изпращане до 24 часа

изпращане до 24 часа

Широка гама от продукти

Широка гама от продукти

Безплатна доставка

Безплатна доставка

30 ДНИ право на връщане

30 ДНИ право на връщане

Покупки на изплащане

Покупки на изплащане

Х
изпращане до 24 часа
изпращане до 24 часа

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Х
Широка гама от продукти
Широка гама от продукти

Искате магазин, който предлага както мото екипировка на световни марки, така и мото части и аксесоари. Тогава ние, от LINSON MOTO, сме вашият магазин.
Младият ни и амбициозен екип се старае непрекъснато да обогатява продуктовата гама, за да можем да задоволим всяко едно желание на нашите клиенти.

Х
Безплатна доставка
Безплатна доставка

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Х
30 ДНИ право на връщане
30 ДНИ право на връщане

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Х
Покупки на изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Как мото екипировката помага при падане?

OT LINSON MOTO

Имате мотоциклет и знаете, че трябва да помислите за каска и защитна мото екипировка, но ви се струва лееееко прекалено да се притеснявате толкова много… Та нали в почти всички филми екшън героите просто се мятат на мотора и отпрашват, без да притесняват, че карат без подходящата мото екипировка? В тези екшън филми героите карат с голяма скорост, падат и се изправят, без да имат и най-малката драскотина.

Защо тогава на вас ви е нужна защита и как изобщо може мото екипировката да ви помогне, ако наистина паднете, докато карате?


Да видим как мото екипировката помага при падане

Знаете ли, че Юсейн Болт е най-бързия човек в света и по време на спринт скоростта, която развива е 27,78 mph? Защо ви казваме това и каква връзка има скоростта на Юсейн Болт със защитата, която може да ви осигури мото екипировката? Ами връзката е, че ако при тази скорост Юсейн Болт падне, той със сигурност ще получи много сериозни контузии.

Защо?

Човешкото тяло просто не е „проектирано” да се движи толкова бързо и ако няма някаква допълнителна защита, при падане скоростта може не само да му причини различни по степен и вид контузии, но и да го убие. Да оставим настрана Юсейн Болт и да се върнем на мотоциклетите.

Яхнете ли мотора, вие ще развивате много по-висока скорост от най-бързия човек в света. Да кажем, че в градска среда ще развивате средна скорост от 50 мили, а по магистралата скоростта, която ще достигнете може да надвиши 85 мили. При тези скорости, ако нямате добра защита и паднете от мотора ще натрошите кости, ще увредите вътрешните си органи и кожата, а ако нямате каска, черепно - мозъчната травма ви е на 95% гарантирана.

Как мото екипировката може да ви предпази при падане?

Да започнем от каските…

Мислите си, че ще изглеждате много по-секси, ако докато карате мотора усещате вятъра в косите си? Е, може да изглеждате секси или „истински мъжкар”, но знаете ли, че приблизително 45 % от всички тежки наранявания при падане с мотор са в зоната на главата, лицето и шията? А знаете ли, че тези тежки наранявания са предизвикани не заради друго, а просто защото мотористите не са носили каска или са носили каска, която не защитава долната част на лицето?

Как мотоциклетните каски защитават?

Съвременните мотоциклетни каски са проектирани така, че не само да пасват на различните форми на главата, но и да осигуряват максимална защита на най-важните зони (глава, лице, врат, брадичка). Преди да бъдат предложени за продажба каските преминават през редица тестове като:

      устойчивост на черупката при удар

      разсейване на енергията при падане и други

      получават сертификат за безопасност (DOT, ECE 22.05 или други)

С други думи, каските са проектирани така, че ако са на главата ви докато карате и паднете, да могат да поемат удара, да абсорбират въздействието енергия и да предпазят главата ви от тежки контузии или мозъчни увреди. Нивото на защита, която могат да ви осигурят мотоциклетните каски зависи както от типа каска (най-висока защита предоставят каските тип Full Face), така и от материала, от който са изработени (пластмаса, фибростъкло, въглеродни нишки или друго).

Как помага специално мото облекло?

Якета

Мотоциклетните якета не са просто модни артикули. Обикновено са изработени или от кожа, или от текстил, но ако си мислите, че щом се изработват от подобни материали, то не се различават особено от якетата, които се предлагат във всеки един мол… много грешите. Защото те са специално проектирани да предпазят горната част на тялото ви при падане и да защитят не само раменете и лактите ви, но и гърба и вътрешните органи от нараняване. Да не го говорим, че от тях зависи колко ще се предпазите от абразията при падането.

Защото, не знаем дали сте наясно, но при падане от мотоциклет тялото се плъзга хоризонтално по пътната настилка. Изследванията показват, че незащитеното тяло при падане на пътната настилка губи по един милиметър кожа и мускули на всяка миля, по-висока от 30. Или казано по-друг начин, ако сте пропуснали да закупите специално мотоциклетно яке, при падане от мотора с 44 мили в час ще изгубите 1,4 см. кожа и мускули. Ако карате с повече от 44 мили?

Специалните мотоциклетни якета освен това не само да прилягат удобно на фигурата ви, но имат много допълнителни функции като удвоени шевове, които да устоят на абразията и да увеличат здравината на якето, разполагат и с регулируеми отвори за въздух и не на последно място, при изработката им често се включват водоустойчиви мембрани, които да ви предпазват по време на дъжд.

А това, което най-много отличава мотоциклетните якета от якетата в мола (и което на практика ви осигурява още по-голяма защита) е, че са с подсилени точки на въздействие с рейтинг СЕ (оборудвани са със защитни протектори на най-уязвимите зони - лакти, гръб, рамена и т. н.)


Панталони

Обикновените панталони или дънки, които носите в ежедневието си няма да ви предпазят ни най-малко, ако паднете от мотора. Защо? Ами защото обикновените панталони са изработени най-често от памук или синтетични материали, на които устойчивостта им на абразия и износване е по-малко от ¼ в сравнение с мотоциклетните панталони от текстил или кожа.

Освен това мотоциклетните панталони също като якетата са оборудвани с броня със сертификат СЕ в областта на коленете и бедрата, а това означава, че ако случайно паднете не само материала на панталона ще ви спаси от нараняване, но и коленете и бедрата ви ще бъдат предпазени.

Ботуши

След главата, краката и глезените са най-уязвими при падане с мотоциклет. Ако случайно паданете от мотора и не сте с мотоциклетни ботуши, вероятността да нараните пръстите, петите или да усучете глезените си е доста голяма.

Как мотоциклетните ботуши помагат при падане?

Според едно водещо проучване, мотоциклетните ботуши могат да намалят риска от нараняване на краката с цели 45%. Специалните мотоциклетни ботуши са проектирани така, че да:

      осигуряват добро сцепление върху павирани повърхности

      да са устойчиви на масло

      да обхващат стабилно крака

      да не пречат на превключвателите на предавките, спирачката или степенката

Освен това мотоциклетните ботуши се изработват от специални висококачествени материали, подсилени са в най-уязвимите зони на нараняване, не пропускат вода и не задържат влага. Да не забравяме, че всички мотоциклетни ботуши задължително преминават през различни тестове за безопасност и притежават сертификат СЕ.

Ръкавици

При падане, инстинктивно първото нещо, което прави човек е да протегне ръцете си напред, за да се предпази. Ако сте без ръкавици и сами се досещате какво ще стане щом дланите ви срещнат асфалта. Имате ли мотоциклетни ръкавици на ръцете си обаче, можете да си спестите неприятностите, тъй като мото ръкавиците са разработени специално, за да могат да устоят на абразията и да предпазят ръцете ви от нараняване.

И сами виждате как мото екипировката помага при падане. Коя екипировка обаче предпазва напълно и коя частично?

На пазара има много голямо разнообразие от видове мото екипировки и е трудно да дадем категоричен отговор на този въпрос. Но все пак…Ако искате да сте напълно защитени, когато избирате мото екипировка е добре да се спрете на тази, която е изработена от съвременни, висококачествени материали и има вградени защитни брони на най-уязвимите места. Добре е компонентите от мото екипировката, които ще закупите да са ви удобни, да не пропускат вода, да имат добра вентилация и да са съобразени със стила ви на езда.

Ако яздите най-вече в градска среда, тогава можете да си позволите частична защита, която може да включва:

      текстилни или кожени якета само със защита на лактите и раменете

      панталони тип дънки с кевларени подплънки на уязвимите зони

      ботуши за градски условия, които обикновено са по-олекотени и каска тип Open Face

Без значение обаче дали ще закупите мото екипировка, която ще ви осигури пълна защита или ще предпочетете екипировка, осигуряваща ви частична защита тя задължително трябва да има сертификат за безопасност.

Говорихме доста за мото екипировката и как тя помага при падане, но знаете ли какво да правите, ако наистина паднете от мотора?


Може да ви се струва странно, че подхващаме темата за евентуален инцидент с мотора, но истината е, че един немалък процент от мотористите получават повече наранявания и контузии, тъй като не знаят как да паднат така, че да предпазят тялото си. Затова:

      Ако сте на пътя и виждате, че няма как да избегнете падане, опитайте се да намалите скоростта на мотора като натиснете плавно спирачките. В никакъв случай не се опитвайте да ги натискате силно, тъй като можете да изхвръкнете от мотора, вместо да спрете

      Преценете дали имате възможност да завиете наляво или надясно, за да избегнете насрещни обекти или мантинелата например. Имате ли такава възможност, изберете възможно най-мекото място, където да паднете (встрани от пътя)

      Паднете ли, веднага пуснете мотоциклета. В противен случай рискувате той да ви завлече и да попаднете под него, а това може да ви причини сериозни наранявания.

      Паднете ли, приберете ръцете и краката колкото можете и в никакъв случай не протягайте ръце напред в опит да се защитите. Няма да успеете да го направите, а само ще счупите някоя кост

      При падане от мотора тялото ви ще започне да се плъзга по асфалта. Разперете ръце и крака, за да забавите плъзгането и да спрете да се движите

      Не стягайте тялото си. Знаем, че звучи налудничаво, но ако се опитате да се отпуснете ще предотвратите наранявания на сухожилията и костите

      Когато усетите, че тялото ви вече не се плъзга и е спряло, не бързайте да сядате или ставате, а бройте до 5. Защо? По време на инцидента е възможно да не сте преценили правилно и всъщност още да продължавате да се плъзгате. Няколкото допълнителни секунди преди да се опитате да станете ще ви дадат нужното време, за да се уверите, че наистина вече не се движите

 

 

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар