30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Мото тунинг - заслужава ли си и защо да го направим?

OT LINSON MOTO

Така нареченият мото тунинг добива все по-голяма популярност сред притежателите на мотоциклети. Но какво всъщност означава “тунинг”?

Обяснено най-просто, тунингът означава извършване на определена промяна по устройството на автомобила/мотоциклета. Тя може да бъде както техническа, например - подобряване работата на двигателя или окачването, така и визуална.

Много фенове на тунинга променят интериора или екстериора на своята машина, за да ѝ придадат по-вълнуващ външен вид спрямо собствената си идея.

Смята се, че тунингът се е “родил” в Съединените щати в средата на миналия век като в началото майсторите са работили най-вече по увеличаване мощта на двигателите.

Постепенно на пазара се появяват множество специализирани сервизи, извършващи именно такава дейност. С времето услугата се прехвърля и към собствениците на мотори, които имат възможност за частично или пълно обновяване на мотоциклетите си.


Източник на изображение: Canva

Какво представлява тунинга на мотоциклет?

Най-общо казано, процесът може да представлява цялостна реконструкция и редизайн на мотора, но и обновяване в техническо отношение, което да подобри неговата функционалност и да усили мощта му. 

Услугата може да се използва и от собствениците на скутери, макар и това да не се случва толкова често, сравнено с автомобилите и мотоциклетите.

Говорейки за техническо подобрение на мотоциклета чрез мото тунинг, процесът може да се отнася за различни корекции.

Сред които:

  • промяна на съотношението въздух - гориво на карбураторите
  • регулиране на хлабината на клапаните
  • поставяне на нов ауспух
  • извършване на други процеси и т.н. 

Тук можем да кажем, че тунингът е повече от стандартната смяна на маслото или филтрите, което така или иначе всички правим.


Източник на изображение: Canva

Много често собствениците на мотори прибягват до тунинг на двигателя, като целта е да се увеличи неговата мощност.

Така двигател, който е бил успешно тунингован, може да произвежда по-високо количество мощност отпреди. Например, 1000 - кубиков двигател би могъл да работи с 125 к.с. преди тунинг и 175 к.с. след настройка.

Често срещана практика при тунинга на мотори е и смяната (или модификацията) на ауспух.

Известно е, че съвременните изпускателни системи могат да бъдат по-тежки от обикновено, поради което някои мото фенове внасят корекции в това отношение. 

С правилен мото тунинг, това може да доведе не само до по-малко тегло на мотоциклета, но и до по-добра негова реакция при даването на газ. Също така, самото изхвърляне на изгорелите газове често е по-ефективно след подобна промяна, извършена от тунинг специалист.

Не на последно място, някои мото тунинг ентусиасти извършват и промяна по отношение на своя ECU (Engine Control Unit) - малкият компютърен чип в мотоциклета, който контролира различни аспекти от работата му. 

Макар и този чип да е фабрично програмиран така, че да отговаря на съвременните изисквания за емисии и гориво, той може да бъде “репрограмиран”, за да се “отпуши” производителността на мотоциклета. 

Има ли предимства и недостатъци?

Когато правим тунинг на мотоциклета си, ние можем да подобрим неговата производителност, но и също така да намалим разхода на гориво. Някои майстори могат да ви помогнат да подобрите и дълголетието на машината си, извършвайки определени технически подобрения.

Разбира се, има и някои рискове, имайки предвид, че при мото тунинг се модифицират елементи, които са изработени по определен начин от страна на производителя.

При двигателите например, има риск да се намали тяхната надеждност, дори и успешно да е била увелична мощта му. 

Подобна е ситуацията и при ECU чипа, за който споменахме малко по-рано. Мотоциклетът ви може сериозно да пострада, ако модификацията му се направи не както трябва.

Поради това е от съществена важност да се посещават единствено реномирани тунинг сервизи, където услугата би могла да бъде извършена по възможно най-качествен начин.

Преди да се доверите на даден сервиз, добра идея е да проверите отзивите за него от страна на други клиенти. Това може да ви даде добра информация относно нивото му на работа.


Източник на изображение: freepik.com

Как става процеса?

Първата стъпка, оставяйки своя мотоциклет за тунинг процедура, е да заявите възможно най-ясно желанията си пред майсторите в сервиза. Имайте предвид, че те могат да работят по немалко от компонентите на мотора, поради което е съществено важно да знаят какво искате да постигнете, оставяйки машината си при тях.


Източник на изображение: Canva

Обикновено при тунинг, определени части от мотоциклета се заменят с други, поръчани от майсторите. Това означава, че както и при автомобилните ремонти, вие ще трябва да заплатите не само за техния труд, но и за новите елементи, които ще бъдат инсталирани на мотора ви.

Когато мотоциклетът ви е готов, ще получите обаждане и ще можете да се насладите на крайния резултат. Времето за чакане зависи както от процеса на снабдяване с нови части, така и от сложността на процедурата, която предстои да бъде извършена. Добре е да се въоръжите с достатъчно търпение.

За кои мотори е подходящо?

Процесът по мото тунинг може да бъде извършен при всеки един мотоциклет. Може да се каже обаче, че най-често до подобна услуга прибягват собственици на мотори, коитоне са доволни от тяхната мощ и производителност.

При съвременните мотоциклети, особено при тези с по-ниски емисии, мощта не е приоритет, което не е по вкуса на немалко хора. Именно чрез процедурата на тунинг, този проблем може да бъде решен, а забавлението от карането да бъде значително повишено.

Тук е моментът да напомним, че някои сервизи са специализирани по отношение на определен модел мотоциклет. Иначе казано, ако разполагате с мотор на Ducati, например, би било удачно да проверите сервизи, които са експерти по отношение на тази конкретна марка.


Източник на изображение: freepik.com

Заключение

Можем да обобщим, че всеки собственик на мотоциклет следва да прецени според нуждите си дали да направи мото тунинг на своята машина или не.

Както споменахме, ако тунинг процесът бъде извършен добре и от професионалист, резултатът може да бъде повишена производителност на мотоциклета и подобрения в определени аспекти.

И обратното, подобна намеса във “фабричните” настройки може да доведе до проблеми, ако не е направена от опитна ръка.

Разбира се, следва да знаете, че някои от тунинг процедурите могат да струват скъпо, в зависимост от сложността им. Поради това е нужно да имате представа с какъв бюджет разполагате, преди да прибегнете до подобна стъпка за обновяването на своя любим мотоциклет.

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар