30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Как се сменят накладки на мотор?

OT LINSON MOTO

Правилната експлоатация на мотоциклета е залог за оптимална производителност за мотора. Спирачните накладки са едни от най-важните компоненти от системата на един мотоциклет. Тяхната основна роля е да осъществят кратък спирачен път при ниска и висока скорост, както и да имат един и същ коефициент на триене както при топло, така и студено време.

Как се сменят накладки на мотор?

При управлението на мотоциклет с износени накладки се чува шум от мотоциклета и като цяло управлението е некомфортно. 

Освен това, когато при спирачните накладки има повреда, ефективността на спирането се намалява и спирачният път се увеличава, което увеличава риска от пътни инциденти.

От състоянието на спирачните накладки зависи и ефективността на спирането на мотора и цялостното ниво на безопасност за моториста. 

Как се сменят накладки на мотор?

Показател за срока на употреба на спирачните накладки е материалът, от който са изработени. Важно е и какъв тип са накладките, какво е теглото на мотоциклета и начинът, по който се експлоатира.

Спирачните накладки се делят на два вида- меки и твърди. Меките накладки предлагат кратък спирачен път и по-голяма сила при спиране. Характерно за тях е, че имат по-бързо износване.

Твърдите от своя страна имат по-голяма издръжливост на износване, но са по-малко ефективни.

Без значение от какъв тип са накладките те се нуждаят от редовна поддръжка и проверка за евентуални повреди.

Освен това друг ключов фактор е на какви разстояния се движи мотоциклетът-дали на дълги извънградски разстояния или къси разстояния в забързани градски улици.

Как се сменят накладки на мотор?

Важно е да поддържаме спирачната система на мотоциклета в добро състояние, за да си осигурим по-голяма безопасност по време на път, а също и по-малко на брой ремонти в бъдеще.

Всъщност е възможно да се осъществи самостоятелна смяна на мотоциклетни накладки. За щастие спирачните накладки са такива компоненти, чиито признаци на износване са лесни за разпознаване. 

  • Един от начините да разберем дали спирачните ни накладки са износени е когато свалим гумите.

  • При дебелина по-малка от 3мм трябва да смените спирачните накладки. Препоръчва при всяка смяна на гумите да проверите дали има износване при спирачните накладки.

  • Спирачните накладки имат покритие, на което се намира специфичен канал, който може да се види след като се махнат колелата на мотоциклета.

  • Ако каналът въобще не се вижда или се вижда трудно, то това е признак на износване на накладките и е време да ги смените с нови.

Как се сменят накладки на мотор?

Може да се получи неравномерно износване  на накладките, което оказва влияние на спирането. При неравномерното износване накладките също трябва да се сменят.

Много е важно да смените навреме спирачните накладки на мотора, след като установите, че са повредени. 

Когато спирачните накладки на мотоциклета са повредени, те съответно нанасят повреда и на  спирачните дискове като ги надраскват. В резултат се получава сериозна повреда, която увеличава цената на ремонта.

Смяната на спирачните накладки се препоръчва да бъде и на двете колела и на една и съща ос. Експлоатационният живот на накладките зависи основно от стила на каране на мотора.

Как се сменят накладки на мотор?

Кога е подходящ момент да сменим спирачните накладки?

Има определени признаци за повреда, които показват каква е степента на износване на накладките. Един от най-честите признаци за повреда на спирачните накладки е например металически стържещ звук.

Как се сменят накладки на мотор?

Представяме ви няколко стъпки по смяна на мотоциклетни накладки:

  • Закрепете мотоциклета с централна стойка.Оставете вилката да бъде свободна за движение, за да можете лесно да завъртите предното колело и да достигнете спирачните накладки.

  • След като премахнете гумите на мотоциклета и свалите накладките от апарата трябва да проверите в какво състояние са уплътненията, водачите, предпазната капачка(свалянето на накладките варира в зависимост от техния тип). Препоръчва се да премахнете апаратите, за да можете по-лесно да видите елементите от спирачната система.

  • Премахнете болтовете като оставите щифтовете, тъй като това ще ви помогне да виждате халката за задържане на клиповете. Вземете тънки клещи и махнете клиповете (при някои видове мотоциклети праховия щит може лесно да бъде премахнат от задържащите оси, а при други се налага премахване на допълнителни винтове).

Как се сменят накладки на мотор?

  • Премахнете щифтовете и разклатете апаратите, за да можете лесно да премахнете и накладките.

  • Проверете за следи от повреда по накладките като  пукнатини.Обърнете внимание и на феродовия диск.

  • Погледнете каналите в предната част на всяка накладка. Ако трудно се виждат или ги няма, то това значи, че накладките са за подмяна.

  • Напръскайте с почистващ спрей подложката на спирачните апарати, за да се премахнат замърсяванията.

  • Проверете нивото на спирачната течност и се уверете, че казанчето не е препълнено.

  • Вземете новите накладки и вижте дали можете да използвате оригиналните подложки.Поставете подложките и поставете масло на лицевата им страна.

  • Поставете обратно клиповете и щифтовете, ако не са вече повредени.Прикрепете апарата обратно към колеца,  като за целта използвате тресчотка.

  • Направете финална проверка на спирачната течност и сте готови.

Обикновено старите и износени накладки са по-малки от старите. В такъв случай  буталото на апарата  обикновено се прибира и има повишение в нивото на спирачната течност. Трябва да намалите количеството на спирачната течност, като също може и да проверите точката й на кипене.

Допълнителни съвети за поддръжка на спирачни накладки:

При избор на нови спирачни накладки всеки мото фен стига до въпроса дали да избере евтини или скъпи видове.  Различните видове марки използват различни по вид и качество материали при производството на спирачни накладки. 

Нашият съвет е да не пестите от цената за спирачни накладки и да избирате спирачни накладки винаги от доверени марки, чиито продукти се характеризират с високо качество и устойчивост на износване. 

Как се сменят накладки на мотор?

Има технически различия между по-евтините и по-скъпите спирачни накладки. 

Тези от по-висок клас  подлежат на повече тестове за безопасност и издръжливост и са изработени от материали, които са с висока термоустойчивост в сравнение с накладките от нисък клас. А както знаем това е важно по отношение на работата на спирачните накладки.

Резервните части за спирачната система с високо качество осигуряват по-кратък спирачен път в сравнение с тези, които са с по-нисък клас. Смяната на спирачни накладки се препоръчва да бъде в професионален сервиз,  ако не разполагате с необходимия опит и инструменти за извършването на дадената задача. 

 Ако изберете опцията за смяна на спирачни накладки от професионалисти, то е възможно да бъдат смазани водачите на спирачните апарати.

Ако при проверка на спирачните дискове се установи, че имат сериозни признаци на износване, то ще се наложи да се сменят с нови.


Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар