30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Видове планински велосипеди

OT LINSON MOTO

Когато ви очаква незабравимо планинско преживяване с велосипед е много важно да сте наясно какъв точно трябва да бъде той. Много често обаче се случва на неопитните колоездачи да срещнат затруднения сред морето от най-различни модели планински велосипеди.

За да се избегнат подобни проблеми е добре да сте наясно с всички характеристики и особености на планинското колоездене.

Видове планински велосипеди

Какво прави планинските велосипеди различни?

Планинските велосипеди се различават по много неща от останалите велосипеди и често са наричани MTB (MounTain Bike). Те са с подсилена конструкция и проектирани да бъдат карани извън асфалтови пътища.

Отличават се със здрави и леки рамки, с амортисьори, широки гуми с дълбок грайфер и разполагат с голям брой предавки, които спомагат за преодоляването на голям диапазон на наклони на трасето и плавна промяна на прилаганото усилие.

Видове планински велосипеди

В последните години планинските велосипеди имат голямо развитие, като се оформят различни подгрупи според определено предназначение.

Кроскънтри (Cross-Country)

Този вид планински велосипеди са проектирани за състезателно каране по най-различни терени, като изискват голяма прецизност при управлението си. Те са с леки рамки направени от алуминий, карбон или съчетание от двете, а кормилото е тясно.

Гумите им са с широк профил и ниско съпротивление, за да могат без проблем да се движат бързо и ефективно по различни пътища.

Крос кънтри са идеални е за опитни колоездачи, но за начинащите не са много добра опция, особено за тези, които карат за първи път в планината.

Трейл (Trail)

Този вид велосипеди е най-често срещания за каране в планината и е подходящ за начинаещи и средно напреднали велосипедисти.

Трейл велосипеда комбинира някои от характеристиките на крос кънтри и ендуро колелата, за да предложи универсалност и удобство при каране.

Рамката на този модел е по-къса и е комбинирана с по-широко кормило, което позволява на тялото на колоездача да остане в по-изправена позиция, както и да има по-голям контрол за маневриране. Те са идеални за изкачвания и за спускания.

Гумите на трейл велосипеда са със среден грайфер и осигуряват добро сцепление и контрол на твърди и на меки повърхности.

Този вид планински велосипеди са чудесни за забавление с приятели по планинските пътеки, като същевременно са ефективни и безопасни.

All-Mountain

All-Mountain велосипедите са предназначени за каране по най-различни терени и условия, също така са идеални за изпълнение на различни скокове и спускания. Те предлагат комфорт, контрол и издръжливост. 

Този вид колела за планината се отличават с по-голяма и стабилна рамка, която ще се справи с по-големи удари и вибрации при груб терен.

Гумите са големи и с агресивен протектор осигуряващ отлично сцепление и контрол върху неравни пътища и склонове.

All-Mountain са най-предпочитаните за състезания в планината. Те са проектирани така че да се сравят при стръмни спускания. Освен това са леки и пъргави, което ги прави лесни за управление и навигиране.

Идеални са за за хора, които обичат предизвикателствата и разнообразието.

Видове планински велосипеди

Как да изберем планински велосипед?

Преди да си отговорите на въпроса е добре да сте наясно дали наистина ви трябва планински велосипед, тъй като неговото предназначение е само за планината, както подсказва и самото име. Тези велосипеди не са подходящи за градкси терен и не могат да се използват на него.

Размери

Планинските велосипеди се предлагат в няколко основни размера. В повечето случаи те отговарят на ръста ви, а някои марки дори предлагат и подробни таблици с по-широк обем от размери.

Размери на планински велосипед

155 - 163 см 

XS

163 - 170 см

S

170 - 178 см

M

178 - 182 см

L

182 - 190 см

XL

*Ако трябва да избирате между два размера, които са с несъществена разлика винаги избирайте по-малкият, защото възможностите за фина настройка на компонентите са повече.

Видове планински велосипеди

Дължина на вътрешен шев

За да разберете дали модела, на който сте се спрели отговаря на вашите размери, особено когато пазарувате онлайн е добре да знаете дължината на вътрешния шев.

Сложете си спортните обувки, с които карате, застанете до стената и сложете книга с ръба нагоре във вътрешния шев на бедрото ви. 

Отбележете с химикал или молив над ръбчето, измерете с рулетка височината, а след това извадете 5 см и ще получите височината, която да ви ориентира (разстоянието от горната тръба до земята).

Ако пък рамката е много ниска, не са необходими тези мерки, освен ако не е хоризонтално разположена или под съвсем лек наклон, тогава тази проверка ще е с приоритет.

Дължина на горна тръба

Тя включва разстоянието от тръбата на седалката до кормилната тръба, като по-късата тръба се смята за по-удобна. Колкото по-голямо е разстоянието, толкова по-агресивен ще бъде стила ви на каране.

Гуми

Те са изключително важен компонент при планинските велосипеди, тъй като са изправени пред множество изпитания, за разлика от шосейните, които карат на асфалтиран терен.

Широките гуми осигуряват по-добър контрол и сцепление върху неравния терен, а по-тесните са по-бързи и са чудесни за по-гладък терен.

Грайферите също са много важни. Големите и дълбоки грайфери са необходими, ако се занимавате най-вече със спускане и ви е нужен достатъчен контрол, но като цяло е добре да се придържате към гуми с грайфери със средна дължина и дълбочина.

Най-правилното налягане е 2 бара при катерене в планината и офроуда, а при равен терен е добре да бъдат 3, 4 бара.

Видове планински велосипеди

Правилна стойка

Много е важно да сте наясно как правилно да стоите на планинския байк. Много новаци правят грешката да плъзгат седалката твърде назад, защото така е удобно, но управлението на байка става много по-трудно особено при изкачване.

Употреба на спирачки

Често срещана грешка при начинаещите колоездачи е постоиянното натиснатите спирачки. Това действие ще доведе до бързото им износване, а това от своя страна до сериозни проблеми при стабилността на трасето.

Колелата на байка трябва да се движат плавно и свободно, когато преминавате през препятствията. Наблюдавайки стриктно пътя ще може предварително да намалите плавно скоростта преди самото препятствие.

Много е вероятно да последва падане, ако при завой натиснете спирачки, тъй като велосипеда е леко наклонен и гумите много лесно и бързо губят сцепление. Добре е да намалите скоростта преди завоя и да не закачате спирачката докато завивате.

Видове планински велосипеди

Заключение

Има много субективни фактори, влияещи на избора на велосипед. Избирайте информирано и според индивидуалните ви нужди своя велосипед.

Карането на велосипед си остава едно от най-любимите занимания в свободно време на хората от всякаква възраст. С него може да изминете дълги разстояния по разнообразни и красиви терени и да стигнете до още по-невероятни места, често недостъпни за други превозни средства.

Карайки из планината, тя със сигурност ще ви зареди с много позитивизъм и незабравими моменти, емоции и преживявания. Освен това е един страхотен начин да поддържате добра форма, докато се забавлявате.

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар