30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Каране на мотор без книжка - опасности

OT LINSON MOTO

За някои моторите са начин на живот, за други те са перфектният начин да преодолеят задръстванията, а за трети са идеалното средство да избягат надалеч от градската суматоха.

Без значение от предназначението на мотора обаче, има неща, с които всеки мотоциклетист трябва да се съобрази. 

Това са например подходящата мото екипировка, изрядните документи, регистрацията на двуколесното воизло и не на последно място - съобразяването с останалите участници в пътното движение.

Казваме това, тъй като мотоциклетистите са много уязвими участници в движението е важно да мислят за своята сигурност повече от останалите.

Много от тях спадат към графата на новобранците и им липсва опит при току-що взета книжка за управление. Естествено никой не се е родил научен, за това се изисква време, усилия, внимание и спазване на закона.

Но има и такива, които не смятат, че е важно да имаш книжка, което от своя страна води до неспазване на закона и до потенциални инциденти на пътя.

Каране на мотор без книжка - опасности

Източник на изображението: Pexels.com

Какво гласи законът за карането на мотоциклет?

Правилата са създадени, за да бъдат спазвани. Те са, за да се избегнат куп проблеми и за да се опазят човешки животи на пътя. 

Нека в следващите редове разгледаме какво точно гласи Закона за движението по пътищата относно мотоциклетите.

Мотоциклета представлява двуколесно превозно средство, което е с кош или без и има двигател с работен обем над 50 куб. см. Към тях се причисляват и мотопедите и скутерите, които имат двигател с вътрешно горене с работен обем до 50 куб. см.

За да карате мотор, трябва да притежавате задължително свидетелство за управление, което е валидно за категорията на двуколесното возило.

Както следва:

  • За да придобиете категория “АМ”, трябва да имате завършено поне основно образование и да сте на не по-малко години от 15 г. и 9 месеца. Тази категория ви дава право да управлявате МПС с работен обем на двигателя 50 куб. см. с максимална скорост, която да не е повече от 45 км/ч.
  • При категория “А1” изискванията за годините и образованието са същите, но пък ви дава право да управлявате МПС с мощност от 11 кВ до 15кВ с обем на двигателя до 125 куб. см. 
  • “А2” категория изисква да имате минимално средно завършено образование, а навършените 17,9 години са задължителни. Тази категория дава право да управлявате МПС с мощност от 15 кВ до 35 кВ и обем на ДВГ 600 куб. см.
  • “А” категория изисква да имате навършени 19,9 години, да притежавате свидетелство за управление от категория А2 и да имате стаж от 2 години. В противен случай е нужно да имате навършени 23 години и 9 месеца. Завършено основно образование е задължително и при двата случая. Тази категория ви дава право да управлявате МПС с мощност не по-малка от 40кВ и р.обем на ДВГ до 600 куб. см.
Каране на мотор без книжка - опасности

Източник на изображението: Pexels.com

Кои двуколесни превозни средства могат да се карат без книжка?

Водачи, които разполагат с правоспособност за категория "АМ" (предишната категория "М") имат право да управляват мотопеди - двуколесни или триколесни превозни средства, които имат максимална скорост, ограничена до 45 км/ч., ДВГ с работен обем, не по-голям от 50 куб.см, или с ел.двигател с максимална мощност до 4 кВ.

Изисквания:

  • Лицето трябва да има навършени 15 години и 11 месеца;
  • Лицето трябва да е завършило най-малко средно образование. Така има право да кандидатства за издаване на СУМПС след завършване на Х клас;
  • Да има изкарано медицинско свидетелство.

Защо е важно да имате книжка за мотоциклет?

Да имате книжка за мотоциклет е не само законово задължение, но е и важен индикатор за вашата способност да го управлявате по безопасен и отговорен начин.

Книжката е от изключителна важност поради няколко основни причини.

Сред които:

  • Безопасност: Процесът по получаване на книжка за мотоциклет включва обучение и тестове, които ще ви подготвят за безопасното му и информирано управление. Шофьорския курс помага за усвояването на правилните техники за управление, познаването на пътните знаци и поведението в различни ситуации по пътя, които са от изключителна важност.
  • Легитимност и законосъобразност: Притежаването на книжка за мотоциклет доказва, че вие сте спазили всички изисквания, които са предвидени от Закона за управление на МПС.
  • Предоставяне на важна информация: В книжката ви се отразяват не само вашите умения, но и друга важна информация, която може да бъде от полза в случаи на спешни ситуации или при проверка от полицаи.
Каране на мотор без книжка - опасности

Източник на изображението: Pexels.com

Какви рискове крие карането на мотор без книжка?

Карането на мотор без книжка е недопустимо, тъй като може да доведе до множество рискове. Липсата на познания за правилата на движението и ниската компетентност могат да доведат до сериозни инциденти, засягащи и за останалите участници в движението.

Рискове:

  • Карането без книжка е нарушение на ЗДвП. Ако бъдете спрян от полиция, ще получите глоба и/или други наказания, тъй като това се квалифицира като нарушение. Поради тази причина не е изключено служителите на закона да ви отнемат и мотоциклета, а в допълнение към всичко това може да излежите известно време в затвора за неспазване на закона.
  • Ако за нещастие сте въвлечен в пътен инцидент и нямате книжка, означава че ще трябва да поемете всички разходи за щетите, както и щетите на трети страни, а освен това най-вероятно ще получите глоба и е възможно мотора ще ви бъде конфискуван.
  • Книжката за мотор включва важна информация и е доказателство за опита и квалификацията на моториста. Там се съдържа информация за него като адрес, имена и друга лична идентификационна информация, която ще е необходима при пътен инцидент или нарушение.

Заключение

За съжаление много от мотористите не смятат, че е нужно да спазват законовите разпоредби и да карат двуколесното си возило с книжка и с подходящата мото екипировка

Не правете и вие тази грешка, тъй като единствено следването на правилата може ви предпази от немалко неприятни инциденти. Не забравяйте, че като мотоциклетисти сте част от движението точно толкова, колкото и останалите участници на пътя и за вас важат същите правила съгласно Закона за движението по пътищата.

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар