30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА

Х
30 ДНИ право на
връщане ИЛИ ЗАМЯНА
30 ДНИ право на връщане ИЛИ ЗАМЯНА

В еуфорията при закупуването на новата мото екипировка не сте забелязали, че каската ви стяга или наколенките ви убиват.
Не се притеснявайте, ние от Линсон мото ви предоставяме 30 дневен срок за връщане или замяна на всеки закупен от нас продукт.
Единственото ни изискване е, закупените стоки да не са използвани и да не сваляте етикетите или стикерите.

Безплатна доставка над 149.00лв

Безплатна
доставка над

Х
Безплатна
доставка над
Безплатна доставка над 149.00лв

Купете мото продукти от нашия онлайн магазин на стойност над 149.00 лева и се възползвайте от БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Покупки на изплащане

Покупки на
изплащане

Х
Покупки на
изплащане
Покупки на изплащане

Защо да чакате да смените старата си мотоекипировка или да поглезите мотора с нови аксесоари. Сега може да стане бързо и лесно, само трябва да отделите 5 мин.
Добавяте желаните от вас продукти в количката натискате бутона 'КУПИ НА КРЕДИТ'. След което, служител на кредитната фирма ще се свърже с Вас.
Вторият вариан за покупка на кредит е, да ни посетите на място. Работим в партньорство с БНП Париба и Уникредит Булбанк.

Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин

Изпращане до
24 часа

Х
Изпращане до 24 часа стоки налични в наш магазин
изпращане до 24 часа <span>стоки налични в наш магазин</span>

Бърза доставка на всички налични продукти. Изпращаме до 24 часа с опция за преглед и тест преди да платите.
Ако сте си поръчали повече от един продукт, имате възможност да изберете само част от пратката.

Как ефективно да предпазим мотора от крадци?

OT LINSON MOTO

Това, че никой не е откраднал мотоциклета ви досега не означава, че това не може да се случи. 

За съжаление моторите стават обект на кражби точно толкова, колкото и колите и е добре да сте не само бдителни, но и да вземете предпазни мерки, като осигуритена двуколесното си возило добра защита.

В тази статия ще откриете полезни съвети и трикове, които могат да ви помогнат да защитите мотоциклета си от посегателства.

Как ефективно да предпазим мотора от крадци?

Източник снимка: unsplash.com

Как да предпазите мотора си от кражба?



Паркирайте в гараж или на добре осветено място

Старата поговорка “Далеч от очите, далеч от ума” е много вярна. Колкото по-малко се вижда мотора ви, толкова по-малка е вероятността да привлече вниманието на крадците. 

Ако не разполагате с гараж, тогава използвайте покривало за мотор или го паркирайте на осветено място, до което имате добра видимост от прозорците на дома си. 

Не правете грешката да се опитвате да скриете двуколесното си превозно средство на тъмно място или недобре осветена уличка, тъй като тъмните алеи са идеалното място за “работа” на крадците.

Блокирайте волана на мотора

Въпреки, че блокировката на волана лесно може да бъде преодоляна от хора с опит в кражбите на двуколесни возила, все пак тя е едно допълнително препятствие, което може и да откаже “начинаещите” в незаконното отнемане на движимата ви собственост.

Пък и не е за подценяване факта, че блокировката на кормилното управление затруднява лесното маневриране на мотора, което намалява шансовете на крадците да го избутат бързо до някое неосветено място, на което да довършат работата си и да си тръгнат необезпокоявани с вашето превозно средство.

Премахвайте запалителната свещ

Това е изключително прост трик, който обаче понякога е достатъчен, за да ви осигури защита против кражба на мотора.

Разбира се, едва ли ще ви се занимава всеки път, в който слезете от двуколесното си возило да отстранявате запалителната свещ, но е добре да помислите за този вид моторна защита, ако не смятате да карате мотоциклета си за определен период от време. 

Само не забравяйте, след като отстраните свещта да запушите дупката с чист парцал, за да предотвратите попадането на отломки в двигателя.

Инсталирайте аларма против кражба

Алармата за мотор е един от най-ефективните методи за превенция, когато става дума за превозно средство. Да, тя няма силата да “задържи” мотора ви на място, но може да ви предупреди и да откаже крадците от намерението им.

На пазара се предлагат различни видове аларми, сред които можете да избирате, но нашият съвет е да се спрете на модел и марка, чийто звук е различен от този на алармите за автомобили.

При покупката на аларма за мотор обърнете особено внимание на децибелите и се спрете на модел, който издава възможно най-силен звук.

Използвайте защитни механизми и устройства

За да увеличите вашите шансове и да предпазите мотора си от кражба ви съветваме да комбинирате няколко защитни механизми и устройства.

Вече ви споменахме за заключването на волана, но освен тази блокировка можете да използвате и още няколко защитни устройства.

Заключващи вериги и кабели

Този тип моторни защити са доста ефективни, особено ако са закрепени за здрав, неподвижен елемент като стълб или нещо подобно. 

За предпочитане е да използвате заключващи вериги с дължина поне метър и половина и дебелина поне 15 мм.

Най-сигурната точка за закачане на веригата е за рамката на мотора, а ако карате скутер - за задното колело.

Ако нямате подходяща фиксирана точка, към която да прикрепите мотора си с веригата или кабела, можете да поставите заключващите устройства директно на мотора и по-специално да “заключите” предното колело. 

За да е наистина ефектна защитата обаче е важно да прекарате веригата през спицата на колелото, през две от втулките на вилицата, след което да я прекарате над спирачните апарати.

Можете да поставите веригата или кабела и на задното колело, но тогава заключалките трябва да преминат през спицата и през люлеещото рамо.

И още нещо. Ако не използвате фиксирана точка, внимавайте веригата никога да не докосва земята.

Дискови заключващи механизми

За този вид защити на мотора срещу кражби не се изисква да има фиксирана точка, тъй като те заключват определен елемент от мотора

С дисков заключващ механизъм можете да заключите както волана, така и дисковата спирачка, вилиците и дори запалването на мотора.

Тези устройства са по-малки, леки и удобни, но не са толкова надеждни колкото веригите и кабелите, поради което ви препоръчваме да ги използвате като допълнителна защита или ако оставяте мотоциклета си за кратко време без надзор.

Инсталирайте прекъсвач за спиране на мотора

Предимството от наличието на прекъсвач е, той добавя допълнителна защита, която може да попречи на крадците да откраднат двуколесното ви превозно средство.

Прекъсвачът се монтира на стартера на мотора и не позволява на електричеството да достигне до запалителните свещи, което означава, че двигателя няма да може да стартира.

Използвайте проследяващи устройства 

Въпреки, че GPS тракерът няма да предотврати кражбата на мотора, ще ви е от помощ по-лесно да го издирите и да си го върнете.

А и ще е в плюс да имате инсталиран подобен тракер за пред застрахователите.

Как ефективно да предпазим мотора от крадци?

Източник снимка: unsplash.com

Още няколко съвета, които могат да ви помогнат да предпазите мотора си от кражба

Има няколко простички практики, които могат да ви помогнат за защитите мотоциклета си от крадци.

Паркирайте на оживено място и по възможност в полезрението на охранителни камери

Наясно сме, че у нас въпросът с паркирането е доста сложен, но въпреки това, опитайте се да паркирате или на охраняем, затворен паркинг или поне на място, за което сте сигурни, че има охранителни камери. 

Повярвайте, крадците знаят къде има камери и къде не и предпочитат да не “работят” в близост до тях.

Паркирайте мотора до други мотоциклети

Ако не карате в група, а сте сами, потърсете място, на което са паркирани и други мотори. 

Даваме ви този съвет, тъй като, когато паркирате при други двуколесни возила вашият мотор става по-малко потенциална мишена за кражба.

Освен това солидарността сред мотоциклетистите е пословична и ако някой от другите мотористи види, че към паркираните возила някой проявява интерес със сигурност ще реагира.

Как ефективно да предпазим мотора от крадци?

Източник снимка: unsplash.com

Ако продавате мотора си не водете купувача на място

Сценарият с мнимия купувач се разиграва от опитните крадци от дълги години, затова се пазете. 

Обикновено се случва следното. Ако сте решили да продавате мотора си, “купувача” се свързва с вас за оглед и вие, за да ви е по-удобно го каните да огледа возилото в дома или гаража си.

Това дава възможност на крадеца да огледа внимателно къде и как съхранявате мотора си и да се запознае със защитните механизми и устройства, които използвате за моторната защита.

След което “купувача” си тръгва и се връща през нощта, а вие на другата сутрин осъмвате без мотор.

Затова, в случай, че искате да продадете возилото си никога не уреждайте срещите за оглед на мястото, на което държите мотоциклета си.

В случай, че е имало опит за кражба преместете возилото

Ако веднъж сте станали жертва на опит за кражба, почти сигурно е, че крадците ще се върнат за втори опит. 

Поради това е добре да преместите мотора си на сигурно място далеч от дома си поне за известно време, за да го предпазите.

И преди да се разделим

Въпреки, че нищо не може да ви осигури на 100% защита от крадци, ако сте бдителни и използвате подходящите защитни механизми и устройства и не оставяте мотора си без надзор за дълго време, вероятността да успеете да го предпазите е много голяма.

Просто следвайте съветите, които ви дадохме и ще се радвате на ездата на любимия си железен кон дълго време.

Напишете коментар

Моля влезте или се регистрирайте за коментар