30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Спиране на мотора с два пръста - искате ли да бъдете експерти?

OT LINSON MOTO

Правилното спиране е важна основа, която трябва да се усвои от начинаещите мотористи, преди да се фокусират върху ускорението и завиването. Затова и едно от първите неща, на които в курсовете за управление на мотоциклет наблягат е техниката на спиране. 

Стандартно, инструкторите учат курсистите да стискат спирачката с четири пръста, тъй като тази техника позволява по-голям контрол и генериране на повече сила върху спирачния лост. За начинаещи тази техника е наистина много подходяща и ефективна, тъй като им осигурява необходимата увереност при управлението на машината.  

След като натрупат опит обаче, голяма част от ездачите забелязват, че това правило на спиране има и своите недостатъци.

Спиране на мотора с два пръста - искате ли да бъдете експерти?

Ако и вие сте сред тях, тогава със сигурност се питате дали да не промените метода и вместо с четири, да се научите да спирате само с два пръста. 

Какви предимства има техниката на спиране мотоциклет с два пръста?

Едно от големите предимства на тази техника е, че ви дава възможност да реагирате по-бързо, особено ако се движите в натоварен трафик, където често се налага за кратко време да подавате газ и след това да спирате. 


Когато използвате два пръста много по-лесно можете да контролирате подаването на газта и натискането на спирачката, което на практика води до намаляване времето за реакция.

По-малка е и вероятността от блокирането на предното колело, в случай, че изпаднете в непредвидена и опасна ситуация и натиснете рязко и силно спирачката.

И накрая, спирането с два пръста улеснява завиването, тъй като помага за по-динамичната промяна на геометрията на завиване.

Спиране на мотора с два пръста - лесно или задача за напреднали?

Предполагаме, че щом обмисляте промяна в начина си на спиране се питате кога можете да започнете да използвате само два пръста и дали лесно ще усвоите тази техника. 

Отговорът е: “Зависи”. Зависи колко опит имате натрупан в управлението на двуколесното возило, какъв мотор карате и каква е спирачната му система. 

Ако сте начинаещ и нямате достатъчно опит в ездата на мотор, е добре да изчакате малко, преди да се пробвате. Казваме го, не за да ви притесним или откажем, а поради една съвсем проста причина. Използването на този метод изисква малко повече опит и добре развити умения за контрол на двуколесното возило. 

След като опознаете мотора си добре и сте сигурни, че можете да го контролирате във всеки един момент, едва тогава можете да преминете към смяна на начина, по който спирате. 

Що се отнася до това дали усвояването на новата техника е лесно или не чак толкова, можем кажем, че самият метод не е сложен, но изисква да си отделите малко време за упражнения, преди да започнете да го прилагате на пътя.

Спиране на мотора с два пръста - искате ли да бъдете експерти?

Важни практични съвети, които ще ви помогнат да усвоите спирането на мотора само с два пръста



Правилно поставяйте пръстите

Усвояването на правилната техника за опиране на двата пръста върху спирачния лост е първото нещо, което трябва да направите.  За целта трябва седнете върху мотора и да поставите показалеца и средния си пръст върху спирачния лост, а останалите пръсти върху ръкохватката на газта. 

Уверете се, че когато поставяте двата пръста на спирачката, те образуват права линия през пръстите до китката и нагоре по ръката. 

Защо позицията е важна?

Защото ви позволява много по-лесно и напълно естествено да затворите газта, докато посягате към лоста на спирачката. Тренирайте заемането на правилната позиция дотогава, докато започнете да я чувствате напълно естествена.

Упражнявайте се на “сухо”

За да свикнете с новия начин на поставяне на пръстите е добре да се поупражнявате за известно време в гаража и да тренирате включване и изключване на газта, докато пръстите ви са на спирачния лост.

За да го направите, отново трябва да седнете върху мотора и да поставите ръката си по начина, по който ви посочихме. След това включвайте и изключвайте газта, както бихте направили, ако превключвате. 

Докато го правите се опитайте да не оказвате никакъв натиск върху спирачния лост. Казано иначе, оставете пръстите си да се плъзгат напред - назад по него. Упражнявайте се дотогава, докато се почувствате удобно да го правите.

Приложете наученото на практика

След като се почувствате уверени в правилната позиция на пръстите си върху спирачния лост, открийте някоя тиха уличка или празен паркинг, за да приложите наученото на практика. Тренирайте известно време да превключвате и спирате плавно, преди да излезете на пътя. 

Първоначално ще сте малко по-концентрирани и внимателни, но след време спирането с два пръста ще се превърне във ваша втора природа и ще го правите инстинктивно и без никакво напрежение.

Още няколко съвета за безопасно спиране

За правилното спиране, както вече стана напълно ясно, позицията на пръстите е много важна. Нашият съвет е да използвате двата пръста, за да задействате спирачния лост, като едновременно с това поддържате добър контрол върху кормилото на мотора.

По време на спиране също така е много важно да стегнете краката около резервоара и да държите ръцете фиксирани и леко под ъгъл.

Спирането трябва да започне първо с натискането на задната спирачка и след това, само частица от секундата по-късно да задействате с два пръста лоста на предната спирачка. Това ще ви помогне да си осигурите по-голяма стабилност и ефективност на спирачното действие.

Не забравяйте и че използването на задната спирачка е също толкова важно, колкото и правилното използване на лост за предната спирачка. Поради тази причина е добре да я използвате винаги, когато имате възможност (особено, ако карате в градска среда или при ниски скорости). 

Задната спирачка е много полезна и за балансиране на мотора и за по-голям контрол, особено, когато навлизате в дълги завои.

Спиране на мотора с два пръста - искате ли да бъдете експерти?

Дори и да си мислите, че сте усвоили напълно техниката за спиране на мотор с два пръста, не спирайте да се упражнявате и да надграждате техниката си. Открийте някое тихо и празно място и пробвайте спиране при различни скорости. 

Опознайте всеки сантиметър от мотора си, овладейте до съвършенство техниката, за да сте уверени и спокойни на пътя. Отнасяйте се с уважение към мотоциклета си и се погрижете спирачната му система да е винаги в безупречно състояние. 

Защото каквито и умения да имате, те няма да са ви от полза, ако някой елемент от нея е повреден или износен. Затова е важно периодично да проверявате състоянието на дисковете и накладките и да подменяте спирачната течност на всеки две години.

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар