30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Как да сменим охлаждащата течност на мотоциклета?

OT LINSON MOTO

Както при автомобилите, така и при мотоциклетите близо 60% от мощността се губи от генерираната от двигателя топлина.

За да се справят с този проблем, съвременните мотоциклетни двигатели (и автомобилните, разбира се) са оборудвани с охладителна система. 

В тази система циркулира охладителна течност, една от основните задачи на която е да премества топлината от двигателя и да я разсейва.

Как да сменим охлаждащата течност на мотоциклета?

Източник на изображение: unsplash.com

Какво представлява охлаждащата течност на мотоциклета?

Охлаждащата течност за мотоциклет е специално разработена, за да предпазва двигателя, предотвратявайки неговото прегряване.

Тя циркулира през системата за охлаждане на двуколесното превозно средство, отнема и “премества” топлината от двигателя към радиатора, от където я разсейва извън мотоциклета.

От какво е съставена тази течност?

На пазара можете да откриете различни видове охладителни течности, предназначени за двигателя на мотоциклет, но най-често използваните са етиленгликолни и пропиленгликолни разтвори. 

Тези течности имат антифризни свойства и помагат за поддържането на оптимална температура на двигателя на мотоциклета.

Обикновено течностите за охлаждане се предлагат предварително смесени и готови за употреба, но има и такива, които изискват разреждане с дестилирана вода (50:50 антифриз - вода).

При избора на охлаждаща течност е много важно да се придържате стриктно към препоръките на производителя на мотоциклета и да използвате течност, която е препоръчана от него и отговаря напълно на спецификациите и изискванията на вашата марка и модел мотоциклет.

И още нещо много важно. В никакъв случай не бива да смесвате различни видове охлаждащи течности, освен ако производителят на вашата марка и модел двуколесно превозно средство не е препоръчал друго.

Какви са предимствата при употребата на охлаждащата течност?

Охлаждащата течност, която и вие използвате във вашия мотоциклет има редица предимства.

Поддържа оптимална температура на двигателя

Течността или антифриза абсорбира излишната топлина от двигателя и я разсейва, като така поддържа ДВГ в оптимална работна температура. 

Това помага за предотвратяването на прегряване и забавя износването на металните компоненти на двигателя.

Предпазва от замръзване и предпазва от корозия

Тази течност не само предпазва двигателя от прегряване, но и от замръзване при ниски външни температури. 

Освен това осигурява на механичните му метални елементи ефективна корозионна защита.

Подобрява ефективността на охлаждане

Охлаждащите течности имат по-висока топлопроводимост в сравнение с водата, което им позволява по-ефективно и плавно да пренасят генерираната от ДВГ топлина. 

 А това помага за по-бързото и ефективно охлаждане на двигателя.

Подпомага плавната работа на двигателя

Ако поддържате нивото на антифриз и не пропускате да доливате и сменяте, когато това се налага, той помага на двигателя да работи плавно и ефективно.

По-дълъг живот на системата за охлаждане

Охлаждащата течност предоставя по-дълъг живот на системата за охлаждане в сравнение с водата, като предотвратява образуването на отлагания и корозия вътре в системата.

Намалява шума и вибрациите

Антифризът помага и за намаляване на шума и вибрациите на мотора, което го прави много по-удобен и комфортен, особено когато тръгнете на дълъг път.

Намалява разхода на гориво

В някой случаи охлаждащата течност може да помогне за подобряване разхода на гориво.

Ето защо е важно е да поддържате течността за охлаждане на мотоциклета си като доливате, когато се налага и я сменяте, ако забележите, че качеството ѝ е понижено.

Как да сменим охлаждащата течност на мотоциклета?

Източник на изображение: unsplash.com

Кога трябва да смените охлаждащата течност на мотоциклета си?

Препоръчително е да извършвате смяна на охлаждащата течност (антифриза) на мотоциклета си според указанията на производителя на вашата марка и модел двуколесно превозно средство.

Но стандартно общата препоръка е охлаждащата система на мотоциклета да се източва и промива на всеки 24 месеца (две години) или на изминати 140 мили.

Как да смените течността за охлаждане на вашия мотор?

Добрата новина е, че дори и никога досега да сте сменяли антифриза (охладителната течност) на мотоциклета си, ако имате желание можете да го направите и сами, без да търсите услугите на специализиран сервиз или квалифициран механик.

Ето стъпките, които трябва да следвате за смяна на охладителната течност на мотоциклета си.

Източете охлаждащата течност

Преди да започнете източването на старата течност първо изчакайте двигателя на мотоциклета да се охлади напълно. 

Даваме ви този съвет, тъй като системата за охлаждане работи под налягане и ако се опитате да отворите капачката преди течността да се е охладила напълно тя ще излезе не само гореща, но и под високо налягане. 

Това означава, че най-вероятно ще ви изгори, а това не е много приятна опция.

Затова просто изчакайте мотоциклета да се охлади напълно и тогава започнете да работите.

Открийте резервоара за охладителната течност

Той обикновено се намира в предната част на мотоциклета и е свързан със системата за охлаждане на двигателя. Откриете ли го, ще откриете и дренажния винт.

Вземете подходящ контейнер или удобен за съхранение на източената течност съд и го поставете под дренажния винт. Уверете се, че съдът е достатъчно голям, за да побере цялото количество.

Започнете да източвате течността от резервоара

Отстранете дренажния винт, след това свалете капачката на радиатора, за да облекчите налягането в системата и да позволите на охлаждащата течност да се източи лесно.

Отвийте капачката на резервоара на охладителната течност и изчакайте да се източи напълно.

След като старата течност е източена, затворете отвора за отцеждане или отвора на радиатора. Използвайте динамометричен ключ, за да затегнете дренажния винт. 

Напълнете с нова охладителна течност

Използвайте антифриз, който е препоръчан от производителя на модела и марката мотоциклет и както споменахме малко по-горе, никога не смесвайте два вида течности.

Наливайте течността бавно, докато нивото спре да спада. Щом това стане оставете двигателя на мотоциклета да работи. Ако вашият модел има винт за обезвъздушаване, отворете го, за да излезе въздухът и охладителната система се обезвъздуши.

Нормално е нивото на течността да спадне, и ако това се случи просто ви трябва доливане на антифриз, докато нивото му достигне между маркировките Min и Max.

Включете двигателя на мотоциклета отново и го оставете да работи на празен ход, докато се включи охлаждащият вентилатор, след това го изключете и го оставете да се охлади. 

Проверете отново нивото на течността и ако се налага долейте ще малко антифриз.

Как се долива антифриз?

Ако течността за охлаждане не е изгубила свойствата си, не е променила цвета или гъстотата си, а само е намалила нивото си, тогава не се налага да я сменяте, а само да долеете.

Доливането става много лесно. На напълно студен двигател открийте капачката на резервоара на течността и я развийте (добре е да използвате кърпа за всеки случай).

След като отстраните капачката, долейте от същата течност, каквато използвате в момента и затворете капачката. Готови сте.

Как да сменим охлаждащата течност на мотоциклета?

Източник на изображение: unsplash.com

Заключение

Обикновено охладителната течност се подценява от повечето мотоциклетисти, а не бива. 

Защото както и сами видяхте, антифризът изпълнява редица основни функции, които предпазват двигателя от прегряване, корозия и повреда.

Затова е добре да проверявате редовно нивото на охладителната течност на вашия мотоциклет и да не забравяте, че тази течност се сменя на всеки две години.

Никога не използвайте антифриз различен от препоръчания от производителя на мотоциклета и не смесвайте две различни течности.

Доливането и смяната на течността не изисква кой знае какви усилия и можете да се справите и сами. 

А ако наистина не умеете или просто не ви се занимава, в който сервиз да отидете не само ще сменят течността бързо, но и могат да промият резервоара и да направят бърза диагностика на състоянието на охладителната система на мотоциклета.

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар