено, то експлоатационния живот на двигателя и елементите му съответно се удължава. Така че оптималната работа на двигателя  зависи от системата за смазване на двигателя, която изпраща масло до всички части.

Когато двигателят работи  смазаните части в него имат контакт помежду си. Когато частите се трият помежду си  в резултат се получава постепенно износване на елементите. Процесът на износване води до попадане на микроскопични метални частици в маслото.

 Маслен филтър - наръчник за избор


Така последствие след време маслото от лубриканта се превръща в абразив, под въздействието на който частите на двигателя се износват по-бързо. За да се избегне този негативен ефект  върху частите на двигателя, към системата за смазване на двигателя се добавя маслен филтър.

 Маслен филтър - наръчник за избор


От качеството на маслото зависи продължителността на живота на  мотоциклетния двигател  и неговата оптимална функция. Когато извършваме редовна смяна на маслото и избираме масла от доверени марки, по този начин гарантираме по-малко повреди на мотоциклетния двигател до момента, когато ще се нуждае от основен ремонт.

Маслен филтър - наръчник за избор

 

Важно е маслото да съответства на определените изисквания на производителя на вашия мотоциклет, както и да се осъществява редовна поддръжка на задвижващата система на мотоциклета, която включва редовна смяна на горивото и смазочните материали. Въпреки че е дребен елемент от системата на мотоциклета, ролята на масления филтър е важна за правилната работа на двигателя.

Масления филтър е подложен на постоянни температурни промени, които са резултат от работната дейност на двигателя, както и под въздействието нa химически вещества, които са се получили в резултат от горещите температури на маслото. Поддръжката на масления филтър е важна част от цялостната експлоатация на даден мотоциклет, за да бъде той в изрядно техническо състояние.

Затова и е важно да обръщаме редовно внимание на състоянието на масления филтър и да го сменяме навреме когато е повреден.

 Маслен филтър - наръчник за избор


Какво представлява масления филтър и защо е важна неговата правилна поддръжка и смяна?

Масленият филтър води началото си от 1923 г. и първоначално е бил част от маслените помпи, а след време започва да се използва за пречистване на двигателното масло. Неговата роля е да пречиства маслото от механични примеси, от въглеродни частици, както  и други замърсители чрез хартиен филтриращ елемент, през който преминава маслото . С помощта на масления филтър се пречистват метални частици, прах, сажди от двигателя, които се образуват в процеса на работата му.

Благодарение на масления филтър се създава маслен слой, който осигурява защита за влизащите в контакт повърхности на компонентите на двигателя и намалява тяхното износване.Той също така намалява нивото на шума, идващ от двигателя.

Друга важна функция на масления филтър е да премахва топлината, която се излъчва от триещите се един в друг компоненти на двигателя.

Основните елементи на масления филтър са филтърен пълнеж, централна метална тръба, клапан за задържане на маслото и предпазен клапан. По своето устройство масленият филтър се състои от жилище (метален цилиндър със запечатан капак и отвори за подаване на масло), филтриращ елемент, байпасен клапан, изпускателен клапан.

Хартията, от която се състои филтърния елемент на масления филтър, има висока устойчивост на химическо и термално въздействие. Благодарение на нейното качество и функция се постига ефективна филтрация на масла с различен вискозитет.

 Маслен филтър - наръчник за избор


Маслените филтри се делят на различни видове:

      механични маслени филтри

      разглобяеми

      неразглобяеми филтри (затворен тип филтри)

      гравитационни маслени филтри

      пълнопоточни

      частичнопоточни

Съвременните видове корпусни маслени филтри  са създадени така, че да улавят 95% от частиците, които са с размери 25-45 микрометра. Друга функция на масления филтър е да задържа нивото на маслото в линията на двигателя след  като двигателят е спрял да работи.

Това осигурява по-голяма безопасност при  включването на двигателя, защото в началото на пускането му има останало количество смазка в триещите се части. Производителите на маслени филтри прибавят и допълнителен груб филтър към устройството им с цел увеличаване на живота на маслените филтри. Този допълнителен филтър действа също като магнит и ролята му е да задържа метален прах , който се образува в резултат от износването на двигателя.

 Маслен филтър - наръчник за избор


Ако мотоциклетът ви е със стар двигател, който повече от веднъж е бил ремонтиран с части от нисък клас, то подобен тип допълнителен филтър би бил добър вариант. Ако например двигателят на мотоциклета ни е нов и сте поставили висококачествено двигателно масло, то темпът на механично износване на частите на двигателя значително ще се намали и ще се обезсмисли наличието филтър от подобен тип.

Хубаво е смяната на масления филтър да се направи заедно със смяната на маслото. Всеки вид маслен филтър и двигателно масло имат определен пробег, след който е добре да се сменят. При маслото пробегът е 12 000 км.

Маслените филтри от висококачествени марки са със среден пробег между 14 000 и 25 000 км. Препоръчва се смяната на маслените филтри да става средно на всеки  7000 до 10 000 км. Винаги следвайте препоръките на оригиналния производител при експлоатация и смяна на мотоциклетни маслени филтри.

Маслен филтър - наръчник за избор

 

Препоръчва се да не правите компромис с качеството на маслото и масления филтър.  Тоест, ако си вземете двигателно масло с добро качество, няма да е добра идея да сложите маслен филтър от нисък клас на мотоциклета. Закупуването на висококачествени консумативи за мотоциклета гарантира по-малко повреди за вашия двигател.

Без значение какъв тип маслен филтър търсите за своя мотоциклет, препоръчително е да изберете такъв с оригинален произход от водеща марка. Оригиналният маслен филтър е винаги по-разумен избор пред неоригиналния. Има няколко критерия, на които да обърнете внимание, ако търсите висококачествен филтър за мотоциклет.

Маслен филтър - наръчник за избор

 

Кои неща да вземем под внимание при избор маслен филтър?

Състояние на външния вид и качество на резбата

Качествените маслени филтри по външен вид се различават значително от некачествените. Проверете дали на корпуса и кутията на масления филтър има следи от дефектни нишки , дали боята е качествена, както и дали етикетите са поставени правилно.

Материал и размери на филтърния елемент

Състоянието на филтриращия елемент  е едно от нещата, по които можем да съдим дали даден маслен филтър е качествен или не. Техническа информация за това какви са размерите на филтърния елемент и от какъв материал е направен ще откриете в документацията към него от производителя или след като го разглобите. Понякога тези данни могат да се открият и при публикувани резултати от тестове на маслени филтри в интернет.

Маслен филтър - наръчник за избор

Както знаем, филтриращият елемент се разполага в корпуса на филтъра като е навит под формата на акордеон. Трябва да е поставен е така, че между гънките му има еднакво разстояние.

Разположението на филтриращия елемент и неговото качество има пряко отношение към качеството на самия маслен филтър. Друго важно условие при филтриращия елемент е височината му да бъде равна на височината на корпуса. Не трябва да бъде с малки размери спрямо големината на самия маслен филтър.

Друг важен детайл, на който да обърнете внимание, е дали има някакво отклонение и дали има притискане на крайни капачки върху корпуса на филтъра. Също така филтриращият елемент трябва да има и достатъчно лепило.

Маслен филтър - наръчник за избор

 

Качество на клапана във филтъра

Качеството на клапана на филтъра, както и неговото устройство, трябва да съответства на това на оригиналния маслен филтър.Той трябва да бъде изработен изцяло от надеждни материали

Развитие на корозия

Ако върху металните части на масления филтър забележите следи от корозия, то следва, че масленият филтър не е с високо качество.       Частите на оригиналните маслени филтри са обработени с антикорозионни съединения.

Защитен филм

Не всички маслени филтри на пазара са със защитни филтри. Защитният филм не е задължителен елемент за  един маслен филтър, но е добре, ако го има.

Корпус на филтъра

Ао пред вас стои оригинален маслен филтър, то клапаните и уплътненията на корпуса му трябва да са надеждни и да осигуряват отлична непромокаемост.

Уплътнителен пръстен

При избор на маслен филтър обърнете внимание и  на уплътнителния му пръстен. Той трябва да стои стабилно и да не може да се маха лесно. Ако може да се сваля от мястото му или директно пада, това значи, че масленият филтър не е оригинален.

Маслен филтър - наръчник за избор


Съвети при избор на маслен филтър за мотоциклет

По отношение на това коя марка за маслени филтри да изберете, важно е да знаете, че производителите се делят основно на два типа. Едните марки са специализирани основно върху създаването на маслени филтри за определени автомобилни марки, а другите са се насочили към производството на богата гама от разновидности маслени филтри за различни машини.

Вторият тип маслени филтри не са подходящи за крайния потребител, тъй като качеството им не отговаря на необходимото ниво.Така че се препоръчва да избирате производители на маслени филтри от първия тип.

Марките за оригинални маслени филтри винаги пишат на всяка опаковка корпоративна информация, която включва страна на произход и телефонен номер връзка с клиенти. Така че винаги търсете информация за производителите на маслени филтри.

Ако решите да поръчате маслен филтър онлайн, доверявайте се само на авторитетни онлайн магазини, които работят с доказали се марки.

Важно е да проверите доколко е ефективна филтрационната хартия в пречистването на маслото.Тя трябва да съответства на техническите характеристики на вашия модел мотоциклет.

При избор на маслен филтър винаги се базирайте на техническите особености на вашия модел мотоциклет. Дори и да изберете висококачествен маслен филтър за вашия мотоциклет, той е застрашен от бързо износване, ако се използва по неподходящ начин.

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар