30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

9 съвета за начинаещи мотористи

OT LINSON MOTO

Всички хора, управляващи успешно своите мотоциклети, някога са били начинаещи мотористи. И това е напълно естествено - никой не се е родил научен, особено когато става дума за нещо толкова комплексно като управлението на мотор.

Добрата новина е, че всички начинаещи мотористи могат да се превърнат в истински майстори, стига да подходят търпеливо, да извървят нужните стъпки и да придобият достатъчно опит.

Тук от съществена важност е ходът на събитията да не се изпреварва. Важно е да се действа постепенно и с внимание, защото управлението на мотоциклет може да бъде опасно, особено за неподготвени водачи.

В следващите редове ще ви представим някои ценни съвети за начинаещи, които могат да ви помогнат да се превърнете във властелини на мотора и да бъдете в безопасност, когато излезете на пътя. 

9 съвета за начинаещи мотористи

Съобразете мощността на мотора със собственото си ниво

Както можете да предложите, когато сте начинаещи и все още сте далеч от желаното ниво, напълно логично е да започнете обучението си с мотоциклети с по-ниска кубатура.

Забравете за мощните машини, които винаги сте си мечтаели да управлявате. Засега.В даден момент ще дойде и тяхното време, но в началото заложете на мотори с по-малка кубатура, които в по-голяма степен подхождат на уменията ви.

Не е никак случайно, че когато вземем книжка категория А1, което може да се случи още на 16 години, законът определя да управляваме мотоциклети с обем на двигателя не по-голям от 125 куб. см.

Тук законодателят е предвидил, че когато тепърва се учим да управляваме подобна машина, все още не сме подготвени за нещо по-мощно от това.

Ако се натъкнете на новобранец, който кара мотоциклет със 130 конски сили, който все още не е катастрофирал, това е по-скоро изключение от общото правило. 

Оборудвайте се с правилната екипировка

Когато се качваме на мотоциклет, трябва да сме максимално защитени, що се отнася до екипировката. Вероятно веднага всички се сещат за добре познатите каски за мотори, които са неизменна част от екипировката и които правят силно впечатление на пътя. Това обаче не са единствените атрибути, с които можем да се защитим.

Днес мотористите могат да предпазят здравето си с различни протектори за цяло тяло, включително такива, които се поставят под якето, например.

От специални ризници до протектори, защитни панталони и обувки, в днешно време пазарът предлага достатъчно разнообразни възможности.

Тези артикули се създават специално за мото феновете и действително могат да намалят до минимум нараняванията при евентуално падане с висока скорост. 

Използването им е силно препоръчително, а в някои случаи - и задължително според закона.

Освен това, мото екипировката се приема и като начин за себеизразяване от страна на мотористите. Чрез нея всеки водач може да покаже предпочитан от него дизайн или дори принадлежност към определена група от мотористи.

Много често екипировката се индивидуализира допълнително със специални дизайни по идея на моториста.

9 съвета за начинаещи мотористи

Тренирайте с употребяван мотоциклет

Когато се качим на мотор, но нямаме нужния опит да го управляваме, колкото и да не искаме, рискът от падане не е никак малък.

Представете си да сте начинаещ моторист, но да отидете в шоурума на дадена марка и да “хвърлите” огромна сума пари за чисто нов модел. А след това да претърпите инцидент и да го съсипете. Предполагаме, че чувството няма да бъде никак приятно.

Поради това експертите препоръчват да използваме мотоциклети втора употреба с по-ниска себестойност, докато все още тренираме и се обучаваме “в занаята”. Така дори и да претърпим падане, което от своя страна да нанесе поражения върху мотора, това няма да ни накара да се чувстваме толкова зле. 

Практикувайте на празни паркинги

Преди да се насочим към пътя, където задължително трябва да сме усъвършенствали уменията си, добра идея е да направим възможно най-голям брой “сухи тренировки”. 

Това може да се случи на големи и празни паркинги, като тези на веригите хипермаркети, например. Там можем да се упражняваме и да разучим максимално поведението на мотоциклета, за да няма неприятни изненади, когато се окажем на пътя. Колкото повече часове имаме в движение, дори и в безопасна среда, толкова по-уверени ще бъдем.

Внимавайте със скоростта

Когато сме новобранци, особено и на по-млади години, кръвта ни започва да “кипи”, качвайки се на мотоциклета. За съжаление, именно в тези моменти начинаещите мотористи могат да бъдат изключително безразсъдни, ставайки жертва на скоростта. А когато това се случи, можем да заплатим дори с живота си.

Без значение дали говорим за опитни или начинаещи мотоциклетисти, всички трябва да знаят, че скоростта убива, когато не е съобразена. Често по новините се съобщава за загинали мотористи на пътя, като почти във всеки един от случаите, причината за това е твърде висока скорост. 

Тук всеки фен на моторите трябва да подходи достатъчно отговорно към самия себе си и да не забравя, че животът е твърде ценен, за да рискуваме с него.

Бъдете готови да натиснете спирачката във всеки един момент

Когато държим пръстите си върху спирачката на мотоциклета, това може значително да намали времето за реакция, ако се наложи светкавично да я натиснем. А трябва да знаете, че такива ситуации действително има и никой не е имунизиран срещу тях.

Мотористите с твърде голямо его отказват да го правят, но когато сме в готовност да реагираме със спирането, ние увеличаваме шансовете да се разминем без инцидент. Това ни предоставя допълнително време да спрем, което може да се окаже решаващо във възникналата ситуация.

9 съвета за начинаещи мотористи

Не забравяйте за пешеходците

Когато сме начинаещи мотористи, вниманието ни е насочено главно към автомобилите около нас, които подсъзнателно приемаме като основна опасност при инцидент.

Проблемът е, че поради това често забравяме за пешеходците, които са най-незащитената част от движението. Ако видите, че приближавате пешеходна пътека, не забравяйте, че законът изисква от вас да намалите.

Също така, винаги бъдете подготвени за неправилно пресичащи пешеходци, което е ежедневие по пътищата.

Не бързайте да качвате други хора на мотора си

Когато все още сте начинаещи, по-добре избягвайте да качвате други хора на мотоциклета си. Оставете това за по-нататъшен етап, когато вече разполагате с опит и сте на сто процента уверени с карането си.

Много новобранци правят грешката да качат пасажери на седалката зад себе си, забравяйки, че те са отговорни за тях. Разбираме, че още в началото искате да се похвалите на приятелите си с новата си придобивка, но по-добре изчакайте с това.

9 съвета за начинаещи мотористи

Източник на изображение:freepik

Грешките, които е добре да избягвате

Като мотоциклетисти не бива да забравяте, че колкото и върховно да е чувството да управляваш мотор, вие сте участници в движението и следва да спазвате правилата, предвидени от закона.

Ключово е всички да осъзнаят, че причина за това не е единствено да избегнем глоби от страна на контролните органи, но и да бъдем отговорни спрямо собствената си безопасност и тази на останалите.

С други думи, не се опитвайте да нарушавате правилата, защото самите вие можете да се окажете жертва на това си решение.

Ако все още не разбирате напълно как “работи” трафикът, какво се случва на пътя и какво се очаква от вас като част от движението, бъдете още по-внимателни от обикновено. С времето ще придобиете опит и увереността неминуемо ще настъпи, но в първите седмици, дори месеци, карайте максимално безопасно и оставете натискането на газта за друг път.

Един от най-важните съвети, които не бива да забравяте, е че обучението ви като мотоциклетист никога не приключва реално. Ако дори за миг повярвате, че вече няма какво да научите, това ще спре развитието ви като водач. 

Също така, винаги имайте предвид, че опасността се крие зад всеки ъгъл, а непредвидените ситуации могат да следват една след друга.

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар