30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Съвети за безопасно каране на мотоциклет

OT LINSON MOTO

Със затоплянето на времето нямате търпение да изкарате на пътя любимия си мотоциклет. Вече сте го подготвили за лятото и правите планове на къде да поемете при първия възможен момент.

Всичко това е чудесно, но ние ви съветваме, преди да подкарате вашия круизър или пистов мотор да отделите малко от времето си да се запознаете както с рисковете, така и с правилата за безопасно каране на мотор.

Съвети за безопасно каране на мотоциклет

Източник на изображение: unsplash.com

Мотоциклет или автомобил - кое е по-опасно?

Като фенове на двуколесните возила предполагаме сте чували, че карането на мотоциклет е доста по-опасно в сравнение с управлението на автомобил, но не сте напълно уверени, че това наистина е така.

Не искаме да ви разочароваме, но статистиката не лъже. А според нея, инцидентите с мотори са с 30% по-високи, в сравнение с инцидентите с автомобили.

Освен това, при произшествията с мотор, рисковете от получаване на тежки наранявания достигат до 80%, докато при инциденти с автомобили те са 20%.

Какви рискове крие управлението на мотоциклет?

Според експерти, по-големите рискове и опасности при карането на мотоциклет се дължат на редица фактори, основните, от които ще ви ги представим сега.

Слепи точки

Автомобилите имат слепи точки, които се намират извън обхвата на техните огледала. И тъкмо попадането в тези слепи точки се крият едни от най-големите рискове за мотоциклетистите.

Защото автомобилистите не могат да видят, че в непосредствена близост до тях се движи мотор, а това е предпоставка за инцидент.

За да не се случва това експертите съветват да карате поне на три метра разстояние от автомобилите.

Силно препоръчително е и да бъдете особено внимателни, ако карате след големи камиони или бусове, тъй като водачите им нямат почти никаква видимост зад превозното си средство.

Отломки и хлъзгав път

Хлъзгавият път крие опасности и за автомобилите, но докато при тях шансовете да овладеят превозното си средство и да спрат навреме са доста големи, при мотористите не е така.

При ездата на две колела е много по-лесно да се изгубите стабилност при преминаване през пътни отломки или хлъзгави места на пътя, а това води до плъзгане и падане от мотоциклета.

Съвети за безопасно каране на мотоциклет

Източник на изображение: unsplash.com

Преминаване през кръстовища

Кръстовищата крият може би най-големите рискове за мотоциклетистите.

Там често се случва автомобилистите внезапно да сменят лентата, да подадат мигач, че завиват в една посока, но в последния момент да завият в друга.

Освен това тъкмо на кръстовища има най-много отломки, разливи на масло и неравности на пътя.

Всичко това е предпоставка на инцидент и крие рискове за вас като моторист.

Попадане във въздушна струя

По-високата скорост, както и по-ниското тегло на мотоциклета крият опасност от попадане във въздушна струя, която се образува при преминаване или разминаване с големи превозни средства като бусове, камиони, автобуси или тирове.

А веднъж попаднали във въздушна струя, без значение дали карате пистов мотор, круизър или чопър лесно можете да нарушите стабилността си и да изгубите контрол върху двуколесната си машина.

Как да се подготвите, преди да се качите на мотора?

Вярно е, че никой участник в движението не е застрахован срещу инциденти. Но винаги има начин да се погрижите за безопасността си, преди да се качите на мотоциклета.

На първо място трябва да имате подходящата мото екипировка и да не се качвате на двуколесната си машина без каска.

Ако карате пистов мотор е добре да си осигурите и допълнителна защита като броня, налакътници и наколенки.

На второ място, преди да се качите на мотоциклета си и да излезете на пътя е добре да проверите неговото състояние (налягане на гумите, ефективността на спирачната система, веригата, светлините).

И последно, но с много голямо значение е да погрижите се за видимостта си.

Карайте със светлоотразителна жилетка или поставете на мото якето си светлоотразителни ленти и знаци, които да ви правят видими за останалите участници в движението.

Съвети за безопасно каране на мотоциклет

Източник на изображение: unsplash.com

5 съвета за безопасно шофиране на пътя


Винаги носете каска и бъдете видими

Не го казваме само защото е каската е задължителен елемент от мото екипировката, а защото тя може да предпази главата си от наранявания и дори да спаси живота ви по време на инцидент.

Уверете се, че мото каската, която използвате притежава сертификат за качество и че е подходяща за стила ви на езда.

Колкото до видимостта, казахме го малко по-горе, но пак ще го кажем. Вие сте по-малки и често сте невидими за шофьорите на автомобили.

Поради това е важно да останете видими на пътя. Можете да го направите като носите отразяващи светлината елементи на мото екипировката си, като карате с включени светлини и като използвате светлинни и ръчни сигнали.

Оставяйте достатъчно място между вас и другите превозни средства

Както споменахме малко по-горе, автомобилите имат слепи точки и ако карате близо до тях е напълно възможно изобщо да не ви видят.

Затова е изключително важно вие сами да се пазите, като не карате мотора си в близо до тях.

Винаги оставяйте поне три метра разстояние между мотора си и другото МПС и бъдете готови да реагирате, ако се наложи.

Не забравяйте и че антиблокиращите спирачки не присъстват при по-старите модели мотоциклети и ако и вашият е такъв, ще ви трябва място, ако се наложи бързо да спрете.

Съвети за безопасно каране на мотоциклет

Източник на изображение: unsplash.com

Не се разсейвайте и не мечтайте, докато сте на мотора

Знаем, че е трудно да останете напълно концентрирани, когато сте яхнали любимото си возило и се наслаждавате на свободата, която ви дава, но се опитайте да не мечтаете, докато сте мотора и сте в движение.

Казваме го, тъй като сте по-малки и по-леки от останалите превозни средства и едно мимолетно разсейване може да ви накара да изгубите контрол, да не видите, че колата пред вас завива или да се приближите прекалено близо зад някой автомобил.

А това както вече казахме може да ви струва скъпо.

Карайте мотора според нивото на уменията си

Ездата на мотор е умение и като всяко умение то трябва да се развие.

Затова е важно да не се опитвате да надскачате себе си, ако не сте напълно уверени дали можете правилно да контролирате двуколесната си машина.

Запомнете, че улиците на града или магистралата не са места, на които можете да си правите експерименти, само за да докажете на някой или себе си какви големи майстори сте.

Ако толкова много ви се иска да се забавлявате, на доста места в големите градове има специално изградени писти, където можете да тренирате уменията си в безопасни за вас и околните условия.

Проверявайте времето преди да излезете на пътя

Тъй като сте само на две колела, лошото време не ви е приятел, тъй като няма как да останете напълно сухи, ако вали. Освен това при дъжд се увеличава риска от аквапланинг.

Затова е добре винаги да проверявате прогнозата за времето и ако се окачват силни валежи от дъжд или сняг е по-добре да оставите мотора в гаража.

А ако все пак решите да рискувате, карайте много внимателно, тъй като след дъжд остатъците от масло и други нефтени продукти, които са се пропили в асфалта излизат на повърхността и пътя става изключително хлъзгав.

Заключение

Карането на мотор наистина е малко по-рисково в сравнение с шофирането на автомобил. 

Но ако сте внимателни, не се разсейвате, спазвате правилата на движение и практикувате безопасно каране на мотор, всичко ще е наред.

Просто не бива да забравяте, че ако вие сами не се пазите, никой няма да се погрижи за безопасността ви, когато излезете на пътя.

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар